Nu este încă clar dacă introducerea glutenului la o anumită vârstă în copilărie poate reduce riscul de boală celiacă, spun autorii unui recent studiu care revizuieşte datele publicate anterior. Rezultatele studiului "au fost surprinzătoare şi într-un fel dezamăgitoare pentru că nu pot fi formulate recomandări clare privind momentul introducerii glutenului în dieta sugarilor şi trebuie să aşteptăm rezultatele altor studii care să clarifice acest aspect", spun Dr. Maria Ines Pinto-Sanchez şi Elena F. Verdu, de la McMaster University din Hamilton, Ontario, Canada, autorii studiului.

Cercetătorii au revizuit rezultatele a 2 studii randomizate controlate şi ale altor 13 studii care au evaluat momentul introducerii glutenului în dieta sugarilor şi riscul ulterior de boală celiacă. Sugarii au primit pentru prima dată gluten sub formă de cereale sau preparate elaborate în scopul cercetării. În cele 2 studii randomizate controlate nu a existat nici o schimbare a riscului de boală celiacă pentru copiii care au primit gluten la 5 sau 6 luni comparativ cu 12 luni.

bebelus priveste jucarie

Cinci studii observaţionale au arătat că sugarii care au primit gluten mai târziu de 6 luni au avut risc cu 25% mai mare să dezvolte boală celiacă faţă de cei care au primit gluten între 4 şi 6 luni. "Este important să subliniem că asocierea pe care am identificat-o a fost modestă şi necesită confirmare.", spune Dr. Pinto-Sanchez. "Se crede că în timpul dezvoltării sistemului imun ar putea exista o perioadă în care ar putea apare o oportunitate pentru toleranţă iar introducerea glutenului mai târziu de această perioadă ar putea scăpa această oportunitate", spune Dr. Joseph A. Murray de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota.

"Majoritatea studiilor revizuite au inclus copii cu risc mare pentru boala celiacă", a subliniat Dr. Pinto-Sanchez. Cel mai favorabil moment pentru introducerea glutenului pare să fie înainte de vârsta de 6 luni, aşa cum recomandă American Academy of Pediatrics, American College of Obstetricians and Gynecologists şi World Health Organization recommendations. "Nu a existat nici o legătură între alăptare şi riscul de boală celiacă în analiza efectuată. Diagnosticul precoce şi tratamentul bolii celiace cu o dietă fără gluten sunt foarte importante pentru a preveni complicaţii precum deficienţele nutriţionale, anemia, osteoporoza sau complicaţii şi mai serioase precum ulceraţii intestinale sau cancer", subliniază Dr. Pinto-Sanchez.

"Părinţii trebuie să evite dietele radicale precum dieta fără gluten dacă nu există un motiv medical clar pentru a face acest lucru pentru că dieta poate deveni săracă în fibrele şi micronutrienţii care se adaugă de rutină multor cereale, De asemenea, trebuie recunoscut că alimentele fără gluten nu sunt mai sănătoase decât cele care conţin gluten. Nu există nimic inerent bun, dintr-o perspectivă generală, în alimentele care nu conţin gluten", spune Dr. Murray said.

După Kathryn Doyle; http://bit.ly/1NQrdNZ; J Pediatr

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole