Cum alegi cel mai bun sutien pentru alaptat
Dupa nastere, alaptarea bebelusului va deveni activitatea ce iti va ocupa cel mai...
Error in function loadImage: The image could not be loaded.
Error in function redimToSize: The original image has not been loaded.
Error in function saveImage: There is no processed image to save.
Dupa opiniile actuale ale multor pediatri experimentati, nou-nascutul ar trebui pus la san chiar din prima zi de viata, la 6-12 ore dupa venirea lui pe lume. Actul alaptarii la san inseamna, pe langa faptul ca laptele de mama este alimentul cel mai sanatos si ideal pentru bebelus - ii asigura o dezvoltare normala si un maximum de securitate impotriva imbolnavirilor - consolidarea relatiei mama-copil.
La prima nastere, atat mama cat si bebelusul au dificultati cu alaptarea, necunoscand " meseria" suptului. Acestia sunt insa pasi care se descopera si se fac impreuna, cu rabdare, mai ales ca suptul si inghitiul sunt acte reflexe cu care copilul se naste. Mama si nou-nascutul trebuie sa invete, fiecare in felul lui, " tehnica " corecta a alaptarii.
Orice nou-nascut normal executa, dupa cateva zile de viata, miscarile normale de supt; de aici incolo insa mamica trebuie sa " il invete sa suga ", si anume:
Usor de zis dar mai greu de pus in practica. Unii nou-nascuti par sa se fi nascut cu foame si cu "lectia invatata ", in timp ce altii au nevoie de cateva zile sau saptamani pana reusesc sa suga corect. Fiecare copil are de pe acum particularitatile sale si mama va recunoaste deja unele manifestari ale " personalitatii".
Primul supt este adesea dureros pentru mamica, mameloanele fiind inca destul de sensibile. E bine de stiut faptul ca, in timp ce alapteaza, ea poate simti contractii uterine dureroase, ceea ce nu trebuie insa sa o ingrijoreze, din contra: acestea sunt binevenite deoarece favorizeaza revenirea uterului la starea sa anterioara.
Mamica trebuie sa stie ca succesul alaptarii tine atat de excitatia mecanica locala la nivelul sanilor ( realizata prin punerea regulata a sugarului la san, si evacuarea laptelui ce stagneaza in sani ), cat si de un factor psihic: buna dispozitie a mamei, armonia vietii de familie, dorinta de a alapta si vointa de a trece peste toate momentele critice. De asta cat timp alapteaza ea trebuie sa fie calma si sa nu i se faca observatii pe un ton care ar putea-o afecta; acasa va alapta de preferinta singura in camera, fara " asistenta " si fara " consilieri" care o sustrag, o necajesc sau il tulbura pe sugar.
Unele mamici isi fac uneori probleme legate de marimea sanilor si isi pun intrebarea daca vor avea suficient lapte pentru bebelusi. Trebuie sa stie faptul ca secretia lactata nu este in functie de dimensiunea si forma sanilor; sunt mamici care au sanii foarte mici si care produc lapte din belsug pentru bebelusi, iar altele care au sanii voluminosi, bogati in tesut grasos, care secreta cantitati foarte mici de lapte si numai pentru scurt timp. Mai degraba am putea spune ca este vorba despre o anumita predispozitie mostenita in ceea ce priveste cantitatea si calitatea laptelui.
1. Inainte de a pune nou-nascutul la san mama se va spala cu grija pe maini; din cand in cand isi va curata unghiile taiate in prealabil scurt. Se inlatura sutienul cu care sunt sustinuti sanii si se spala mameloanele cu comprese sterilizate. Nu se ung sanii cu substante grase si nu se aplica substante dezinfectante care s-au dovedit inutile si uneori vatamatoare.
2. Este indicat ca mama sa nu se parfumeze, astfel de mirosuri fiind de obicei iritante pentru bebelus si el poate refuza atunci sanul.
3. Pregatirea pentru alaptare se face inainte de a trezi sugarul; daca este nevoit sa astepte pana cand mama va fi gata, el poate deveni nervos, nu va mai prinde bine mamelonul, va inghiti mult aer, va suge cu intreruperi, fara vigoare si chiar va adormi la san. Unii sugari nu vor sa suga daca sunt treziti din somn; probabil nu au senzatia de foame si nu si-au satisfacut nevoia de somn. Acesta este si motivul pentru care se recomanda " alimentatia la cerere ".
4. Pentru supt se va alege pozitia cea mai confortabila atat pentru mama, cat si pentru sugar. Acasa, in primele zile, lauza va alapta stand in pat, cu o perna sau o patura facute sul sub cap, in asa fel incat partea de sus a trunchiului sa fie putin ridicata. Mama va sta culcata pe o parte, iar nou-nascutul va fi asezat cu fata spre mama, pe unghiul format intre bratul si antebratul de partea sanului din care alapteaza. Cu cealalta mana mama va tine sanul, introducand mamelonul in gurita nou-nascutului. Mai tarziu, cand mama s-a restabilit, alaptarea se va face in pozitie sezand, pe un scaun comod, cu spatar, tinand piciorul de partea sanului care alapteaza ridicat pe un scaunel. Sugarul va fi tinut putin intors pe o parte, cu capul in unghiul format de brat si antebrat. Capul sugarului nu trebuie lasat prea mult pe spate deoarece aceasta pozitie il impiedica la supt.
5. Mama va introduce in gura sugarului mamelonul si areola; numai asa presiunea exercitata de miscarile de supt ale sugarului face sa vina laptele prin canalele de scurgere . Daca presiunea buzelor si gingiilor se exercita numai pe mamelon, pe langa faptul ca este in mare parte ineficienta ( nu " vine " laptele ), se pot produce crapaturi la nivelul mamelonului care determina durere locala, scaderea secretiei lactate si chiar infectia.
6. Mama va cuprinde sanul la marginea areolei strangandu-l intre degetul aratator si cel mijlociu, pentru ca nasul sugarului sa ramana liber pentru respiratie. Trebuie sa fie foarte atenta ca limba sa nu fie " lipita " de cerul gurii pentru ca risca in orice moment ca mamelonul sa fie dat afara din gurita.
7. In timpul alaptarii nu se va indeparta niciodata copilul de la san, pentru ca mama sa faca alte treburi ( sa raspunda la tel, sa inchida o usa, etc). Smulgerea brutala a sanului din gura poate duce ulterior la refuzul sanului!
8. Daca nou-nascutul adoarme in timpul suptului, inainte de a fi luat cantitatea necesara, mama trebuie sa impinga si sa retraga mamelonul usor din gurita bebelusului ( va face miscari delicate de " du-te vino" ) sau va apasa cu un deget pe obrazul acestuia.
9. Orice rest de lapte se va extrage manual dupa fiecare supt.
Atentie! Daca nu vor sa suga la unele mese, bebelusii nu vor fi fortati! Daca nou-nascutul a supt bine si mult la una din mese, el poate totusi " sari " peste masa urmatoare, preferand sa doarma; nu este deloc anormala o astfel de posibilitate si nu trebuie sa o ingrijoreze pe mamica.
Sarcina & Nasterea |
Sanatate |
Pentru copii
|
Altele |
Copii si bebelusi
|
Cu si pentru femei |