Alergia este o afectiune a sistemului imun, manifestata printr-o forma de reactie de hipersensibilitate fata de anumite substante. Reactiile alergice apar frecvent la substante de obicei inofensive din mediu, cunoscute sub numele de alergeni. Aceste reactii apar dupa o expunere prealabila la aceeasi substanta, indiferent daca raspunsul initial la aceasta a fost favorabil sau daunator persoanei in cauza. Aceasta particularitate confera caracterul dobandit al acestei afectiuni. Desigur, poate exista, in unele cazuri, si o predispozitie mostenita de a dezvolta de-a lungul vietii reactii alergice, predispozitie denumita atopie.

Manifestarile alergice sunt de multe ori previzibile, expunerea la o substanta la care persoana a fost sensibilizata anterior ducand de fiecare data la manifestarea in principal a acelorasi simptome, eventual cu grade variabile de gravitate. Exista insa si exceptii sau situatii in care reactia alergica se extinde, cuprinzand si alte organe decat cele initial afectate. De obicei evolutia este rapida dupa intrarea in contact cu substanta alergizanta.

In sensul strict al cuvantului, alergia reprezinta una dintre cele patru forme de reactii de hipersensibilitate (asa numita reactie de tip I sau imediat). Din punct de vedere al fenomenelor care se produc, reactia caracterizeaza prin activarea excesiva a anumitor tipuri de leucocite (globule albe) - mastocitele si bazofilele - de catre un tip de anticorpi cunoscut sub numele de IgE, ceea ce conduce la o reactie de raspuns de tip inflamator. Aceasta se poate limita ca manifestare la nivelul dar care poate avea o manifestare extrema.

Cabinet de alergologieCele mai frecvente manifestari ale reactiilor alergice pentru care va puteti adresa unui cabinet de alergologie sunt eczemele, urticaria, rinita sau febra fanului, astmul, alergiile alimentare, precum si reactiile la veninul inoculat prin intepaturile unor insecte (viespi, albine, furnici etc.), dar si unele reactii la medicamente (cum ar fi unele antibiotice de exemplu).

Alergiile pot fi usoare, precum rinita, care este foarte raspandita in populatie. Se pot manifesta cu simptome usoare, cum sunt pruritul (senzatia de mancarime) la nivelul nasului si ochilor, inrosirea ochilor, lacrimare excesiva, fotofobie, curgerea nasului, care, desi nu sunt neaparat severe, sunt extrem de deranjante. Insa alergiile pot juca un rol important si in alte afectiuni cum este astmul, iar la unele persoane, pot fi atat de severe incat pot pune viata in pericol prin reactiile anafilactice pe care le pot provoca.

De aceea este important ca in cazul in care suspicionati o alergie, sau daca ati incercat sa gasiti cauza problemelor dumneavoastra in alta parte, dar nu ati reusit, sa va ganditi si la o evetuala alergie si sa calcati pragul unui cabinet de alergologie pentru a vedea daca nu cumva problema dumneavoastra o constituie chiar acest tip de afectiune, pentru ca paleta simptomelor pe care le poate imbraca este foarte variata.

articol scris de: Cabinetul de Alergologie din cadrul Clinicii Romclinic din Bucuresti

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole