Cu o pompa pentru san va dura ceva timp pana vei capata abilitatea de a o folosi. Este necesara rabdare, probabil nu vei reusi sa iti indeplinesti de la inceput asteptarile. Iti oferim o serie de sfaturi care sa te ajute sa te obisnuiesti cu o rutina de pompare si sa te ajute sa folosesti corect pompa pentru san.

Pomparea (ca si alaptarea de altfel) merge cel mai bine atunci cand esti relaxata

Urmatoarele trucuri te vor ajuta sa iti gasesti propriul ritm. Pomparea iti poate oferi chiar prilejul unor pauze binevenite de la stresul zilnic

 • Stabilirea unei obisnuinte te poate ajuta sa stimulezi un flux de lapte consistent. Daca iti fixezi ore exacte pentru pompare in fiecare zi, corpul tau are timp sa se pregateasca de cererea suplimentara de lapte.

 • Este mai usor sa extragi laptele atunci cand esti relaxata. Nu te grabi. Senzatia de graba iti va afecta ejectia laptelui. Poti incerca niste exercitii de respiratie profunda prin exercitiile de relaxare invatate la cursurile prenatale sau poti incerca o vizualizare mentala pozitiva (de ex. Iti imaginezi ca esti la soare pe malul unui lac, relaxata) care sa it idea o stare de bine

 • Cauta un loc care sa iti ofere intimitate

 • Asigura-te ca ai la indemana tot ce iti trebuie

 • Aplica comprese calde pe san pentru a ajuta ejectia si fluxul laptelui

 • Unele femei prefera sa isi maseze sanii inainte de pompare pentru a incuraja ejectia laptelui

 • Relaxeaza-ti umerii si asigura-te ca spatele si bratele iti sunt sprijinite

 • Tine cupa colectoare a pompei intre degetul mare si cel aratator. Foloseste palma si restul degetelor pentru a sustine sanul. Aceasta pozitie ajuta la formarea unui “sigiliu” intre san si cupa pompei si evita sa impingi prea tare marginea cupei pe san, pentru a nu bloca canalele lactifere.

 • Pentru multe mamici pomparea este mai simpla daca sunt in preajma bebelusului. Daca bebe nu este cu tine, poti tine la indemana o poza a acestuia, poti asculta o inregistrare cu ganguritul lui sau poti mirosi o hainuta de-a lui

 • Tine la indemana o bautura sanatoasa si un snack inainte si in timpul pomparii. Hidratarea si alimentatia sanatoasa sunt foarte importante pentru productia de lapte.

 • Odihneste-te cat de mult poti

Trucuri utilizare pompa san

Folosirea pompei pentru san

 • Gaseste un loc confortabil pentru extragerea laptelui

 • Selecteaza masura corecta a cupei colectoare. Mamelonul ar trebui sa se miste liber inainte si inapoi in canalul cupei colectoare, iar areola trebuie sa fie foarte putin (sau deloc) trasa pe canal. Pentru pompele Medela sunt disponibile 5 dimensiuni diferite de cupe, astfel incat sa o poti gasi pe cea perfecta pentru tine

 • Pompeaza la nivelul maxim de confort. Nivelul maxim de confort este vacuumul la intensitatea maxima pe care o poate suporta mamica, fara sa simta durere. Nivelul maxim de confort il determini singura crescand nivelul vacuumului pana cand simti un usor disconfort si apoi il dai un nivel inapoi, ca sa fie perfect pentru tine.

 • Cheia pentru o pompare de success o reprezinta stimularea reflexului de ejectie a laptelui. Disconfortul sau durerea impiedica ejectia laptelui.

 • Dubla pompare reduce la jumatate timpul de pompare. Nivelul de prolactina este mai mare atunci cand folosesti o pompa dubla, astfel incat in timp ajungi sa produci si sa extragi mai mult lapte.

 • Cand extragi laptele de la un singur san, schimba pompa de la unul la altul de cateva ori pe perioada unei sedinte de pompare.

 • Extragerea laptelui nu trebuie sa fie dureroasa! Daca simti durere care nu dispare prin reducerea vacuumului, opreste-te si cere sfatul unui consultant in alaptare. Nu risca sa deteriorezi tesutul delicat al sanului utilizand pompa incorect!

Pompare pentru stoc de lapte sau pentru cresterea lactatiei?

 • Daca pompezi cu scopul de a crea un stoc de lapte, foloseste pompa la o ora dupa alaptarea de dimineata. Dimineata nu esti atat de obosita cum vei fi dupa-amiaza sau seara.

 • Daca scopul tau este sa cresti productia de lapte, pompeaza dupa fiecare doua alaptari cate 15 minute, chiar daca extragi foarte putin lapte. Stimularea suplimentara va determina corpul sa produca mai mult lapte.

Igiena in timpul pomparii

 • Indiferent ca folosesti mana pentru a extrage laptele sau o pompa pentru san, spala-te bine pe maini inainte de a incepe extragerea si respecta cu strictete instructiunile producatorului pentru curatarea kitului pompei.

 • O buna igiena este absolut necesara daca vrei sa hranesti bebelusul cu laptele extras. Toate recipientele si componentele pompei care intra in contact cu laptele trebuie sa fie spalate si sterilizate inainte de utilizare. Daca bebelusul tau este bolnav sau prematur, respecta cu strictete instructiunile spitalului.

Pompa pentru san este un aparat si nu va stimula aceleasi sentimente pe care le starneste bebelusul tau. Pompa reprezinta insa o solutie pentru tine, atunci cand ai nevoie sa faci un stoc de lapte, cand vrei sa cresti lactatia sau urmeaza sa fi plecata si vrei sa te asiguri ca bebelusul va fi hranit in continuare cu pretiosul tau lapte matern.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole