Alimentul ideal pentru un nou-nascut este laptele matern. Este cunoscut faptul ca alaptatul la san, chiar si pentru o perioada scurta (4-8 saptamani), are efecte benefice asupra bebelusului si beneficii pe termen lung pentru sanatatea acestuia.

Profilul ideal de alimentatie la nou-nascut consta exclusiv din laptele matern in primele 4-6 luni de viata si diversificarea alimentatiei pana la la varsta de 1 an.

Fie ca este vorba despre laptele matern sau laptele praf, alimentatia unui nou-nascut e diferita de cea a unui adult. Dar si micutul, ca si noi are nevoie de lipide, carbohidranti si proteine, dar in cantitati diferite.

  • Grasimile din lapte sunt  principala sursa de energie din dieta sugarului. Celelalte forme de lapte din farmacii sunt imbogatite si ele cu acizi grasi esentiali, care lipsesc din laptele de vaca. Acest lucru permite bebelusilor hraniti cu lapte praf sa aiba performante intelectuale similare cu cele ale copiilor alaptati la san.

  • alimentatia nou nascutuluiLaptele matern contine si anumite glucide cu actiune protectoare la nivelul tubului digestiv al nou-nascutului, ce favorizeaza dezvoltarea unor microorganism specifice.

  • Aminoacizii din laptele de mama sunt usor de digerat si faciliteaza absorbtia fierului in sangele copilului, regleaza dezvoltarea bacteriilor intestinale sau chiar le distruge pe cele patogene. Chiar daca laptele praf este conceput pe baza de lapte de vaca, ce contine si proteine, acesta nu va avea calitati identice cu cele ale laptelui matern.

  • Copiii alaptati la san primesc toti nutrientii necesari din lapte, cu exceptia vitaminei D. Aceasta vitamina este benefica in mineralizarea oaselor. De aceea, e recomandat ca acestia sa primeasca zilnic suplimente de vitamina D pana la varsta de 6 luni, in cazul in care sunt alaptati la san. Pentru bebelusii care sunt hraniti cu lapte praf, nu este nevoie de nici un supliment, deoarece formele lactate din farmacii contin deja vitamine si minerale.

  • Laptele matern este sarac in sodiu, dar bogat in fier si zinc. Din aceasta cauza, la unii dintre sugarii dupa ce sunt hraniti timp de 4-6 luni numai la san, acestora le sunt recomandate suplimentele de fier.

  • Cu cat copilul este mai mic, cu atat corpul lui contine mai multa apa, la fiecare supt primul lapte este mai gros si apoi mai apos ce tine de sete. Aportul suplimentar de apa este recomandat doar daca aerul este prea inchis sau este foarte cald afara.

  • Articol de Iustina C.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole