Orice persoana care prezinta simptome de angina pectorala si care consulta un doctor se asteapta sa i se prescrie nitroglicerina (de asemenea cunoscuta si ca gliceril trinitrat). Desi pot produce o explozie, tabletele de nitroglicerina ajuta pacientul sa depaseasca debutul crizei, amelioreaza durerea de piept si starea de tensiune prin cresterea aportului de sange si de oxigen la inima. Asa ca nu plecati niciodata de acasa fara ele. Pe langa medicatie, exista insa o multitudine de cai pentru a ne obisnui cu crizele de angina, pentru a le reduce frecventa sau chiar pentru a preveni producerea lor.

Ce este in neregula?

Aceasta durere in piept sfasietoare va spune – zgomotos – ca inima dumneavoastra nu primeste suficient sange incarcat cu oxigen. Cea mai frecventa cauza este depunerea de substante grase, depunere numita placa de aterom, pe peretii arterelor, ceea ce determina blocarea vaselor sa sange care iriga inima. Durerea anginoasa incepe frecvent in spatele sternului si iradiaza pe umar, brat si mandibula, poate fi insotita de dificultati de respiratie, greturi, ameteli, batai de inima neregulate si anxietate.

Masuri imediate

- Daca sunteti in picioare, in timpul unei plimbari sau al unor exercitii fizice atunci cand se declanseaza criza de angina pectorala, asezati-va si odihniti-va timp de cateva minute.

angina pectorala- In cazul in care sunteti intinsa in pat sau va odihniti cand apare senzatia de presiune, schimbati-va pozitia ridicandu-va in sezut sau in picioare. Acest lucru elibereaza de presiune nervii cardiaci care semnlizeaza durerea. Angina care apare in repaus este un semn ca dumneavoastra prezentati riscul de a face un infarct miocardic, de aceea este indicat sa contactati imediat medicul.

- Daca aceasta criza apare atunci cand esti stresata emotional sau anxioasa, incercati sa va calmati singura. Ca si stresul fizic, cel psihic poate creste necesarul de oxigen al inimii. Faceti o favoare inimii dumneavoastra invatand sa practicati tehnici de meditatie de orice alta tehnica de eliminare a stresului pe care le puteti exersa cu regularitate.

Ajutati-va inima cu alimente si suplimente

- Acizii grasi omega 3 va protejeaza inima si vasele de sange. Acestia se gasesc in capsulele de ulei de peste, cu toate ca daca mancati peste gras – de exemplu macrou, somn sau sardina – de doua ori pe saptamana, nu aveti nevoie de aceste capsule. Verificati impreuna cu medicul dumneavoastra ca suplimentele de ulei de peste sa nu interactioneze cu celelalte medicamente pe care le luati. Cautati suplimente cu acizi grasi omega 3 care furnizeaza 1000 mg AEP/ADH pe zi. Aceasta inseamna ca trebuie sa luati o capsula pe care scie 300 mg ulei de peste sau mai mult.

- Multe studii au aratat ca un catel de usturoi pe zi poate reduce colesterolemia. S-a dovedit de asemenea ca usturoiul scade tendinta de coagulare a sangelui – un alt beneficiu pentru inima. Mancati-l crud pentru un efect maxim, de exemplu tocat si adaugat in dressingul pentru salata. Daca nu-I suportati mirosul, puteti folosi capsulele cu usturoi care ofera aceleasi beneficii. Alegeti capsulele care furnizeaza 4000 mcg alicina si luati 400 – 600 mg/zi

- Acidul folic si vitamina B 12 sunt vitaminele care scad nivelul homocisteinei, o substanta din sange care creste riscul producerii unui infarct miocardic. Cea mai buna sursa de  vitamine este reprezentata de alimente, unele studii punand in discutie beneficiile suplimentelor. Consumati carne, peste sau oua cu vitamina B12 si legume cu frunze si citrice pentru acidul folic. Alte cercetari au aratat ca va puteti reduce riscul de infarct miocardic luand in fiecare zi 400 mg acid folic si 0,5 mg vitamina B12.

Puterea profilaxiei

- Faceti un program de exercitii, sub supravegherea medicului dumneavoastra; exercitiile fizice regulate va pot feri de durerea anginoasa. Daca sunteti fumatoare, renuntati imediat. Nicotina din tigari produce constrictia arterelor, declansand criza de angina pectorala sau agravand-o. De asemenea, feriti-va de locurile in care se fumeaza.

- Nu mai consumati cafea. In mai multe studii recente s-a demonstrat legatura dintre consumul de cafea si nivelul crescut de homocisteina, care creste riscul declansarii crizelor anginoase.

- Dupa ce ati consumat o masa copioasa, odihniti-va sau faceti activitati mai usoare. Atunci cand ati mancat copios, organismul directioneaza sange in plus catre tractul digestiv pentru a ajuta digestia; din acest motiv, inima primeste putin oxigen, fiind mai vulnerabila la o criza.

- Incercati sa va mentineti o greutate optima. Consumati cinci portii de fructe si legume pe zi si suficiente integrale si alimente cu amidon, cum ar fi cartofii, pastele si orezul. Eliminati alimentele bogate in grasimi, in special prajelile, biscuitii si ciocolata; optati pentru lapte degresat sau partial degresat. Mancati carne slaba si peste cel putin de doua ori pe saptamana. Limitati la minimum grasimile de gatit si variati-le – ulei de masline pentru salate si grasimi de gatit polinesaturate, de exemplu. De asemenea, poate fi de folos si o cantitate moderata de vin rosu.

Ar trebui sa-mi sun medicul?

Multe persoane care prezinta pentru prima data o criza de angina pectorala cred ca au suferit un infarct miocardic. Desi angina pectorala nu blocheaza complet fluxul de sange catre inima, asa cum se intampla in cazul infarctului de miocard, aceasta nu trebuie ignorata. Daca banuiti ca suferiti de angina pectorala, consultati cat mai curand posibil un medic. In cazul in care aveti o durere in piept care dureaza mai mult de 15 minute sau este insotita de dispnee (scurtarea respiratiei) si greturi, sunati imediat la 112. In timp ce asteptati ambulanta, luati imediat 300 mg de aspirina solubila (de obicei, o tableta, dar verificati ambalajul).

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole