Ghimbirul
Ghimbirul, aceasta radacina noduroasa cu miros intepator, se numara printre cele...
Tusea va irita nu numai pe dumneavoatra, ci pe cei din jurul dumneavoastra – fie ca este vorba de familie, cineva din randul din fata de la cinematograf sau o intreaga sala in timpul unui recital de muzica clasica. Dar daca aveti o tuse productiva, nu trebuie sa o intrerupeti, deoarece aceasta este modalitatea organismului de a elimina mucusul. De fapt, trebuie sa incurajati tusea pentru a scapa de flegma rapid si pentru a termina la fel de repede cu tusea. Pe de alta parte, daca aveti o tuse uscata, ideea este sa badijonati gatul si sa calmati mancarimea.
O raceala, sau, daca sunteti ghinionist, o gripa reprezinta cea mai probabila cauza pentru tuse. O infectie a tractului respirator superior poate provoca inflamarea si iritatia cailor aeriene superioare si, cateodata, producerea de mucus, pe care il tusiti si il eliminati ca flegma. Exista doua tipuri de tuse: tipul umed, sau productiv, asociat cu raceli, alergii si infectii ale cailor respiratorii si tipul uscat, neproductiv, care poate fi, de asemenea, asociat cu o raceala, dar este mult mai frecvent provocat de fumul de tigara, praf, aer poluat sau alti factori iritanti. Acest tip de tuse nu face altceva decat sa va irite gatul.
Folositi orice tip de bomboane de gat sau dulciuri calde. Bomboanele tari maresc secretia de saliva si va fac sa inghititi mai mult, suprimand tusea. Pentru tipul productiv de tuse folositi unguras. O planta dulce – amaruie, acesta are actiune expectoranta, declansand efectul de tuse si ajungand la eliminarea flegmei.
Pentru tusea uscata incercati sa gasiti dropsuri de tuse cu ulm (vandute doar online si in unele magazine de produse naturiste). Produsele din scoarta ulmului erau folosite in trecut in tratamentul principal pentru afectiunile pulmonare. Ulmul este bogat in substante cu consistenta in gel care badijoneaza faringele si reduc la minim tusea.
In casa aveti la indemna cateva plante medicinale sau siropuri ce pot fi folosite pentru a scapa de tuse. Amestecati doua linguri de suc de lamaie cu o lingura de miere de albine si adaugati putin ardei cayenne. Mierea unge gatul, calmand tesuturile iritante, in vreme ce lamaia reduce inflamatia si ofera o doza de vitamina C. Ardeiul mareste circulatia sangelui in zona, accelerand procesul de vindecare. Sau, in loc de ardei cayenne puteti folosi putina ceapa rasa. Ceapa contine compusi iritanti care declanseaza efectul de tuse si elimina flegma.
Un alt remediu cu ceapa se prepara din 6 cepe de dimensiuni medii curatate si tocate, la care se adauga patru linguri de miere; amestecul se fierbe in bain – marie. Acoperiti si fierbeti la foc mic timp de doua ore.
Inainte sa mergeti la culcare, amestecati putin tonic de coacaze negre cu un paharel de vin – alcoolul are efect terapeutic, pentru ca va ajuta sa dormiti.
Pentru un sirop de calmare a gatului, amestecati cinci sau sase cuisoare cu o cana de miere si lasati in frigider peste noapte. Dimineata inlaturati cuisoarele si luati o lingurita la nevoie. Cuisoarele micsoreaza durerea, iar mierea reduce inflamatia.
Generatiile precedente apreciau foarte mult bomboanele “piatra”. O reteta pentru acestea suna cam asa: o cutie de bomboane piatra, 450 g de stafide, sucul a trei lamai, jumatate de cana de zahar si suficien whisky pentru a obtine un sirop. Cu toate acestea, este nevoie de cateva saptamani pentru ca bomboanele sa se dizolve.
Produse ceva mai usor de folosit include siropul de tuse cu obelia; sirop de tuse care contine ipecacuanha, otet de ceapa de mare, ulei de menta si cloroform, precum si linctus de coacaze negre si glicerina (ambele pot fi obtinute din farmacii).
Otetul de zmeura poate fi luat cu lingura, singur sau cu suc daca vreti sa mascati gustul. Otetul este, de asemenea, bun pentru gargara daca tusea este insotita de dureri faringiene.
Un remediu de tip vechi este siropul de macese – badijoneaza gatul si este bogat in vitamina C.
Musetelul este planta calmanta: va ajuta sa dormiti atunci cand il consumati sub forma de ceai si ajuta tusea magareasca atunci cand aste folosit in inhalatii. Sau lasati noaptea cateva picaturi de tinctura de musetel intr-un castron deasupra radiatorului din dormitor.
Cimbrul este un expectorant si contine, de asemenea, substante care relaxeaza tractul respirator. Pentru a prepara un ceai de cimbru, puneti doua linguri de cimbru proaspat (sau o lingura de planta uscata) intr-o cana cu apa calda. Lasati sa se infuzeze timp de cinci minute, apoi strecurati, adaugati miere daca doriti si beti.
Isopul aromatic a fost folosit in lichioruri si medicamente inca din timpurile biblice. O infuzie de flori uscate de isop poate fi consumata de trei ori pe zi pentru tuse, astm bronsic si bronsita.
Beti o cana cu ceai de nalba mare. Atunci cand sunt combinate cu apa, frunzele de nalba produc un mucilagiu gelatinos care badijoneaza faringele si subtiaza mucusul din plamani, facandu-l mai usor de eliminat prin tuse. Pentru a prepara ceaiul, folositi doua sau trei grame de frunze uscate la o cana de apa calda, lasati la infuzat 10 minute si strecurati inainte de a bea. Beti pana la trei cani pe zi.
Adaugati 45 de picaturi de tinctura de lemn dulce intr-o cana cu apa calda si beti. Luati acest amestec de trei ori pe zi. Lemnul dulce se foloseste pentru detasarea mucusului si relaxarea spasmelor bronsice. (Atentie! Nu luati lemn dulce mai mult de cateva saptamani pentru ca poate produce hipertensiune arteriala. )
Cei care practica ayurveda, medicina traditionala indiana, recomanda ceaiul de mirodenii pe care il puteti bea de cateva ori pe zi. Pentru a prepara acest ceai, adaugati jumatate de lingurita de ghimbir pudra si putin praf de cuisoare si scortisoara la o cana cu apa fiarta, strecurati si beti.
Cumparati o crema cu camfor si mentol, si aplicati-o prin masaj pe piept si gat. Va poate ajuta sa respirati mai usor prin ameliorarea congestiei. Sau preparati o infuzie de frunze de eucalipt si uleiuri esentiale, inhaland aburul pe gura si nas cat de des doriti. Uleiurile esentiale pot fi masate pe gat si piept de doua ori pe zi.
Daca nu aveti nimic de folosit pentru masajul pe piept, incercati sa faceti o cataplasma de mustar pentru a ameliora congestia toracica. Amestecati o parte pudra de mustar cu doua parti faina intr-un castron. Adaugati atata apa cat sa obtineti o pasta. Intindeti pasta pe un prosop mic si impaturiti-l. Protejati-va pielea cu un strat de vaselina, apoi tineti cataplasma aplicand presiune pe ea. (Nu puneti niciodata cataplasma de mustar direct pe piept pentru ca va poate arde pielea.) Verificati din cand in cand pielea si inlaturati cataplasma daca aceasta a devenit prea rosie sau iritata.
Daca gatul este dureros si iritat de la tusitul continuu, incercati aceasta tehnica pentru a opri un episod de tuse. Data viitoare cand simtiti ca incepe o noua criza de tuse, fortati-va sa tusiti de cateva ori, mai usor, in final ajungand sa tusiti o data tare. Incercari de tuse mai usoara incep sa deplaseze mucusul catre partea superioara a cailor aeriene, astfel incat sa puteti sa il eliminati mai usor la sfarsit cu ultimul tusit.
Daca sunteti acasa si aveti un partener care va poate ajuta, folositi o tehnica de presiune toracica pentru a va ajuta sa reduceti congestia toracica. Stati instinsa pe abdomen pe o saltea sau un pat tare. Cereti partenerului sa bata ritmic, cu palmele stranse in forma de cupa, pe spatele dumneavoastra, mergand de jos in sus catre zona gatului. Repetati de cateva ori pana cand congestia incepe sa slabeasca.
Pentru a preveni tusea nocturna, folositi un umidificator in dormitor pentru a umezi aerul, in special iarna.
Daca tusea apare in principal dupa ce ati mancat , noaptea sau cand stati intinsa in pat, problema s-ar putea sa nu fie in torace, ci de la sistemul digestiv. Arsurile retrosternale (pirozis) apar atunci cand acidul gastric refuleaza in esofagul inferior, iritand mucoasa sa sensibila – fapt ce poate produce tuse. Daca puteti controla aceste arsuri s-ar putea sa descoperiti ca puteti face acelasi lucru si pentru tuse.
Atunci cand mergeti la farmacie pentru a cumpara un sirop de tuse, pe care il alegeti? Farmacistul este calificat pentru a va oferi cel mai bun sfat, asa ca intrebati-l. Daca eliminati flegma, cumparati un sirop de tuse expectorant care contine guaifenesin, si luati-l in timpul zilei. Va desprinde mucusul si il va face mai usor de eliminat. Luati un supresor de tuse doar daca aveti o tuse uscata. Verificati pe ambalaj sa contina codeina sau dextrometorfan. Ca alternativa la aceste medicamente pentru tuse incercati un preparat homeopat pentru tuse.
Marea majoritate a cazurilor de tuse dispar de la sine dupa aproximativ o saptamana sau zece zile. Dar in cazul in care dureaza mai mult de patru saptamani sau expectorati flegma de culoare verde sau cu sange, mergeti la medic. Tusea poate fi un simptom al multor boli serioase, cum ar fi bronhopneumopatia obstructiva cronica sau astmul bronsic. Ea poate chiar indica insuficienta cardiaca, in special daca este insotita de respiratie suieratoare, dispnee sau inflamatii ale gleznelor. Daca aveti dureri acute in piept, sau o febra de peste 38⁰ C pentru mai mult de trei zile, cat si tuse, s-ar putea sa aveti pneumonie. Mergeti la medic imediat daca tusea apare la un copil sau la o persoana in varsta.