Copiii alăptaţi au nevoie de suplimentare cu vitamina D dar se ştie foarte puţin despre doza necesară. Acest studiu dublu orb randomizat efectuat de Prof. Ziegler E. şi colegii săi a evaluat 4 doze de vitamina D.

213 copii alimentaţi exclusiv la sân au fost randomizaţi la vârsta de 1 lună pentru a primi una din cele 4 doze de vitamina D până la vârsta de 9 luni până când nu au primit deloc formulă.

Suplimentele de vitamina D oferite zilnic celor 4 grupuri au fost de 200UI, 400UI, 600UI şi 800UI. Au fost evaluate, la final nivelele plasmatice de vitamina D (25(OH) vitamina D), de hormon paratiroidian şi de calciu precum şi incidenţa bolilor. Studiul a fost efectuat iarn. Majoritatea sugarilor au avut nivele reduse de vitamina D la vârsta de 1 lună dar, odată cu splimentarea, aceste nivele au crescut.

vitamina d in alaptare

Per global nivelele plasmatice ale vitaminei D nu au diferit semnificativ între cele 4 grupe de suplimentare. Nu au existat efecte ale suplimentării cu vitamina D asupra incidenţei bolilor şi asupra creşterii. Nivelele reduse au fost frecvente, 7,8% din sugari având nivele de vitamina D sub <50 nmol/l iar 15 sugari au avut nivele de 2-4 ori mai mari decât nivelele minime. Concluzia autorilor a fost că cele 4 doze diferite de supliment de vitamina D au dus la obţinerea unor nivele plasmatice diferite de hidroxi-vitamina D.

Dozele mai mari au fost oarecum mai eficiente pentru menţinerea unor nivele serice suficiente de vitamina D la sugarii alăptaţi. Rezultatele vin în sprijinul recomandării de a administra 400UI vitamina D pe zi şi subliniază nevoia iniţierii acestei suplimentări de la naştere.

Vitamina D lichida pentru bebelusi o puteti gasi aici http://www.cali.ro/160-vitamina-d-lichida-d-drops.html


Autori: Ziegler EE, Nelson SE, Jeter JM.
Sursa: Pediatr Res.

Traducere realizata de BabyCareSibiu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole