Afectiunile ORL la copii
Primii ani de viata sunt adesea insotiti de boli usoare, cea mai mare parte dintre...
Aceste boli sunt produse de o bacterie numita Streptococcus pneumonia, ce reprezinta principal cauza pneumoniilor, dar nu numai. Aceasta bacterie este responsabila de numeroase alte tipuri de infectii pneumococice, incluzand: otita medie, sinuzita acuta, meningita, bacterimia, septicemia si altele.
Bolile de acest fel pot fi impartite, dupa gravitate si frecventa, in boli grave, uneori letale, dar mai putin frecvente. Printre ele se numara pneumonia, meningita, bacterimia si septicemia. Mai exista si bolile mai putin grave, dar mult mai des intalnite, ce afecteaza calitatea vietii bebelusilor si copiilor din intreaga lume – otita medie, sinuzita.
Pneumonia pneumococica este o boala destul de grava, si uneori fatala, si apare in principal la varste extreme (copilaria si batranetea). Principalele simptome sunt tuse cu expectoratie, febra ridicata, frisane si dureri in piept.
Meningita presupune o inflamatie a membranei care inveleste creierul si maduva spinarii. Meningita pneumococica se intalneste mai ales la copii cu varsta sub doi ani, dar si la batrani fiind o forma grava de infectie a sistemului nervos central, uneori fatala.
80% dintre cazurile de meningita pneumococica se vindeca, jumatate dintre ele fara probleme serioase. Totusi, este una dintre cele mai periculoase forme de meningita, supravietuitorii prezentand un risc crescut de complicatii ulterioare, cum sunt pierderea auzului sau leziuni ale creierului.
Otita medie este una dintre cele mai frecvente afectiuni la copii. Este o infectie a urechii medii ce afecteaza in mod special sugarii si copiii mici cu varste intre trei luni si trei ani. Trei din patru copii sufera de cel putin un episod de otita medie pana la varsta de trei ani.
Otita medie are ca simptome durerea, ce este uneori severa, febra si tulburari ale somnului.
In cazul in care are loc si acumularea de lichid in ureche, secretia poate determina pierderea auzului. Daca boala se agraveaza, poate necesita interventii chirurgicale.
Complicatiile otitei medii sunt rare, dar grave – mastoidita, paralizie facial sau meningita.
Formele repetate si netratate duc la scaderea treptata a calitatii auzului, care are implicatii pe termen lung, afectand mai multe probleme : atentia copilului, dezvoltarea limbajului, procesul de invatare si integrarea in colectivitate.
Otita medie are cauze diferite, incluzand bacteriile si virusurile, care ingreuneaza preventia.
De-a lungul timpului, s-a constat ca aparitia otitei medii este asociata cu factori cum sunt varsta (copiii sub 2 ani sunt mai predispusi la aparitia bolii), expunerea la fumatul pasiv, intrarea in colectivitati (cresa), absenta alimentatiei natural, utilizarea tetinei.
Articol de Iustina C