Noua dieta Beverly Hills
In original, Dieta Beverly Hills incepea cu un proces restrictiv ce se intindea pe 42...
Se stie ca, deseori, la originea unor probleme de sanatate se afla o disfunctie a sistemului digestiv. Daca in trecut problemele digestive erau practic necunoscute, in zilele noastre frecventa lor este tot mai mare. Un rol esential in procesul de digestie il au enzimele digestive, acestea au un rol esential in transformarea alimentelor pentru o mai buna asimilare de catre organism.
Se stie, de asemenea, ca pe masura ce imbatraneste, organsimul nostru secreta din ce in ce mai putine enzime digestive. Activitatea enzimatica poate fi micsorata si de stress, boala sau de epuizare. Simptomele majore care indica o insuficienta enzimatica sunt: arsuri si leziuni la stomac, indigestie, senzatia de greutate in stomac, balonarea, gazele, oboseala dupa odihna, diareea, intoleranta la alimente, pierderea apetitului, etc...
Cercetarile au demonstrat efectul pozitiv al consumarii unor enzime digestive, poate imbunatati procesul digestiv si elimina mai repede toxinele din organism. Un deficit prelungit de enzime digestive poate duce la inflamatii cronice, halitoza, obezitate, migrene.
Cert este ca activitatea enzimatica este influentata de numerosi factori: parazitoze, tabagism, cofeina, consumul de medicamente, alimentatia neadecvata, dezechilibrul acido-bazic, absenta acidului clorhidric din stomac, etc...
Enzimele digestive sunt fermenti de natura proteica si structura coloidala complexa, specifici plantelor si animalelor, necesare pentru digestie deoarece au roluri importante in transformarea alimentelor ingerate in substante primare necesare nutritiei, precum minerale, vitamine, aminoacizi. Enzimele digestive actioneaza in mod asemanator cu niste catalizatori, avand capacitatea de a determina o reactie chimica complexa fara ca ele sa fie alterate sau distruse in cursul acestui proces. Enzimele pot fi insa distruse de factori precum anumite conditii termice.
In transformarile biochimice care au loc in organismul uman, actioneaza doua tipuri de enzime, si anume:
- enzime endogene, sub forma de fermenti secretati de glandele digestive; au rol de reglare a digestiei;
- enzime exogene sau enzime propriu-zise, care trebuie procurate din mediul exterior, prin consumul de alimente de origine vegetala sau animala.
In organismul uman, enzimele exogene se gasesc in cantitati mici, dar fara prezenta lor activa nu pot avea loc multe din procesele chimice de metabolizare (transformare), la nivelul celulelor, tesuturilor si diferitelor organe, nu se poate produce inmultirea celulelor si nici cresterea si dezvoltarea plantelor si animalelor.
Fiecare enzima are un rol bine determinat in organism, de exemplu enzima Proteaza digera proteine, enzimele Amilazele descompun carbohidrati, enzimele Lipazele descompun grasimile si Lactazele produsele lactate.
Enzimele se pot gasi in special in alimentele negatite precum: germenii de grau, laptele de vaca crud (tolerat numai de cei cu ficatul sanatos), galbenusul de ou de gaina (crud sau preparat moale), sucurile de legume, sucul si salata de orz verde, legumele si zarzavaturile tinere, afinele, caisele, ceapa, ciresele si visinele, coacazele negre, morcovii, prazul, prunele, rosiile, salata verde, sfecla rosie, semintele de soia, spanacul, usturoiul, taratele de grau, mierea, lucerna (care contine un numar de 8 enzime esentiale), ouale, carnea si pestele. Aceste substante au un rol foarte bine determinat, fiecare actionand asupra unui anumit component din alimente, neputandu-se inlocui una pe cealalta. Prin urmare, o cantitatea insuficienta, sau absenta unei singure enzime poate determina imbolnavirea.
Enzimele al caror nume se termina cu "aza" au fost denumite pornind de la substanta din alimente asupra careia actioneaza. De exemplu, enzima care actioneaza asupra lipidelor (grasimi) se numeste lipaza; cea care descompune zaharul este zaharaza.
Suplimentarea cu enzyme digestive ajuta in primul rand la digestie, avand o digestie mai buna nutrientii din mancare ajung intr-o mai mare proportie in sange si in final in tesuturi.
Exista cateva suplimente alimentare care contin toata gama de enzime digestive necesare organismului uman cum ar fi Digestive Enzymes , Digest Ease, Acidophilus with psyllium, Ac-Zymes si Meal time digestive enzymes , produse ce le putei gasi si in magazinul Calivita.
Mai ales in cazul persoanelor care vor sa creasca in greutate este nevoie de cantitati crescute de alimente, deci cu atat mai mult utilizarea suplimentelor alementare cu enzime digestive este benefica. Multe cazuri de subponderalitate (greutate mai mica decat normal) sunt cauzate de diferite deficite enzimatice si deci de absorbtie a alimentelor.