Scurt ghid al hrănirii bebeluşului cu lapte matern
Este extrem de important să începeţi alăptarea cât mai curând şi să evitaţi să...
Ce este important? Sa i se asigure copilului aportul de proteine cu valoare biologica mare prin consumul de alimente de origine animala cum sunt: laptele ( cca. 500-600 ml/zi ), branzeturile ( cca. 15 g/zi ), ouale ( 1 ou la 2-3 zile in primul an, apoi cca 20 g/zi sau chiar un ou pe zi, daca este suportat bine de la varsta de doi ani).
Retine! In primul an se va da oul fiert tare si numai galbenusul. Oul se mai poate consuma si inclus in diverse preparate. In primul an nu este recomandat consumul de carne, exceptie face carnea de peste.
Proteinele vegetale se vor asigura din paine si alte derivate de cereale si legume. Leguminoasele uscate ( fasole, mazare, linte ) se pot da dupa varsta de doi ani sub forma de supe, pireuri, dar numai in cantitati mici pentru a nu provoca indigestii. Grasimile animale se vor da sub forma de galbenus de ou, peste, unt, smantana, frisca, iar cele de origine vegetala ca ulei de floarea-soarelui, ulei de germene de porumb sau ulei de dovleac. Atentie! Nu se dau in nici un caz la aceasta varsta slanina, seu sau untura.
Aportul de glucide va fi asigurat prin consumul de fructe, legume, paine, fainoase: gris, fidea, taietei, orez, spaghete, pesmet, etc., completandu-se cu zahar si alte dulciuri concentrate: miere, gemuri, dulceturi, etc. Painea se va da in cantitate de cca. 70 g/zi, legumele ( cartofi, radacinaose, legume verzi ) cca. 300 g/zi iar fructele cca. 150 g/zi. Cel mai des folositi in alimentatia copiilor sunt morcovii, cartofii, spanacul, dovleceii, conopida, rosiile, sfecla. Pana la varsta de 2 ani se vor da fierte, sub forma de pireuri, soteuri, supe sau sucuri de legume proaspete. Dupa aceasta varsta se pot sa si salate de legume crude, rase marunt, asezonate cu ulei si suc de lamaie. Din fructele proaspete se vor prepara sucuri, compoturi, pireuri; fructele cu samburi, precum ciresele, caisele, piersicile, se pot da intregi invatand copilul cum sa scoata samburele.
Se stie faptul ca orice copil vrea cat mai multe dulciuri. Mare atentie insa! Oricat de mult ai vrea sa il rasfeti, nu abuza de produsele zaharoase, pentru ca acestea favorizeaza aparitia cariilor dentare si dezechilibrarea ratiei.
- alimentele trebuie sa fi pregatite si prezentate cat mai atragator pentru a stimula apetitul copilului;
- se vor respecta cu strictete orele de masa pentru formarea reflexelor digestive secretorii;
- copilul va fi invatat sa mestece bine alimentele inainte de a le inghiti;
- nu este indicat consumul apei in timpul mesei (dilueaza sucul gastric), precum si a altor lichide; acestea vor fi date numai la sfarsitul mesei sau intre mese;
- nu se recomanda folosirea ceaiurilor sau chiar a laptelui ca bautura in locul apei cand copilului ii este sete;
- copilul va fi invatat sa manance singur iar in timpul mesei se va evita sa i se faca observatie sau sa i se ofere distractii de diferite feluri, care nu fac altceva decat sa scada reflexele secretorii digestive;
- sunt interzise alimentele prea picante sau prea sarate, alcoolul sub orice forma, mezelurile si conservele de carne sau de peste, cafeaua naturala, ciupercile, painea neagra, alimentele prea grase, alimentele prajite, carnea de porc ( care nu se va da copilului sub doi ani datorita continutului ridicat de toxine).