In sfarsit, a venit timpul cand bebelusul tau poate primi in sfarsit si sucul de fructe. Dar apar si niste intrebari, cum, cat si cand ii poti da sucul de fructe? Inainte de toate trebuie sa cunosti care sunt criteriile de alegere a sucurilor de fructe, pentru a-i putea oferi bebelusului tau ceea ce este mai bun si sanatos pentru el:

  • urmareste toleranta digestiva: daca face diaree, colici, eritem fesier intens;
  • fii atenta la gust: daca sugarul primeste cu placere sucul pe care i-l dai;
  • tine cont de anotimp si de durata cat se gaseste pe piata un anume fruct;
  • urmareste tendinta la diaree sau la constipatie: la sugarii constipati se prefera sucul de portocale, chiar de struguri sau de pere; la cei cu tendinta la diaree se recomanda merele, morcovii, bananele si afinele; la cei anemici sunt foarte indicate sucul si pulpa de piersici, pentru ca au o cantitate mai mare de fier.

cum se dau sucurile de fructe

Pentru evitarea infectiilor si a intoxicatiei cu substante insectofungicide ( se stie ca plantele se trateaza cu substante chimice pentru distrugerea insectelor ), fructele trebuie spalate in mai multe ape si oparite. Oparirea se poate face punand fructele intr-o strecuratoare care se scufunda pentru cateva minute intr-o cratita cu apa fierbinte.

Odata preparate sucurile nu se incalzesc si, cel mai important, nu se fierb, deoarece temperatura ridicata distruge vitamina C si alte enzime.

Cum dam sucul de fructe?

Sucul de fructe se poate da cel mai devreme de la varsta de 6 saptamani inaintea mesei de la ora 10 sau/si 16-17, totusi e recomandat sa mai astepti cateva luni daca este posibila alaptarea naturala. La nevoie sucul de fructe poate fi "dres" cu ceai simplu sau indulcit. Daca sugarul primeste greu sucul de fructe il poti amesteca fie cu ceai indulcit, fie - mai indicat - cu un aliment cu care este deja obisnuit si pe care il tolereaza bine. Se incepe cu ½ lingurita si se creste progresiv cantitatea la 1-2 zile cu cate o lingurita pana se ajunge la 10-12 lingurite.

Dupa ce primesc sucul de fructe, multi sugari fac un eritem fesier mai mult sau mai putin persistent. Sucurile de morcovi si de mere sunt cel mai bine tolerate; sucul de capsuni in schimb produce urticarie la majoritatea copiilor si uneori proate produce chiar alergii. Sucurile de cirese, prune, pere, struguri ( mai putin cel de portocale ) sunt ceva mai laxative. La noi in tara, in lunile iunie-septembrie, cele mai indicate sunt sucurile de morcovi - au avantajul de a se procura usor, sunt bine tolerate si contin, printre altele, in cantitati insemnate, vitaminele A si C - , sucurile de piersici, zmeura si coacaze; toamna este indicat sucul de mere si de morcovi, iar in lunile de iarna si primavara sunt indicate sucul de lamaie si de portocale.

Atentie! Nu se amesteca niciodata sucul de fructe cu laptele deoarece, daca nu ii va place sugarului, acesta poate sa respinga ulterior pana si laptele.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole