Deşi despre copiii alăptaţi s-a raportat constant că au mai puţine infecţii şi morbiditate respiratorie mai mică în timpul primilor ani de viaţă nimeni nu a ajuns la o concluzie definitivă în ceea ce priveşte alăptarea ca strategie eficientă de a preveni afecţiunile alergice.

Un studiu recent publicat a investigat relaţia dintre alăptarea exclusivă şi modificările secvenţiale ale câtorva biomarkeri pentru alergie precum numărul absolut de eozinofile, nivelul total de imunoglobuline E şi nivelul specific de imunoglobuline E în primii 3 ani de viaţă. Studiul a fost efectuat pe o populaţie neselectată, parte a unui studiu prospectiv de cohortă numit PATCH (Prediction of Allergy in Taiwanese Children). Analiza sângelui s-a efectuat la vârsta de 6, 12, 18, 24 şi 36 de luni.

alaptarea exclusiva

Au fost obţinute, de asemenea, note despre alăptare şi chestionare detaliate privind afecţiunile alergice. Analiza care a comparat alăptarea exclusivă ≥4 luni cu alăptarea <4 luni iar cei parţial alăptaţi au demonstrat o scădere a riscului de sensibilizare la proteina laptelui de vacă până la vârsta de 2 ani (riscul relativ pentru sensibilizare la proteina laptelui de vacă a fost de 0,2 la 12 luni (0,07-0,5, CI 95%), 0,2 la 18 luni (0,07-0,5) şi 0,2 la 24 de luni (0,04-0,7).

În plus, deşi nesemnificativ, copiii alăptaţi exclusiv au demonstrat o scădere a numărului absolut de eozinofile şi un nivel mai mic de imunoglobuline E totale la vârsta de 3 ani comparativ cu copiii de aceiaşi vârstă. Rezultatele acestui studiu sugerează că alăptarea exclusivă se asociază cu un risc redus de sensibilizare la proteina laptelui de vacă în timpul copilăriei.
Autori: Liao SL, Lai SH, Yeh KW, Huang YL, Yao TC, Tsai MH, Hua MC, Huang JL; PATCH (The Prediction of Allergy in Taiwanese Children) Cohort Study. Pediatr Allergy Immunol. 
Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25171739

Traduse de BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole