Sunt foarte putine lucruri necesare pe care trebuie sa le faceti pentru a va pregeti sanii pentru alaptare. Corpul vostru a facut deja cea mai mare parte a pregatirii necesare si produce colostrum (primul lapte de san) inca din saptamana a 26-a de sarcina. Fie ca in timpul sarcinii te gandesti la acest lucru sau nu, trupul tau se pregateste singur pentru alaptare. Acesta este motivul pentru care sanii cresc.
Glandele si canalele lactifere isi maresc numarul si cresc in dimensiuni, in acelasi timp, fluxul de sange in sani va creste. Cu toate acestea, marimea sanilor nu are nici o legatura cu capacitatea de a produce lapte si a alapta. Multe femei cred ca trebuie sa isi pregateasca sanii pentru a putea face acest lucru. Nu este necesara nici un fel de pregatire. In timpul sarcinii, corpul tau sufera o serie de schimbari hormonale care il vor pregati pentru alaptare.
Formarea mamelonului se poate stimula prin masarea usoara a areolei mamare timp de 5-10 minute pe zi.
Acelasi lucru se poate realiza, de fiecare data cand femeia insarcinata face dus, daca primul si ultimul contact cu apa calduta se face prin plasarea jetului de apa direct pe mamelon, cu precadere prim miscari circulare.
Se mai recomanda si frecatul USOR al sfarcurilor cu un prosop aspru si umed, o data pe zi.
In cazul in care mamelonul este omblilicat, in timpul sarcinii mama se poate masa usor la nivelul areolei mamare, deplasand unul spre celalalt policele si aratatorul de la extremitatea areolei mamare pana la nivelul sfarcului care se exprima astfel si este cuprins intre cele doua degete; aceasta miscare se efectueaza pe mai multe diametre ale areolei mamare, timp de catreva minute pe zi. Apasarea este bine sa fie blanda.
In timpul sarcinii si al alaptarii va recomandam sa utilizati suplimente alimentare naturale, eu va recomand produsul New life Multivitamin de la Calivita, deoarece are o formula incare sunt incluse in cantitati optime toate mineralele si vitaminele necesare mamei pentru a produce un lapte de calitate pentru nou nascut.
Dupa nastere, pentru a preveni iritarea si ranirea sanului, se pozitioneaza de fiecare data corect copilul la san, asa incat sa cuprinda cu gurita nu numai mamelonul ci si areola mamara. De asemenea se recomanda folosirea unor sutiene pentru alaptare, deoarece sunt proiectate pentru a nu irita sanul.
Se recomanda, ca femeia care alapteaza, sa-si faca toaleta sanului mai rar, si de preferinta fara sapun, sau utilizand un sapun fara parfum; de asemenea este de evitat utilizarea deodorantelor sau parfumurilor la nivelul axilelor/sanilor.
In cazul in care apar iritatii sau fisuri la nivelul sanului in urma alaptarii, cel mai bun "medicament" este laptele mamei; se unge sanul cu lapte matern si se lasa sa se usuce prin expunere naturala la aer (lasarea sanilor descoperiti o scurta perioada de timp); curand, iritatia va dispare.