Nu este încă clar dacă introducerea glutenului la o anumită vârstă în copilărie poate reduce riscul de boală celiacă, spun autorii unui recent studiu care revizuieşte datele publicate anterior. Rezultatele studiului "au fost surprinzătoare şi într-un fel dezamăgitoare pentru că nu pot fi formulate recomandări clare privind momentul introducerii glutenului în dieta sugarilor şi trebuie să aşteptăm rezultatele altor studii care să clarifice acest aspect", spun Dr. Maria Ines Pinto-Sanchez şi Elena F. Verdu, de la McMaster University din Hamilton, Ontario, Canada, autorii studiului.

Cercetătorii au revizuit rezultatele a 2 studii randomizate controlate şi ale altor 13 studii care au evaluat momentul introducerii glutenului în dieta sugarilor şi riscul ulterior de boală celiacă. Sugarii au primit pentru prima dată gluten sub formă de cereale sau preparate elaborate în scopul cercetării. În cele 2 studii randomizate controlate nu a existat nici o schimbare a riscului de boală celiacă pentru copiii care au primit gluten la 5 sau 6 luni comparativ cu 12 luni.

bebelus priveste jucarie

Cinci studii observaţionale au arătat că sugarii care au primit gluten mai târziu de 6 luni au avut risc cu 25% mai mare să dezvolte boală celiacă faţă de cei care au primit gluten între 4 şi 6 luni. "Este important să subliniem că asocierea pe care am identificat-o a fost modestă şi necesită confirmare.", spune Dr. Pinto-Sanchez. "Se crede că în timpul dezvoltării sistemului imun ar putea exista o perioadă în care ar putea apare o oportunitate pentru toleranţă iar introducerea glutenului mai târziu de această perioadă ar putea scăpa această oportunitate", spune Dr. Joseph A. Murray de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota.

"Majoritatea studiilor revizuite au inclus copii cu risc mare pentru boala celiacă", a subliniat Dr. Pinto-Sanchez. Cel mai favorabil moment pentru introducerea glutenului pare să fie înainte de vârsta de 6 luni, aşa cum recomandă American Academy of Pediatrics, American College of Obstetricians and Gynecologists şi World Health Organization recommendations. "Nu a existat nici o legătură între alăptare şi riscul de boală celiacă în analiza efectuată. Diagnosticul precoce şi tratamentul bolii celiace cu o dietă fără gluten sunt foarte importante pentru a preveni complicaţii precum deficienţele nutriţionale, anemia, osteoporoza sau complicaţii şi mai serioase precum ulceraţii intestinale sau cancer", subliniază Dr. Pinto-Sanchez.

"Părinţii trebuie să evite dietele radicale precum dieta fără gluten dacă nu există un motiv medical clar pentru a face acest lucru pentru că dieta poate deveni săracă în fibrele şi micronutrienţii care se adaugă de rutină multor cereale, De asemenea, trebuie recunoscut că alimentele fără gluten nu sunt mai sănătoase decât cele care conţin gluten. Nu există nimic inerent bun, dintr-o perspectivă generală, în alimentele care nu conţin gluten", spune Dr. Murray said.

După Kathryn Doyle; http://bit.ly/1NQrdNZ; J Pediatr

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole