Imediat dupa ce au nascut, majoritatea femeilor isi doresc foarte mult sa isi tina bebelusul in brate si sa il alapteze, pentru ca asa le spune instinctul matern. Din pacate, inca in multe din maternitatile din Romania, iti dau sa tii bebelusul in brate abia dupa cateva ore, uneori poate trece si o zi. Pentru bebelusi este foarte necesar sa simta atingerea materna, cat mai repede cu putinta dupa nastere, iar ideal este sa fie alaptati pentru prima data în cursul primei ore de dupa nastere. În timpul acelei prime ore, bebelusii au tendinta sa fie foarte alerti. Dupa aceea, datorita oboselii probabil ca bebelusul, va adormi pentru o perioada de 2 pâna la 6 ore, perioada în timpul careia este mai greu de alaptat.

Unii bebelusi sunt pregatiti sa manânce in primele minute de dupa nastere, altii s-ar putea sa nu fie pregatiti pentru prima hranire decât pe la sfârsitul primei ore.

Multi experti recomanda urmatoarea metoda pentru a initia alaptarea la sân. Imediat dupa nastere, bebelusul sa fie pus direct piele-pe-piele pe burta mamei, pentru a mentine caldura corpului bebelusului. Este indicat ca temperatura din camera sa fie ceva mai ridicata iar bebelusul poate fi acoperit si cu o patura. Specialistii recomanda a nu se spala bebelusul inainte de primul supt, daca corpul sau va avea in continuare mirosul din burtica mamei, ii va fi mai usor sa recunoasca mama dupa miros.

alaptarea dupa nastereSe lasa bebelus sa se joace pe burta mamei sale, astfel incat acesta sa poata sa ii atinga sanii si burta, sa poata mirosi sau "gusta" din mama. Personalul din maternitati a observat un fenomen suprinzator, daca babelusul este lasat liber pe burta mamei, imediat dupa nastere, acesta se "taraste" singur ca sa îsi croiasca drum catre sânul mamei si incepe sa suga singur. Daca este pozitionat in apropierea sanului, puteti observa uneori cum isi leagana capul in sus si in jos, sau sa intoarce capul de pe o parte pe alta, in incercarea de a gasi sfarcul sigur, daca nu reuseste singur il atasati la san.

Studiile indica faptul ca unui bebelus îi poate lua aproximativ 50 de minute sa se ataseze singur la san, dar daca i se permite acest lucru, si daca se aplica aceasta procedura cat mai repede dupa nastere, bebelusul se va atasa de acum de fiecare data mai bine de sanul mamei, iar mama va avea mai putine probleme legate de sfârcuri dureroase sau alte neplaceri legate de alaptare.

Mamele care au intrat in contact cu bebelusul si au inceput alaptarea imediat dupa nastere sunt dispuse sa isi alapteze bebelusii pana la o varsta mai mare decat cele care au inceput prima alaptare mai tarziu.

Totusi, nu toti bebelusi reusesc sa se ataseaze singuri la sân. Daca in timpul travaliului mamei i s-a adminstrat medicamente sau substante impotriva durerii, acestea pot ajunge in sangele fatului si este putin probabil ca bebelusul sa se poata atasa singur la sân. Daca se observa ca dupa circa 45 de minute, bebelusul nu nu manifesta dorinta de a se hrani, puteti sa stoarceti din san un pic de colostrum si sa il atungeti de buzele bebelusului.

Alaptarea bebelusului cu lapte matern este foarte importanta pentru dezvoltarea sa fizica, psihica si emotionala, un copil alaptat la san este mult mai sanatos si mai inteligent decat un copil alimentat exclusiv artificial.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole