Colicile sugarului. Cum apar colicile?
Atunci cand esti gravida auzi numai lucruri bune, povesti frumoase si felicitari de la...
Au aparut noi cercetari si tehnologii care incearca sa reproduca laptele matern, dar totusi, laptele produs de mama a ramas in continuare standardul de aur, pe care incearca sa-l atinga toate formulele de lapte, de aceea laptele matern este alimentul ideal pentru hrana sugarului de pana la 6 luni. Poate si pentru faptul ca laptele matern contine ceea ce nici un savant si nici o masina nu poate reproduce, dragostea si sufletul de mama.
Nici unui sugar n-ar trebui sa i se ia dreptul de a fi alimentat natural, exceptii fiind cazurile in care exista contraindicatii din partea mamei sau copilului.
1. Laptele uman este alimentul ideal pentru alimentatia sugarului in primele 6 luni de viata, contine toate elementele nutritive cantitativ si calitativ perfect optmizate capacitatii de digestie a nou-nascutului. Laptele de mama faciliteaza trecerea fatului de la alimentatia intrauterina la cea extrauterina.
2. Laptele de mama este steril, are temperatura optima, nu necesita preparare, este proaspat, alimentatia naturala este comoda, nu necesita echipamente speciale (biberoane, tetine, vase de fiert apa,vase pentru sterilizare). Formulele de lapte (la noi in tara se comercializeaza sub forma de praf) necesita administrare la ore regulate. Folosirea laptelui formula presupune riscul prepararii incorecte prin necitirea cu atentie a instructiunilor de pe formule sau prin neatentie, greseala putandu-se produce in ambele sensuri, fie prin dilutie prea mare si atunci sugarul nu mai primeste cantitatea de nutrienti necesari, fie prin hiperconcentrare in conditiile unui rinichi imatur functional.
3. Laptele uman asigura o protectie antiinfectioasa si antialergica. Protectia antiinfectioasa este realizata de catre: imunoglobuline (nu pot fi suplimentate in nici o formula), oligozaharide (ajuta la dezvoltarea florei intestinale, in special al lactobacilului bifidus si previn aderenta bacteriilor de epiteliul intestinal moment crucial in dezvoltarea infectiilor enterice), mucusul (previne, de asemenea, aderenta bacteriilor la peretele intestinal, dar si a rotavirusului un important agent etiologic al diareei la sugar), lactoferina (glicoproteina care fixeaza fierul, fierul nefixat este utilizatde bacterii pentru dezvoltare), lizozim. De aceea si din motive inca necunoscute copiii alimentati natural sunt protejati fata de diaree, pneumonie, otita medie, meningita, septicemii, cauze frecvente de moarte infantila in tara noastra. Rolul antialergic se datoreaza lipsei de proteine straine speciei, cu toate ca s-a demonstrat trecerea unor substante alergizante in cantitati suficiente pentru sensibilizarea sugarului si, totusi, laptele uman este antialergic (imunoglobulinele din lapte sunt indrepate impotriva antigenelor alergene limitand absorbtia acestora la nivelul lumenului intestinal)
4. Prin alaptatul la san se creeaza o legatura spiritual-afectiva intre mama si copil care va dura tot restul vietii. Cand alapteaza mama se va uita in ochii sugarului, il va vedea mai bine, va comunica cu el. Este adevarat ca aceasta legatura se creeaza partial si in alimentatia cu biberonul, dar nu este aceesi. Intarcarea precoce poate avea efect negativ asupra comportamentului copilului, chiar si la mare distanta fata de momentul opririi alimentatiei la san.
5. Alaptarea la san are si un efect economic, laptele de mama, fiind mult mai ieftin decat orice formula, de fapt este cel mai ieftin aliment posibil pentru copilul tau, si in plus cel ami sanatos.
6. Cantitatea de lapte matern si compozitia acestuia variaza fata de momentul nasterii, in cursul aceleiasi zile si in cursul aceluiasi supt, acesta reprezentand o adaptare la nevoile sugarului. Colostrul (laptele din primele zile de dupa nastere) este mai bogat in proteine si taurina, un aminoacid necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos. Cresterea concentratiei de grasimi de la sfarsitul suptului dau senzatia de satietate si astfel se evita supraalimentarea si obezitatea. In schimb laptele formula are aceeasi compozitie in cursul aceluiasi alaptat! Laptele de mama contine factori de crestere care au rol in maturarea tubului digestiv. Cantitatea de fier din laptele matern este scazuta, dar datorita unor substante (ex.lactoferina), fierul se absoarbe mult mai eficient, intr-un procent mai ridicat, iar depozitele de fier ale sugarului sunt suficiente pana la varsta de 4-6 luni si nu este necesara suplimentarea alimentatiei cu fier.
7. Sa constatat ca alaptarea naturala este asociata determina o scadere semnificativa a riscului de moarte subitila a sugarului comparativ cu cel alimentat cu formule.
8. In cazul alimentatiei la san sugarul e nevoit sa "munceasca", depune un efort sa suga, un lucru important pentru dezvoltarea personalitatii ulterioare care incepe inca din primul an de viata.
9. Sucroza care este adaugata in formulele de lapte pentru a indulci laptele si a imbunatati gustul (este mult mai dulce decat zaharul obisnuit) este asociata cu obezitatea infantila si aparitia cariilor dentare. S-a demonstrat ca acei copii care consuma formule au o preferinta crescuta pentru alimentele mai dulci pe toata perioada vietii si astfel riscul pentru obezitate (care la randul ei determina boli cardiace, diabet zaharat, probleme psihice, hipertensiune arteriala).
10. Sa demonstrat prin studii ca copiii alaptati exclusiv la san in primele 4-6 luni de viata prezinta risc mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip I ( insulino dependent care apare de obicei la persoanele tinere si copii) decat cei hraniti cu diverse formule de lapte. De aceea este indicat sa se hraneasca copilul exclusiv la san pana la varsta de 4-6 luni si apoi sa se continuie alimentatia naturala daca este posibil pana spre varsta de 1-2 ani.
11. Prin prevenirea obezitatii la copiii alimentati la san se previn, de asemenea, cancere care sunt recunoscute a avea ca factor de risc excesul ponderal: cancerul de colon, rinichi, pancreas, endometrial, adenocarcinomul de esofag si cancerul de san aparut dupa menopauza.
12. Un aspect important observat de cercetatori este acela ca copiii alaptati la san au un IQ mai ridicat, capacitate de invatare si memorare mai mare, decat cei hraniti cu formule.
13. Copiii alaptati la san fac fata mai bine stresului in viata, fata de cei alimentati cu lapte praf.
14. Sa observat ca alaptatul la san protejeaza mama fata de aparitia cancerului mamar.
15. Alaptatul la san ajuta uterul sa revina mai repede la marimea normala si ajuta mama sa se revina mai repede la greutatea de dinaintea nasterii. Deci daca vreti sa slabiti dupa sarcina alaptati natural copilul.
16. Pentru pastrarea tonicitatea sanilor se se recomanda folosirea unei bustiere adecvate in ultimele luni de sarcina si in perioada alaptatului. Alaptatul la san nu determina lasarea sanilor!
17. Alaptatul exclusiv la san are rol contraceptiv, dar totusi daca nu doriti inca un copil imediat, nu va bazati doar pe asta si mai folositi inca o metoda contraceptiva.