Somnul adolescentilor pare sa vina de pe alta lume. Intelegeti de ce somnul lor este o provocare si ce poti face sa promovezi un somn mai bun pentru ei.

Adolescentii sunt cunoscuti pentru faptul ca stau noaptea pana tarziu si le este greu sa se trezeasca dimineata. Adolescentul tau probabil ca nu face exceptie exceptie, dar nu neaparat din cauza este lenes, sau dimpotriva - constiincios. Acest obicei are de fapt cauze fizice si sunt cai prin care poti ajuta la reglarea programului de somn al adolescentului tau.

Ceasul intern al adolescentului

Toata lumea are un ceas intern care influenteaza temperatura corpului, ciclurile de somn, apetitul si schimbarile hormonale. Procesele biologice si psihologice care urmeaza ciclul de 24 ore al ceasului intern se numesc ritmuri circadiene. Inainte de adolescenta, aceste ritmuri circadiene directioneaza copiii sa adoarma in mod natural in jurul orei 8-9 p.m. Dar pubertatea schimba ceasul intern al adolescentilor, intarziind ora cand ei incep sa se simta adormiti – de cele mai multe ori pana la 11 p.m. sau chiar mai tarziu. Statul pana la ore tarzii sa studieze sau sa socializeze poate sa dea peste cap ceasul intern al adolescentului chiar mai mult.

Prea putin somn

Majoritatea adolescentilor au nevoie de aproximativ noua ore de somn pe noapte – si cateodata mai mult – pentru a fi odihniti in timpul zilei. Dar putini dorm regulat asa mult, datorita job-urilor part-time, temelor, activitatilor extrascolare, cerintelor sociale si orelor de scoala de dimineata. Intr-un studiu recent, s-a demonstrat ca mai mult de 90 % dintre adolescenti dorm mai putin de cele noua ore recomandate pe noapte, iar 10% dorm mai putin de sase ore.

Este o problema? Da. In afara de iritabilitate, lipsa somnului poate avea consecinte serioase. Somnolenta din timpul zilei face dificila concentrarea si invatarea, sau poate duce chiar la neputinta de a sta treji in timpul cursurilor. Prea putin somn poate contribui la schimbari de dispozitie si la aparitia problemelor comportamentale, iar adolescentii somnorosi care se afla la volan pot cauza accidente grave, chiar mortale.

Recuperarea deficitului de somn la sfarsit de saptamana pare solutia logica la aceasta problema a adolescentilor, dar asta nu ajuta prea mult. De fapt, acest mod de a dormi, poate incurca ceasul intern al adolescentului chiar mai mult. O fortare a somnului poate fi de asemenea nepotrivita. Daca se duce la culcare prea devreme, ea sau el poate sta treaz ore in sir.

Deci ce putem face?

Nu va ganditi ca adolescentul vostru este la mila ceasului intern. Luati atitudine!

- Reglati lumina. Stingeti lumina in timpul somnului, iar dimineata oferiti-i adolescentului destula lumina naturala. Aceste simple sugestii pot ajuta organismul sa stie cand este vremea de somn si cand este vremea de trezire.

- Faceti un program. Oricat de greu ar parea, incurajati-va copilul sa se duca la culcare si sa se trezeasca la aceeasi ora in fiecare zi – chiar si la sfarsit de saptamana. Faceti o lista cu activitatile extrascolare prioritare, iar daca are un serviciu, limitati orele de munca intre 16-20 pe saptamana.

- Dezaprobati somnul lung de dupa-amiaza. Daca adolescentul este molesit in timpul zilei, 30 minute de somn dupa scoala pot fi reconfortante. Dar prea mult somn in timpul zilei nu face decat ca in timpul noptii acesta sa adoarma mai greu.

- Sistati cafeaua. O doza de cafea il poate ajuta sa stea treaz la scoala, dar efectele sunt trecatoare. Iar prea multa cafea poate impiedica somnul de noapte.

- Ajuta-l sa fie calm. Incurajati-l sa-si incheie ziua cu un dus cald, o carte sau alte activitati relaxante.

Somniferele si alte medicamente ce au rolul de a induce starea de somn nu sunt recomandate in general adolescentilor.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole