Alimente de baza in diversificarea la bebelusi
Diversificarea alimentației bebelușilor este un proces complex, care trebuie...
Copii sunt cel mai pretios lucru pe care il avem. Inca din prima zi invatam sa-i iubim si dorim sa-i crestem cat mai sanatos. Insa viata de zi cu zi s-a modificat foarte mult si ne este din ce in ce mai greu sa le putem oferi un mediu ambiant curat si o alimetatie naturala bogata in nutrienti activi.
Multi parinti care doresc o alimetatie sanatoasa pentru copilul lor imbratiseaza cu placere dietele vegetariene si vegane. Literatura stiintifica a demonstrat o legatura pozitiva intre o alimentatie de tip vegetarian si riscul redus al unor boli cronice precum obezitatea, hipertensiunea, diabetul si unele tipuri de cancer.
Exista insa si numerosi sceptici in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata vegetarian, temandu-se ca imbratisand o dieta vegetariana pentru copii acestia sunt privati de anumite substante nutritive necesare organismului care se gasesc in produsele din carne si care lipsesc din dieta vegetariana. Totusi nutritionisti considera ca dieta vegetariana la copii este sanatoasa si benefica atata timp cat aceasta este planificata corespunzator si este foarte diversificata.
Cerealele, legumele, fructele, leguminoasele, nucile si semintele constituie alimente excelente pentru copii doarece sunt bogate in glucide complexe, proteine, fibre, vitamine si substante minerale. Cercetatorii arata ca persoanele care consuma de la o varsta frageda legume si fructe vor continua sa adopte un astfel de comportament sanatos si la varsta adulta.
Astazi ne propunem este sa va oferim cateva sfaturi practice legate de planificarea hranei pentru copiii vegetarieni. Alimente precum cerealele integrale, leguminoasele, fructele si legumele sunt sanatoase si trebuie incluse in orice tip de dieta.
Este bine cunoscut faptul ca bebelusii sunt vegetarieni in primele luni de viata deoarece carnea este ultimul aliment care poate fi introdus in dieta. Bebelusii care nu sunt alaptati de catre mama pot consuma o formula speciala de lapte de soia pentru nou nascuti ce le asigura cresterea normala.
La prescolari si scolari preferintele alimentare sunt foarte puternice si selective, de aceea aceasta perioada poate fi la fel de dificila, in planificarea meselor, atat pentru parinti care au copii omnivori, cat si vegetarieni. Fiind in crestere este important ca pe langa cele trei mese principale sa existe si alte gustari de-a lungul zilei. Alimentele precum - leguminoase, cereale, fructe si legume - servite la mesele principale contribuie semnificativ la aportul de nutrienti al copilului vegetarian.
La micul dejun micutii nostri pot consuma sandvisuri gustoase cu paine integrala si unt de arahide sau alte produse de panificatie obtinute din faini integrale de cereale (secara, grau, orz, ovaz).
Ca fel principal se pot consuma paste fainoase cu legume, mai ales cu cele bogate in proteine pentru a echilibra aportul de glucide si proteine, burrito cu fasole, supa de linte, diverse salate de cruditati sau din legume proaspat culese, asezonate cu ulei de masline si paine cu seminte. Legumele gatite la tigaie cu tofu, preparatele din linte, hummusul sunt feluri de macare delicioase.
Mesele grele pe baza de carne pot fi inlocuite cu branzeturi din soia. Ouale pot fi inlocuite cu seminte de in, tofu maruntit, banane mixate, sos de mere sau piure de prune. Produsele lactate, mai ales laptele de vaca, este inlocuit cu succes cu laptele de soia, orez sau cocos. Este recomandata achizitionarea mai ales a laptelui de soia fortifiat cu calciu, vitamina D si vitamina B12.
La adolescenti este posibil ca alimentele cu continut nutritiv scazut precum cartofii prajiti si deserturile fara lactate sa fie alese in detrimentul legumelor si frunzelor verzi. De aceea putem pregati variante vegetariene pentru lasagna, pizza, care sa fie pe placul adolescentilor. Supele si ciorbele de fasole sau alte legume si paste fainoase cu sos pot fi toate gatite fara a se folosi carne, ci adaugand ingrediente care o inlocuiesc : lapte de soia sau de orez, margarina, etc.
Diversificata si echilibrata, alimetatia vegetariana asigura usor necesitatile nutritive ale unui copil in crestere. Totusi este important ca parintii sa se documenteze in prelabil cu privire la produsele vegetariene si proprietatile lor nutritive, astfel incat administrarea lor sa fie in conformitate cu perioada de crestere a copilului. Insa grijile pe care si le fac familiile vegetarie in privinta nutritiei copilului lor sunt aceleasi cu ale celorlalte familii.
Sa nu neglijam modul de alimetatie al copiilor nostrii si sa avem grija sa le oferim produse vegetale bio, bogate in nutrienti activi.
Articol trimis de Loredana NICULAE www.veggie.ro - magazin online cu produse alimentare
www.svr.ro/ce-sa-mananc/pentru-copii/alimentatia-pentru-copiii-vegani.html
Elena Pridie, Copilul Vegetarian, Editura Advent, 2007