Diversificarea alimentației bebelușilor este un proces complex, care trebuie efectuat cu o grijă deosebită, sub observația medicului pediatru. O diversificare incorectă poate crea multiple complicații, precum diverse alergii, obezitate și chiar hipertensiune.

Este recomandat ca procesul de diversificare să înceapă strict în momentul în care medicul specialist consideră că bebelușul este pregătit, iar acesta trebuie realizat treptat, pentru ca organismul celui mic să aibă timp suficient să se acomodeze cu noul tip de dietă, recomandă Diversificarea La Bebelusi .ro.

Care sunt cele mai potrivite alimente pentru începutul procesului de diversificare?

În primul rând, cerealele fără gluten (pentru a evita eventualele alergii sau intoleranțe), ce asigură atât un nivel de carbohidrați ușor de asimilat, cât și proteine și vitamine, toate completând cu succes dieta bebelușilor. Acestea pot fi preparate într-un bol sau într-un biberon, combinate cu lapte mamar sau formulă, constituind una dintre mesele principale ale celor mici.

De asemenea, fructele reprezintă un aliment incipient al procesului de diversificare la bebeluși, asigurându-le celor mici o cantitate considerabilă de nutrienţi, în principal vitamine şi minerale, fiind, în aceeași măsură, o sursă importantă de antioxidanţi şi fibre, ajutând la menţinerea sănătăţii acestuia. Diversificarea La Bebelusi .ro recomandă ca mămicile să înceapă diversificarea cu fructele bogate în pulpă, precum merele, bananele sau perele, datorită gustului mai bun și texturii mai fine decât în cazul altor fructe, prezentând un risc scăzut de alergii. Este important să fie indepărtată coaja, pentru a evita disconfortul intestinal al acestora și, de asemenea, nu este necesară supliemantarea zahărului în piureul de fructe, întrucât acestea conțin suficient zaharuri naturale. În schimb, este recomandat ca piureul de fructe să fie amestecat cu cereale, conferindu-le celor mici un plus de energie.

Diversificarea la 6 luni

În cazul legumelor, este recomandat ca, la începutul diversificării, în alimentația bebelușilor să fie introduse cele cu aromă slabă, cum ar fi morcovii, prazul sau dovleceii, deoarece restul ii pot provoca disconfort digestiv.

Cerealele cu gluten pot fi introduse treptat în alimentația celor mici abia în momentul în care organismul lor se obișnuiește cu piureul de legume, mai concis, în acesta se pot introduce mici cantități de cereale ca grâul, ovăzul sau orzul. Introducerea cerealelor cu gluten la momentul potrivit are o importanță deosebită, întrucât poate cotribui la prevenirea unor ulterioare intoleranțe sau alergii.

În jurul vârstei de 6-7 luni, poate veni vorba și despre carne în procesul de diversificare a alimentației bebelușilor, aceasta asigurând o cantitate considerabilă de aminoacizi esențiali organismului său. Specialiștii recomandă introducerea cărnii în piureul de legume, fie în bucățele mărunte, fie pasată. Primul tip de carne introdusă în alimentația celui mic este, de regulă, cea de pui, fiind urmată de cea de vită, curcan sau miel.

De asemenea, tot la aceeași vârstă se recomandă introducerea lactatelor cu un conținut slab de grăsimi, acestea constituind o sursă importantă de proteine și calciu. Laptele matern sau formulă rămân încă esențiale în alimentația bebelușilor, fapt pentru care două dintre mesele principale ale acestora trebuie să se bazeze pe lapte, iar consumul zilnic de lapte trebuie să fie de cel puțin jumătate de litru.

În intervalul 8-12 luni, în dieta celor mici este recomandată introducerea alimentelor precum peștele alb și gălbenușul de ou, ajungându-se ulteriorul la întregul ou și la legume precum lintea, fasolea albă sau năutul.

Pentru o dietă echilibrată, este recomandat ca bebelușii să primească două sau trei mese pe bază de pește în decursul unei săptămâni. Cât despre ouă, acestea trebuie introduse abia după ce organismul lor s-a obișnuit cu carnea și peștele. Undeva în jurul vârstei de 9 luni, în dieta celor mici poate fi introdus gălbenușul de ou. Având un risc alergenic mare, oul trebuie introdus treptat și în cantități mici, în supe sau piureuri. Ulterior, după depășirea acestui prag, dieta acestora poate conține și un ou fiert pe săptămână.

De la vărsta de 12 luni, bebelușii pot începe să consume și alte alimente, unele chiar mai solide, precum căpșunile, citricele, curmalele, porumbul, gulia, lapte de capră, vacă, bivoliță și iaurturi din laptele altor animale decât vaca, carnea de ton, mierea sau polenul. Unii medici sunt de părere că cei mici pot consuma după această vârstă și nuci, alune sau semințe, cu mențiunea că acestea trebuie servite cu mare grijă, deoarece există riscul ca cei mici să se înece.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole