Ii va dauna copilului meu daca beau bere, vin sau alte bauturi alcoolice?

Asta depinde de cat de mult si de momentul in care ai consumat alcool. Nivelul de alcool din sangele tau ( si automat si cel din laptele matern) va fi in general la cote maxima la o ora/ o ora si jumatate dupa ultimul pahar, desi, aceasta este doar o estimare si in realitate totul depinde de la organism la organism si de la metabolism la metabolism.

Conform studiilor in domeniu, un pahar ocazional sau un cocktail la o zi de sarbatoare nu pare sa afecteze in nici un fel micutul pe care il alaptezi si nici nu va interveni pe termen lung in productia de lapte matern. Totusi daca un pahar nu afecteaza cu nimic, mai multe, te pot expune riscului de a pierde lactatia si de a nu mai putea sa iti alaptezi copilul pe cale naturala.

Pe de alta parte, un studiu efectuat relativ recent a aratat ca micutii expusi regulat (macar zilnic) la alcoolul  din laptele mamei lor in primele trei luni de viata s-ar putea sa aiba o mica, dar totusi relevanta, incetinire a ritmului de dezvoltare.

Alt studiu a scos la iveala un fapt cel putin interesant si anume ca un copil al carei mama a consumat alcool recent, va consuma mult mai putin lapte matern la alaptare. De asemenea, un copil ce a supt de la mama sa lapte cu o concentratie oarecare de alcool, va dormi mult mai putin, reperul fiind un interval fix de trei ore si jumatate.

Daca vrei totusi sa te bucuri de o bautura sau mai multe, trebuie sa tii cont de urmatoarea regula: pentru fiecare pahar baut va trebui sa astepti cu doua ore mai mult pana cand sa alaptezi pentru a da o sansa alcoolului sa se disipe din organism. De asemenea tine cont de faptul ca alcoolul nu se depoziteaza in sani asa ca nu are nici un rost sa extragi prin metode artificiale laptele si sa il arunci.

 Un pahar de bere pe zi imi va creste lactatia?

Exista o poveste, o legenda urbana, daca vrei, in care se spune ca bautul unei beri va stimula lactatia. Ei bine, desi s-au intreprins cateva studii pe aceasta tema, nu a reiesit de nicaieri ca aceasta afirmatie este adevarata.

In anii 1880 chiar a existat un sortiment de bere care era promovat pe baza argumentului ca poate chiar imbunatati lactatia. Ei bine, cercetatorii din ziua de azi stiu ca de fapt, cea mai buna solutie pentru o lactatie constanta si abundenta este un regim alimentar corect si echilibrat.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole