Odata cu inaintarea in varsta unii dintre noi incepem sa avem probleme cu insomnia, ne asezam in pat si nu putem sa adormim. Insomnia este o afectiune ce predomina in randul femeilor (cu 40% mai multe femei decat barbati). De mentionat ca insomnia nu se refera neaparat la cantitatea orelor de somn, ci la calitatea acestuia. Degeaba dormi multe ore, daca somnul tau este superficial si/sau intrerupt de nenumarate treziri si organismul nu se poate reface. Insomnia este deci acea tulburare a somnului care nu mai permite organismului sa se odihneasca normal.

Vrei sa stii cateva trucuri prin care poti combate insomnia? Mai jos gasesti cateva tratamente naturiste pentru insomnie.

Melatonina un hormon necesar pentru somn

Melatonina este un hormon produs de corpul nostru raspunzator de reglarea somnului, in cazul in care nu se sintetizeaza in cantitate normala, poti avea parte de un somn superficial si de calitate proasta, neodihnitor.

Suplimentele cu Melatonina se administreaza cu deosebire in caz de insomnii. Aceasta substanta face ca ciclul de somn sa se desfasoare in cel mai bun mod. Melatonina este utilizata cu succes si in cazurile de dereglare a somnului la copii cu afectiuni ca autismul, sau cu intarzieri de dezvoltare mentala.

tratament naturist insomnieCea mai buna forma de melatonina este totusi melatonina de origine vegetala extrasa din cacao. Dar se gaseste si fructe, legume, struguri, porumb, orz, rosii, banane, ovaz, cereale, dar in cantitati mai mici. Melatonina actioneaza doar atunci cand este nevoie, neavand contraindicatii sau efecte secundare.

Tratament naturist insomnii de la Calivita

Pentru a scapa de insomnii poti sa apelezi la o combinatie de suplimente din plante medicinale de la Calivita:

  • Suplimente cu melatonina - dupa cum am spus si mai sus melatonina vegetala stimuleaza in mod natural sinteza hormonului de somn, vital in obtinerea unei perioade de odihna de aproximativ 7 ore pe noapte, se ia 2 capsule de melatonina  cu 30 de minute inainte de culcare,
  • Capsule de Rhodiolin - are in compozitie planta Rhodiola Rhosea este capabil de a elimina incordarea datorata stresului si oboselii, poate ajuta la cresterea nivelulului de serotonina, un hormon esential pentru a obtine starea de relaxare relaxare activa sau pasiva a organismului necesara pentru somn, ajutand si la o relaxare musculara si psihica necesara pentru un somn bun. Pentru eficienta buna in combaterea insomeniei se recomanda a se consuma dupa masa cate o capsula de Rhodiolin dimineata si la pranz.

Plante medicinale ce aduc somnul

Hameiul, inamicul noptilor albe

Hameiul poate fi de ajutor in tratarea  insomniei, fiind utile proprietatile sale sedative.

Preparere: Poti pregati o infuzie de hamei, adaugand o lingura de conuri de hamei la o cana cu apa clocotita. Amestecul se lasa la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoara si poti bea o cana de infuzie cu o jumatate de ora inainte de culcare.

O alta recomandare este o infuzie obtinuta din combinarea florilor de tei cu hamei, florile de tei contribuind si ele cu efectul lor calmnat.

Preparare: Adauga o lingurita si jumatate de amestec de flori de tei si conuri de hamei la o cana cu apa fierbinte. Lasa cana acoperita, dupa care poti bea 1-2 cani pe zi.

Busuiocul

Si busuiocul este recomandat pentru aceasta insomnie. Prepara o infuzie de busuioc, adaugand o lingura de frunze si flori la o cana cu apa clocotita. Poti bea cate 3 cani de ceai de busuios pe tot parcursul zilei.

Tinctura de paducel prietena lui Mos Ene

Daca tanjesti dupa un somn reconfortant si odihnitor poti incerca tinctura de paducel.

Preparare: Aceasta se prepara din 20 g de flori si frunze de paducel ce se pun intr-o cana peste care se adauga  100 ml de alcool de 60-70 de grade.

Acest amestec se lasa la macerat timp de 10 zile, apoi zilnic se pun cate 10-15 picaturi in putina apa si se bea de trei ori pe zi. Poti gasi si tinctura gata preparata in magazinele de tip plafar.

O combinatie de plante pentru un somn odihnitor

Mai sus am folosit doar preparate din cate o planta medicinala, dar mai poti incerca si un ceai facut din combinatii de plante cu efect sedativ.

Verifica daca ai mica ta "farmacie naturista" urmatoarele plante: valeriana, flori de levantica, flori de musetel si menta, daca nu da fuga la un plafar si cumpara.

Preparare: Se amesteca bine 40 g de radacini de valeriana, 30 g de flori de levantica, 15 g de flori de musetel si 15 g de frunze de menta. Se adauga o lingurita din acest amestec la o cana cu apa fierbinte, iar dupa racire bea cu o jumatate de ora inainte de culcare.   

Valeriana te relaxeaza

Si valeriana te ajuta daca ai probleme cu somnul. Incearca tinctura de valeriana, pe care o prepari din 20 g de radacini de planta, lasate la macerat timp de 8 zile, in 100 ml de alcool de 70 de grade.

Dupa macerare, iei cate 15-20 de picaturi, de trei ori pe zi. Tot din valeriana mai poti incerca si pulberea de radacina uscata. O poti procura sub forma de capsule din magazinele cu produse naturiste. Indicat este sa iei o capsula de trei ori pe zi.

Roinita, adevarat somnifer

Pe langa insomniile cauzate de caldura, mai pot aparea si cele de origine nervoasa. In acest caz, te poate ajuta decoctul de roinita. Adauga o lingura de planta la o cana cu apa, dupa care fierbi amestecul timp de 5 minute. Bea cate 2-3 cani pe zi.

O baie calda

Cine nu stie ca dupa o baie calda, te relexezi? Baile calde sunt recunoscute pentru efectul lor relaxant, iar daca o faci inainte de a te baga in pat, sunt un somnifer excelent. Efectul relaxant al acestora este cu atat mai intens daca in apa calda se adauga diferite extracte din plante.

O astfel de baie ar trebui sa dureze intre 20 si 30 de minute dupa care te stergi cu un prosop si te odihnesti la loc calduros timp de o jumatate de ora (un pat cald).

Ce plante sa adaugi in baie?

Tei: O baie in care se introduc flori de tei reduce starile de agitatie si neliniste si induc o stare de confort, favorizand aparitia viselor frumoase. O astfel de baie are efect de somnifer chiar si pentru copii.

Lavanda: Putina lavanda pusa in apa din baie are un efect linistitor si datator de optimism, fiind recomandat in special persoanelor triste, depresive.

Poti adauga in baie si ulei esential de tei si levanda, nu este neaparat nevoie de plante.

Masa de seara diferenta intre insomnie si somn odihnitor

Vechiul truc al paharului cu lapte inainte de culcare pe care il stii din copilarie, functioneaza la fel de bine si astazi. Laptele contine triptofan, un aminoacid care induce somnul.

Stiati ca masa de seara poate avea un impact urias asupra calitatii somnului, este important atat ce mancati cat si ce beti inainte de culcare. Intainte de culcare nu sunt indicate mesele consistente intrucat organsimul tau ar trebui sa se relaxeze si nu sa munceasca din greu pentru a digera ceea ce tocmai i-ai dat. Din masa de seara ar trebui evitati carbohidratii rafinati precum orezul alb, pastele albe si biscuitii, intrucat acestia cresc nivelul de energie – ultimul lucru pe care ti-l doresti inainte de culcare.

In schimb, carbohidratii complecsi cum sunt painea sau pastele integrale sunt o idee mai buna, pentru ca iti mentin glicemia constanta mare parte din noapte. Evita evident si bauturile cu cofeina, ciocolata si bauturile alcoolice, care ar putea sa-ti alunge somnul. Chiar si un pahar de vin duce la eliberarea de adrenalina, un hormon care iti afecteaza negativ calitatea somnului.

Scrie pe forum despre tratamente naturiste pentru insomnie pe care le folosesti?

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole