Piatra de Alaun un deodorant natural 100%
Pentru cei ce nu stiu piatra de alaun este un mineral natural (o roca) de culoare...
Veziculele rosii si pruriginoase de pe gat, piept, zonele axilara si inghinala sunt provocate de transpiratia care nu are unde sa se duca. In mod normal, transpiratia se evapora, fenomen care duce a racirea pielii. Dar transpiratia care este blocata de haine nu se poate elimina.
Pielea se umfla, blocheaza porii glandelor sudorifere si pielea se imbiba cu transpiratie, aparand iritatia. Pe masura ce veziculele se sparg eliberand transpiratia, s-ar putea simti o senzatie de intepatura. Vremea calda, cu umiditate ridicata, transpiratia si hainele stramte reprezinta o reteta pentru dezastru. La fel este si in cazul in care pielea se freaca de piele – fenomen destul de des intalnit la persoanele supraponderale.
Atunci cand pielea a fost expusa prea mult la temperatura crescuta, apare o afectiune care poarta denumirea stiintifica de milaria eriematoasa (milaria rubra), cel mai important lucru fiind sa va racoriti. Pe parcursul urmatoarelor cateva zile dupa aceasta, trebuie petrecut cat mai mult timp posibil in casa sau spatii interioare – ideal prevazute cu aer conditionat. Faceti cat mai mute bai sau dusuri cu apa rece. Cat timp asteptati ca pielea sa se racesca, putei incerca urmatoarele remedii.
Orice este folositor pentru scaderea temperaturii pielii va fi de ajutor si pentru reducerea mancarimii si inflamatiei. Asa ca daca nu aveti timp pentru o baie, aplicati un pachet cu gheata sau o compresa rece pe zona iritata, timp de zece minute la cateva ore.
Uneori, se pare ca bicarbonatul de sodiu este bun aproape pentru orice – si cu siguranta este bun si pentru reducerea iritatiei provocate de caldura. Puneti cateva lingurite in cada de baie si stati cat mai mult in apa. Va fi de folos pentru reducerea mancarimii si va face sa va simtiti mai confortabil cat timp iritatia se vindeca. Puteti sa adaugati faina de ovaz, comercializata in magazinele de produse naturiste sub diferite denumiri comerciale.
Aplicati bicarbonat de sodiu sau malai direct pe zona iritata pentru a absorbi umezeala si transpiratia. Aceasta are o abordare foarte veche, recomandata de multe dintre bunicile de la tara. Unii sustin ca malaiul este bun pentru ca are actiune mai blanda pentru piele. Reaplicati la fiecare cateva ore, clatind si uscand in prealabil pielea.
Gelul racoritor de aloe vera este folosit de mult timp pentru a stopa iritatia si a stimula refacerea. Aplicati gelul de aloe vera de doua sau trei ori pe zi pe pielea afectata, spaland zona inainte de fiecare aplicare. Puteti folosi gel dintr-o frunza de aloe vera proaspat taiata sau cumparati diferite produse ce contin gel de aloe vera (multe dintre cremele de aplicat dupa plaja, si produsele pentru calmarea arsurilor solare contin acest ingredient).
Aplicati o lotiune de calamina. Un remediu traditional pentru arsura de soare,aceasta substanta de culoare roz poate fi de folos si Ia calamarea iritatiei. Cereti farmacistului lotiune uleioasa cu calamina.
In cazul in care iritatia este insotita de vezicule, acestea nu trebuie acoperite. Aerul proaspat ajuta la accelerarea procesului de vindecare.
Limitati activitatile fizice pe o vreme foarte calda si cu umidiate foarte ridicata. Pentru a evita iritatia trebuie facute cat mai multe bai sau dusuri caldute. Apa calduta este mai buna decat apa rece, deoarece aceasta tinde sa reduca circulatia periferica a sangelui, facandu-va si mai cald in interior.
Hainele mai largi, confectionate din bumbac, mentin pielea uscata, evitand astfel aparitia iritatiei. In general trebuie evitate materialele sintetice si hainele stramte, mai ales in zilele calde de vara.
Mariti aportul de acizi grasi esentiali prin cresterea consumului de somon, ton, macrou sau alti pesti grasi, sau seminte de in. Aceste grasimi benefice ajuta la inhibarea inflamatiei din organism.
Eruptia produsa de caldura nu este grava, iar inflamatia ar trebui sa se amelioreze intr-o zi sau doua. Trebuie mers la doctor daca daca aceasta nu dispare in acest interval de timp sau daca veziculele se infecteaza pentru ca s-ar putea sa fie nevoie de medicamente.
Trebuie apelat la serviciul de urgenta daca senzatia de greata si uscaciune, setea, durerea de cap si paliditatea insotesc iritatia. In formele severe, caldura afecteaza mecanismele de reglare a temperaturii care provoaca febra si casexie termica.
Articol de Antoneta Barbu