Error in function loadImage: The image could not be loaded.

Error in function redimToSize: The original image has not been loaded.

Error in function saveImage: There is no processed image to save.

Nu este un termen fix pentru cand poate fi facuta intarcarea, insa este indicat ca alaptarea sa se faca cat mai mult timp. O.M.S. ( Organizatia Mondiala a Sanatatii ) recomanda mentinerea alaptarii cat mai mult, fiind practice singura modalitate pentru o dezvoltare normala a bebelusului si pentru evitarea imbolnavirilor. Ideal ar fi ca orice mama sa alapteze macar 3 luni, daca nu este posibil sa faca acest lucru 6-9 luni.

Sunt cativa factori care duc la intarcare: mama nu mai are lapte suficient ori bebelusul nu mai vrea/poate sa suga din diverse motive. Exista, din pacate, si situatiile in care, din motive financiare, mama este nevoita sa renunte la a mai sta acasa si sa-si reinceapa serviciul. In oricare dintre situatii trebuie sa se stie ca sunt sugari care renunta destul de repede la san, mai ales daca constat ca mama nu mai are lapte sufficient, altii insa renunta mai greu, si sug viguros chiar daca sanul are putin lapte.

Intarcarea trebuie facuta treptat, in decursul a catorva saptamani. Mama ii va pregati sugarului 2/3 lapte de capra (sau lapte formula) si 1/3 mucilagiu de orez, obisnuindu-l astfel treptat cu biberonul. In prima zi , la una din mese, i se va da sugarului 50 ml din cantitatea preparata; in zilele urmatoare aceasta cantitate va fi crescuta cu alte 50 ml, pana cand se va inlocui complet suptul de la ora respectiva. Din momentul in care aceasta masa este inlocuita cu biberonul, se trece la inlocuirea celei de-a doua mese. Atentie! Daca apar varsaturile sau diareea se scade cantitatea data cu biberobul sau se renunta temporar la intarcare.

Primii pasi in alimentatia artificiala

intarcare bebelusDiversificarea alimentatiei se poate face incepand de la varsta de 3-4 luni, pentru ca din acest moment sugarul poate digera. Prima masa de acest gen implica multa rabdare din partea mamei, mai ales ca este ceva noua si pentru ea, si pentru bebelus. Sugarul trebuie sa se obisnuiasca atat cu gustul noului aliment, cat si cu lingurita.

Alimentul se da incet si cu multa rabdare. Obisnuit cu subtul, sugarul va da la inceput alimentul respectiv afara din gurita cu limba, iar acest lucru il va face de multe ori pana cand se va invata ca trebuie sa sa il duca de la varful limbii catre baza ei, si sa il inghita. Este foarte important ca in aceste momente mama sa nu isi piarda rabdarea si sa inteleaga ca, prin repetarea acestei tehnici, sugarul se va obisnui in cele din urma sa manance din lingurita.

Primul preparat care i se va da trebuie pregatit cu grija, in functie de varsta, si de capacitatea lui de a mesteca sau inghiti. Indicat este un mar ras si amestecat cu sucul care se scurge din acesta, si care se va da pentru inceput ca un adaos la masa de lapte de la ora 10.00. Se incepe cu o lingurita si se creste treptat cantitatea la 6-7 lingurite. Merele trebuie alese cu mare grija, sa fie de buna calitate, bine coapte, cu aciditate redusa, fara zone stricate sau lovite. Se mai pot da si banane, care la fel trebuie alese cu mare grija. Pulpa de banana se farama pana se formeaza o pasta omogena care se dilueaza la inceput cu ceai de plante neindulcit pentru a fi mai usor de mestecat si inghitit. In afara de mere si banane se mai pot da si morcovi, piersici, caise, afine, coacaze sau fragi, in functie de toleranta bebelusului.

Adaugarea unui nou fruct se face tot treptat, si timp de 4-5 zile se va da acelasi fruct. Daca bebelusul il accepta atunci acest fruct poate fi dat in combinatie si cu altele . Atentie! Nu se vor da bebelusului prune sau cirese, pentru ca acestea pot da dureri abdominale si diaree. Mare atentie si la pere, struguri sau capsuni, pentru ca si acestea pot da diaree sau urticarie.

Cand si cum se adauga legumele si zarzavaturile?

Dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu fructele si le-a acceptat in alimentatia sa, se poate adauga supa de legume. Cum se obtine aceasta supa? Se fierb legumele cam 1 ½ - 2 ore; se poate incepe cu morcovii care sunt tolerati de orice sugar si putin patrunjel sau telina. In orice caz, mare atentie: ca si in cazul fructelor, legumele trebuie sa fie proaspete.

Asadar, alegem 3-4 morcovi proaspeti, de marime mijlogie si o radacina de patrunjel, care se spala foarte bine si se curata cu atentie; se adauga 1 litru de apa si se pun la fiert pana in momentul in care morcovii se pot sfarama usor. Daca apa scade, se va completa pana cand se constata ca morcovii sunt bine fierti. Dupa ce s-au fiert se scot separat pe o farfurie si se paseaza; din zeama in care au fost fierti se pun intr-un bol separat 150 ml peste care se adauga 10 lingurite de morcovi; se fierbe din nou aceasta cantitate timp de 5 minute si apoi se lasa la racit.

Mai tarziu se pot adauga in supa si alte zarzavaturi: cartofi, dovlecei, rosii, 1 ceapa sau mazare verde. Si in aceste cazuri se procedeaza la fel: morcovii, cartofii sau dovleceii se scot din zeama in care au fiert, se paseaza, se repun in zeama respectiva si se refierb inca 5 minute.

Bine de stiut este faptul ca sunt sugari care refuza supa de zarzavat. Nu trebuie insa ca mama sa isi piarda rabdarea sau sa renunte complet la a-i mai da bebelusului aceasta supa. Din contra. Trebuie incercat in mai multe randuri, cu rabdare, pana cand, intr-un final sugarul se va obisnui si o va accepta. Se poate renunta pentru o saptamana la supa de zarzavat, si se va reincepe cu piureul de morcovi dres cu suc de lamaie sau putin zahar.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole