Cancerul mamar este o afectiune in care celulele care alcatuiesc sanii incep sa creasca anormal intr-o maniera necontrolata. Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, chiar daca cancerul pulmonar are mortalitatea cea mai ridicata. Inca nu se cunoaste cauza exacta a cancerului mamar, dar totusi se stie ca hormonii feminini si varsta inaintata sunt factori ce influenteaza aparitia cancerului mamar.

Cancerul mamar este o afectiune mai frecventa la femeile ce au trecut de 50 de ani. La femeile intre 40 si 50 de ani riscul de aparitie a cancerului mamar este de 1 la 70, iar femeile cu varsta intre 30 si 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei. 

De ce este nevoie de Radioterapie?

Fara sa dam dovada de optimism nejustificat: daca este tratat corespunzător, cancerul mamar poate fi vindecat! Radioterapia moderna este una dintre componentele de baza in tratamentul acestui tip de cancer. Radioterapia este o metoda foarte eficienta de a distruge celulele canceroase care raman in tesutul mamar dupa operatie, mai ales în cazul extirparii doar a unui segment din san; astazi mastectomia completa este indicata doar in cazuri rare.

Pentru că radioterapia post operatorie poate reduce riscul reapariției cancerului cu până la 70%. În general este necesară iradierea zonei supuse anterior chirurgiei, dar și alte posibile zone de risc, cu ajutorul tehnicii de radioterapie IMRT. Această tehnică este net superioara cobalto-terapiei din Romania si ofera avantaje remarcabile.

Radioterapie dupa operatie de cancer mamar

In cazul in care tumoarea de la san este indepartata in urma unei interventii chirurgicale, este obligatorie si aplicare unui tratament prin  radioterapie care poate reduce riscul de reaparitiei cancerului de san cu aproape 70 %. In ciuda reputatiei pe care o are, radioterapia este de obicei tolerata usor de organism si are efecte secundare minore si se limiteaza doar la zona sanului supus terapiei.

Tratamentul cu radioterapie in cancer mamar

radioterapie cancer mamarIn zona sanului afectata de cancer mamar sau in zona sanului de unde a fost scos tesut afectat prin interventie chirurgicala este necesara aplicarea unui tratament cu radioterapie. In unele cazuri este necesara si iradierea glandelor limfatice din axila si zona de sub clavicula.

Inainte  de a se incepe tratamentul cu radioterapie, medicul specialist va calcula exact doza de iradiere necesara si directia de aplicare a razelor, astfel incat prin aplicarea terapiei sa fie distruse cat mai multe celule canceroase in acelasi timp cu efecte secundare minime.

Pe toata durata unei sedinte de radioterapie, pacientul nu vede si nu simte iradierea ce ii este administrata.

Tratamentul cu radioterapie se face in mai multe sedinte, timp de 3-6 saptamani, cate 5 sedinte pe saptamana. O sedinta de radioterapie dureaza aproximativ 10 minute.

Un tratament prin radioterapie mai scurt

O veste buna vine din Statele Unite unde o noua tehnica de tratare prin radioterapie a cancerului la san poate reducere durata tratamentului de la sase saptamani la doar o saptamana.

Noua tehnica de radioterapie presupune implantarea in corpul pacientilor a unei mici cantitati de material radioactiv, ceea ce creste eficienta terapeutica a procedurii precum si o scurteaza. Astfel, efectele secundare, oboseala sau greturile, determinate de radioterapie vor dura un timp mai scurt. 

Radioterapia clasica expune la radiatii X o parte mai mare a corpului, in schimb noua tehnica de radioterapie, numita "iradiere partiala accelerata a sanului", implica introducerea in zona de unde a fost extirpata tumora prin injectare de mici particule radioactive, afectand astfel o zona mult mai mica de tesut. 

Noua tehnica a fost testata de Societatea Americana a Chirurgilor pe un numar de peste 1.400 de femei ce sufereau de cancer mamar in faza incipienta. Testarea sa desfasurat pe o perioda de 4 ani si a demonstrat ca efectele terapeutice ale noii tehnici de radioterapie sunt aceleasi ca si in cazul radioterapiei clasice - indeparteaza celulele canceroase si previne reaparitia bolii. 

Noua tehnica de radioterapie este deja folosita in tratarea altor tipuri de cancer, cum ar fi cel cervical sau de prostata.

Recomandari pe durata tratamentului radioterapie

- Consumul de lichide este foarte important in aceasta perioada, preferabil sa se consume doar apa plata, dar se poate consuma si  ceai, lapte, suc de fructe (preferabil natural), chiar si bauturi acidulate de preferat fara zahar.

- Alimentatia este un alt factor important, este indicat sa se consume alimente cat mai sanatoase si sa se manance in mod regulat, de preferabil sa manance de mai multe ori, cantitati mai mici de mancare.

- Igiena corporala trebuie sa fie facuta cu atentie, pacientul trebuie sa se spele în mod regulat, atat inainte ca si dupa sedinta de radioterapie, zona supusa radiatiei se spala cu un sapun simplu de calitate, poate fi siun sapun special pentru bebelusi. Nu este indicat ca uscarea zonei iradiate sa se faca prin frecare cu prosopul.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole