Alaptarea este o parte importanta a maternitatii insa a alege intre san si biberon nu este chiar asa usor cum pare. Daca ar fi sa ne luam dupa multele reclame ce au invadat media, ar putea parea ca biberonul este solutia comoda si la fel de eficienta ca si alaptarea la san. Dar cu toate ca exista o anumita polemica, majoritatea specialistilor sunt de acord ca sanul reprezinta solutia optima din punct de vedere a nutritiei copilului.

In realitate, conform statisticilor, numai 2% dintre proaspetele mamici nu sunt capabile sa isi alapteze singure micutii din cauza a diverse probleme medicale. Deci daca esti de parere ca ceva nu merge bine, nu ar strica sa consulti un specialist in lactatie. Daca el sau medicul micutului vor ajunge la concluzia ca nu poti alapta natural, atunci singura solutie va fi biberonul si formula de lapte praf. E drept ca aceasta nu ii va furniza anticorpii de care are nevoie insa cu siguranta ii va oferi toti nutrientii necesari.

Daca insa din punct de vedere fizic, alaptarea nu reprezinta o problema, decizia daca vei apela sau nu la metoda naturala iti va apartine in exclusivitate. Iata in continuare cateva avantaje si dezavantaje ale celor doua metode de alaptare, argumente care ar putea sa te ajute in luarea unei decizii:

Alaptarea la san

alaptarea la sanOfera alimentatia ideala pentru sugar: laptele de mama contine cantitatea ideala de carbohidrati, proteine si grasimi. Tot in el se mai gasesc si enzime digestive, vitamine, minerale si hormoni care sunt foarte importanti in dezvoltarea copilului.

Este util si pentru mama: mamele care alapteaza au sanse mai mici de a dezvolta cancer la san iar in multe cazuri alaptatul chiar ajuta la pierderea acelor kilograme in plus. Mai mult, hranirea micutului la san ofera o oportunitate unica de a realiza o legatura trainica intre mama si copil.

Reprezinta cea mai convenabila solutie: laptele matern nu are nevoie de fierbere ori sterilizare iar de cele mai multe ori el este livrat la temperatura ideala. Practic nu ai nevoie sa iei nimic dupa tine, totul vine de-a gata.

Laptele poate transfera si unele impuritati: este vorba de medicamente sau alcool, care se transmit foarte usor in laptele matern. De aceea, pe toata durata alaptarii medicii sfatuiesc ca nutritia si consumul de lichide sa fie facute in mod responsabil.

Vei munci mai mult daca nu iti poti alapta personal puiul: Daca vei avea nevoie sa pleci de acasa sau din alte motive nu il vei putea alapta direct, va trebui sa munciti putin pentru a pompa laptele. In plus, daca micutul nu e obisnuit cu biberonul, vei avea ceva mai mult de furca.

Alaptarea cu biberonul

Ofera o mai mare flexibilitate: De acum nu numai tu, ci oricine altcineva dintre rudele tale il vor putea hrani pe cel mic. Singura conditie este sa stie sa prepare o sticla de formula de lapte praf. Ai posibilitatea sa mergi la serviciu sau la piata fara sa iti mai bati capul cu orele de alaptat.

Are nevoie de preparare: spre deosebire de laptele matern, formula de lapte are nevoie de preparare si incalzire, inainte de administrare.
Costa mai mult: evident, ai nevoie de lapte praf, biberon, sterilizator, tetine noi, etc, etc.

Nu se compara ca si continut: Formula de lapte praf a fost mult imbunatatita in ultimii ani, dar oricum nu se poate compara cu alaptarea la san.
Este important de notat aici si faptul ca trecerea de la biberon la alaptarea la san sau invers poate cauza un anumit grad de confuzie la bebelus, in special in primele doua luni de viata. Tocmai de aceea, specialistii recomanda folosirea unui singur tip de alaptare in primele trei luni de viata ale nou-nascutului.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole