Lunile de iarna sunt frecvent acompaniate de gripa, raceli si de slabirea sistemului imunitar. Afectiunile tractului respirator superior sunt, de asemenea, des intalnite in aceasta perioada, chiar daca nu sunt direct influentate de anotimp. Racelile, cele mai obisnuite dintre aceste afectiuni, sunt adesea cauzate de virusuri.

Un aport adecvat de lichide (de preferabil apa alcalina ionizata), precum si odihna, un somn suficient si sauna sunt excelente pentru a ne pastra in forma corpul si mintea.

La fel de important ca o alimentatie sanatoasa este si consumul adecvat de suplimente alimentare. Organismul uman se protejeaza impotriva factorilor externi daunatori printr-un sistem complex, capabil sa faca diferenta intre substantele proprii si cele ce provin din surse exterioare. Diferentierea are loc cu ajutorul unor molecule specifice care se gasesc in fiecare celula a organismului. Substantele straine sunt automat recunoscute ca anticorpi, fiind activate astfel mecanismele de protectie. Aceasta poarta numele de protectia specifica a organismului.

Limfocitele T, care se dezvolta in timus (glanda care influenteaza cresterea organismului in primii ani ai copilariei si se atrofiaza mai tarziu), se impart in cateva subgrupe (de exemplu Th - helper („ajutor"), Tk -killer („ucigas") etc.). Limfocitele Th aleg o serie de citokine cu ajutorul carora regleaza functionarea altor celule ale sistemului imunitar (de exemplu a limfocitelor B). In momentul in care intalnesc substante straine in organism, limfocitele B se transforma in celule plasmatice care produc anticorpi. Limfocitele, cunoscute ca „ucigasii" naturali ai organismului, distrug celulele straine din organism.

efectul nutrientilorAspectul umoral al protectiei imunitare se bazeaza pe anticorpii creati de celulele plasmatice (gamaglobulina). In momentul in care vin in contact cu substanta straina, aceste imunoglobuline o dizolva, dezactiveaza sau neutralizeaza.

Acest tip de protectie este intalnit in special in sistemul intestinal, unde se afla 70-80% din totalul de imunoglobulina din organism. Aceasta subliniaza inca o data importanta mentinerii unei flore intestinale sanatoase.

Daca acordam o atentie sporita stilului de viata, ne hranim sanatos, evitam fumatul, consumul de alcool si stresul si consumam alimente si suplimente alimentare ce contin bacterii probiotice, putem mentine capacitatea naturala a organismului de a ne proteja.

Fagocitele sunt principalii „actori" ai procesului numit protectie celulara. Fagocitele din sange se numesc microfage, iar cele din tesuturi – macrofage. Ele anexeaza eficient substantele straine, le dezintegreaza si lupta impotriva agentilor patogeni care ataca celulele (de exemplu ciuperci, paraziti, virusuri).

Simptomele unui sistem imunitar slabit apar, de obicei, in lipsa unei alimentatii adecvate si echilibrate. Un aport deficitar de proteine si alti nutrienti poate duce la infometare. Acelasi lucru se intampla si daca o cura de slabire este urmata in mod gresit.

Insa si obezitatea afecteaza functionarea limfocitelor T si B.

Alimentele grase deterioreaza functionarea celulelor T, dar aportul adecvat de acizi grasi este esential, deoarece au un efect benefic asupra compozitiei membranelor celulare. Acizii grasi, cum ar fi omega 3, pot intari semnificativ sistemul imunitar.

Anumite plante, cum ar fi Saw Palmetto sau Echinaceea, sunt folosite de sute de ani pentru intarirea sistemului imunitar.

Printre substantele cu cea mai indelungata istorie in medicina traditionala se numara si secretiile albinelor, cum ar fi laptisorul de matca sau propolisul.

Functionarea sistemului imunitar este influentata, in mare parte, de consumul de vitamine si minerale, asa cum se arata in tabelul de mai jos:

Substanta Efect si necesitate

Vitamina A

O cantitate insuficientă alterează funcţionarea limfocitelor, precum şi producţia de citokine şi anticorpi.

Vitamina E

Antioxidant. Influenţează funcţionarea limfocitelor T şi B.

Vitamina C

Influenţează funcţionarea fagocitelor. Antioxidant.

Vitamina B6

Indispensabilă pentru sinteza aminoacizilor, influenţând, prin urmare, producţia de anticorpi. Influenţează producţia de limfocite.

Vitamina B12

Lipsa acesteia poate cauza dereglări care se manifestă sub forma unei reacţii imunitare non-specifice.

Beta-caroten

Antioxidanţii îmbunătăţesc funcţionarea limfocitelor şi fagocitelor şi producţia de citokine.

Acid folic

Lipsa acidului folic poate afecta funcţionarea fagocitelor. Acesta este esential pentru preconceptie si sarcina.

Seleniu

Antioxidant. Lipsa acestuia poate cauza distrugerea fagocitelor.

Zinc

Lipsa acestuia afectează funcţionarea timusului, precum şi producţia de limfocite T şi B. În consecinţă, creşte sensibilitatea la infecţii.

Fier

Influenţează activitatea limfocitelor T.

Cupru, magneziu, mangan

Sunt absolut necesare pentru funcţionarea normală a enzimelor

Trebuie sa tinem cont de faptul ca suntem responsabili de functionarea sanatoasa a sistemului nostru imunitar. Doar mentinandu-ne un sistem imunitar puternic ne vom simti mai sanatosi, mai energici si vom depasi fara probleme lunile de iarna.

Din Gama CaliVita sunt produse care contin doar una din vitaminele si mineralele enumerate in tabelul de mai sus, sau exista complexe de multivitamine ce contin majoritatea acestor substante cum ar fi Super Mega 50, Full Spectrum, pentru persoanele in varsta Senior Formula, pentru barbati Vital Man, pentru femei Vital Women,  pentru gravide New Life, pentru copii Kids Greens si Lion Kids iar pentru sugari Infant Formula.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole