Orar de alimentatie pentru bebelusLa sosirea din maternitate cei mai multi nou-nascuti isi anunta foamea din 3 in 3 ore. La inceput se va incerca alimentatia dupa orarul din maternitate, insa majoritatea bebelusilor vor dori 6-8 mese in primele 4-6 saptamani de viata. Copii mai mici, cu un stomac care evacueaza mai repede, cer sa manance la circa 3 ore; o mare parte se trezesc la miezul noptii si la ora 2 noaptea. Sunt destul de putine cazurile cand nou-nascutii nu 

 mai cer inca o masa dupa miezul noptii.

Indicat este sa nu fie trezit nou-nascutul la ora 24, ci sa se astepte sa se vada daca el solicita aceasta masa. In loc sa se foloseasca ceaiul ( biberonul ), ceea ce presupune preparare, etc, mai comod si mai util este sa se puna nou-nascutul la san. Cu timpul sugarul va suge din ce in ce mai rar la aceasta ora si, spre varsta de 3-4 saptamani, ajunge singur sa nu se mai trezeasca noaptea, ci dimineata. Cateodata nou-nascutii renunta mai intai la masa de la ora 23-24 si mai tarziu la cea de la ora 2.

Nou-nascutul sanatos isi instaleaza rapid un interval de 4 ore intre mese, ziua, cu o pauza de noapte mai prelungita. In timpul zilei pauza cea mai lunga este intre prima si a doua masa ( mama are lapte din abundenta, iar sugarul a avut linistea necesara pentru a dormi si a se odihni cum trebuie in timpul noptii ). Unele mamici se plang chiar ca dupa masa de dimineata sugarul doarme dus cateva ore in sir; zicala " copilul creste si cu somn " este cat se poate de reala, asadar este indicat ca nou-nascutul sa fie lasat sa doarma atat cat simte el nevoia intre prima si a doua masa.

Ritmul de 4 ore recomandat ca regula de unii medici nu poate fi in nici un caz util nou-nascutului care este flamand din 3 in 3 ore. In primele luni sugarul simte foamea ca pe o senzatie dezagreabila la care el reactioneaza prin plans dar tace de indata ce si-a potolit foamea. Aceste reactii nu au nimic in comun cu rasfatul sau cu incapatanarea. Dupa ce sugarul creste va avea din ce in ce mai rar senzatia de foame.

Avantajul unui program fix de alaptare este acela ca ofera mamei un indicator practic pentru orele de alimentatie. In plus ea poate urmari mai usor daca sugarul plange de foame sau din alte motive; acest program o ajuta pe mama la impartirea timpului, asa ca ea isi poate planifica si alte treburi casnice sau se poate odihni in timp ce sugarul doarme. Ideal ar fi ca mama sa ajunga sa hraneasca sugarul aproximativ la orele 6.00-10.00-14.00-18.00-22.00. La multi sugari acest orar se stabileste catre varsta de 6 saptamani.

Pentru nou-nascutii care nu dorm fara intrerupere 8 ore in timpul noptii unii medici recomanda ca, pana la instalarea completa a secretiei de lapte si mai ales pana cand curba greutatii incepe sa creasca ritmic, sa li se mai dea un supt intermediar ( la orele 2 sau 3 noaptea ); dupa circa 2 luni, in timpul noptii se va da ceai de musetel indulcit cu glucoza ( un pachetel de 5g la 100 ml ceai ) sau zahar ( o lingurita rasa la 100 ml) . Atentie! Ceaiul prea dulce il face pe sugar sa-l prefere in detrimentul laptelui.

Ratia alimentara in prima luna:
- la sfarsitul primei saptamani de viata nou-nascutul suge in medie 200-400ml/zi;
- la sfarsitul celei de-a doua saptamani suge aproximativ 400-500 ml/zi;
- la sfarsitul saptamanii a treia suge 450-600 ml/zi;
- la sfaristul celei de-a patra saptamani suge cam 500-650 ml/zi.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole