- supele recomandate in alimentatia copilului mic sunt: supa limpede cu galuste sau taietei, cremele de legume, ciorba de rosii;
- sosurile nu trebuie sa fie prea grase; se prepara de preferinta pe baza de unt, faina si lapte ( sosul alb ), sau smantana;
- mancarurile pe baza de legume nu trebuie sa lipseasca nici o zi din alimentatia copilului; se servesc fie separat ( ghiveci de legume, budinci cu legume, cartofi sub toate formele ), fie ca garnitura ( salate de tot felul ori sote de legume ) sau cu oua;
- condimentele se adauga la mancare pentru a-i conferi un plus de savoare si a-i varia aspectul; in alimentatia copilului mic se vor folosi predominant vegetalele ( patrunjel, marar, leustean, cimbru, tarhon ); la copilul mare si la adolescent se pot folosi si condimentele traditionale: piper, nucsoara, boia, maghiran, etc;
- dulciurile sunt foarte agreeate de copii, indifferent de varsta; pe langa dulciurile de casa care se pot pastra mai multe zile, exista numeroase posibilitati de a-i oferi copilului tau dulciuri variate: budinca pe baza de fainoase sau fructe, crème, sufleuri, clatite, salate de fructe;

Retete de supe

Supa de rosii

Ingrediente: 600 ml apa, 300 g rosii, o ceapa, un morcov, un patrunjel, un ardei gras, frunze de telina, o lingura de orez, unt proaspat, patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: zarzavatul spalat si curatat se pune in apa clocotita si se fierbe pana se inmoaie; apoi se adauga rosiile si ardeiul si se fierb impreuna pana se inmoaie si rosiile; se strecoara supa, iar zarzavatul se paseaza prin sita; se pune din nou la fiert cu orez; cand acesta s-a fiert, se adauga la supa sare, unt si patrunjel verde. In loc de orez supa poate fi servita cu taietei ( fierti separate ), sau cu zdrente, facute dintr-un ou intreg cu o lingura de faina.

Supa-crema de conopida

Ingrediente: 600 ml apa, 150 g conopida, 25 g faina, 100 ml lapte, o lingurita unt, ½ galbenus, sare, patrunjel verde.
Mod de preparare: faina se rumeneste putin in unt si se stinge cu lapte, apoi se adauga apa clocotita si se fierbe; in supa fiarta se pune conopida bine spalata si desfacuta in bucatele mici si sare, se mai fierbe 15 minute apoi se ia de pe foc si se adauga galbenusul si patrunjel tocat.

Supa-crema de dovlecei

Ingrediente: 200 g dovlecei, 50 ml lapte, 10 g faina, 500 ml supa de zarzavat, sare, marar verde, 2 linguri iaurt.
Mod de preparare: se fierb dovleceii 15-30 minute in supa de zarzavat si se trec prin sita; separat se leaga faina cu laptele rece, apoi se inglobeaza in supa; se pune sare dupa gust, se lasa sa mai dea cateva clocote, iar inainte de a fi servita se adauga iaurt si marar tocat.

Supa-crema de telina

Ingrediente: 200 g cartofi, o telina, 20 g unt, doua lingurite de smantana, 100 ml lapte, sare, 500 ml supa de legume, 100 g faina.
Mod de preparare: se inabusa telina si cartofii taiati marunt, cu unt si cu apa,fierbandu-se bine; se adauga un sos alb, preparat din faina si lapte, si se clocotesc impreuna, amestecand tot timpul; se paseaza prin sita si se subtiaza apoi cu supa de legume sau cu 200 ml lapte; se potriveste de sare, se mai da un clocot, iar la urma se adauga smantana si patrunjel verde-tocat. Poate fi servita cu crutoane.

Mancaruri fara carne

Chiftelute de legume

Ingrediente: 2 morcovi, 4 cartofi, un ou, unt, faina sau pesmet fin, verdeata tocata, sare.
Mod de preparare: Se spala bine morcovul si cartofii; morcovul se pune la fiert in apa cu sare, iar cartofii se fierb separat in coaja. Dupa ce s-au fiert, cartofii se curata de coaja si se trec, impreuna cu restul, prin masina de tocat carne. Se amesteca cu putina sare, verdeata, faina si galbenusul de ou, se framanta iar apoi se adauga albusul batut spuma. Se fac cu lingura chiftelute, se dau prin faina si se prajesc in unt incins. Se servesc calde, cu putin sos de rosii sau cu cateva picaturi de lamaie. Daca doriti, se pot prepara si din mai multe zarzavaturi, amestecate dupa placul d-voastra sau al copilului.

Budinca de dovlecei

Ingrediente: 1-2 dovlecei, 20 g cascaval, un ou, o lingura de smantana, ½ lingura de faina, 2 lingurite de unt, o lingurita de pesmet alb, sare, verdeata tocata.
Mod de preparare: Se spala dovleceii, se curata, se taie cuburi mici si se fierb in apa cu sare 10 minute. Se rastoarna in strecuratoare, iar cand s-au scurs bine se amesteca dovleceii cu galbenusul, cascavalul ras, albusul batut spuma, faina, pesmetul, untul si verdeata tocata. Se coace in forma unsa cu unt 20-30 minute, se rastoarna, se stropeste cu smantana si se serveste calda.

Dovlecei cu smantana

Ingrediente ( pentru 4 portii ): 4 dovlecei potrivit de mari, 100 g smantana, o lingurita de faina, 30 g unt, sare.
Mod de preparare: Se curata dovleceii, se spala si se taie bucati in lung, apoi in lat, de 3-4 cm lungime.Se clocotesc putin in apa cu sare, apoi se scurge apa printr-o strecuratoare. Se pun la cuptor cu untul, smantana se ingroasa cu putina faina si se toarna peste dovlecei cand acestia sunt moi. Se mai lasa la cuptor inca 20 minute.

Aperitive - gustari

Ardei gras cu branza de vaci

Ingrediente: 2 ardei grasi, 100 g branza de vaci, sare, ½ ceapa mica, boia dulce, 30 g unt.
Mod de preparare: Branza de vaca se freaca cu untul, se adauga ceapa tocata marunt, putina boia dulce, si se pune compozitia in ardeii bine spalati si scobiti. Se taie felii groase de 1 - ½ cm si se aranjeaza frumos pe farfurie.

Ardei umpluti cu cartofi si orez

Ingrediente: 1 kg ardei gras, 7-8 cartofi, 2-3 cepe, 1 ceaşcă orez, 1 legătură pătrunjel şi mărar, 1 lingură bulion, ulei, sare, piper.

Mod de preparare: Fierbi cartofii în coajă, apoi îi cureţi şi îi dai prin maşina de tocat sau îi zdrobeşti cu furculiţa. Separat, fierbi orezul, iar ceapa o toci şi o căleşti în ulei. Amesteci apoi ceapa călită cu cartofii şi orezul, adaugi bulionul, pătrunjelul şi mărarul tăiate fin şi potriveşti la gust de sare şi piper. Cu această compoziţie umpli ardeii şi-i dai la cuptor într-o tavă unsă cu ulei. Dacă rămâne umplutură o aşezi într-un colţ de tavă şi o dai la cuptor împreună cu ardeii. Va avea alt gust decât aceea din ardei.

Salate

Salata de mere

Ingrediente: 250-300 g mere; pentru sos: 4 linguri de apa, 4-5 bucati de zahar, zeama de lamaie, scortisoara.
Mod de preparare: Merele bine spalate se curata si se taie felii subtiri. Se picura zeama de lamaie si se toarna deasupra siropul ( in care se fierbe si scortisoara ) dupa ce acesta s-a racit. Se poate presara cu nuci tocate marunt si cu stafide; puteti varia si cu banana sau stafide, iar in locul siropului se pot pune 3-4 linguri de lapte sau smantana.

Salata din amestec de fructe

Ingrediente: 300 g fructe, 20 g stafide, 30 g nuci sau migdale, 25-30 g zahar pudra.
Mod de preparare: Fructele mici se pun intregi, cele mari se taie felii foarte subtiri. Se amesteca cu stafidele muiate in apa, nuci taiate si zahar. Se mai poate face si din banana, piersici, pere, struguri, mere, caise, portocale, zmeura, cirese sau capsuni. Salata este cu atat mai gustoasa cu cat fructele folosite sunt mai numeroase.

Salata portocalie-alba

Ingrediente: 150 g morcovi rasi, 100 g telina rasa, 50 g mere rase.
Mod de preparare: Se amesteca totul cu un sos cu lamaie sau maioneza din branza de vaci. Dupa gust se pot presara nuci sau migdale taiate.
Maioneza din branza de vaci se face astfel: ai nevoie de 100 g branza de vaci, un galbenus, 5 linguri lapte, sare, zeama de la jumatate de lamaie, 50 ml untdelemn. Se amesteca branza cu galbenusul, iar treptat se adauga uleiul, amestecand continuu. Se acreste dupa gust cu zeama de lamaie. Fiind usor digerabila aceasta maioneza este indicata pentru copii; se poate servi cu peste rasol, legume fierte, salata de cartofi sau salata verde.

Salata de cruditati.

Ingrediente: 200 g varza alba, tocata, un morcov ras, ½ telina rasa, un gogosar taiat felii mici, o ceapa mica, tocata, 2 linguri ulei, sare, zeama de lamaie.
Mod de preparare: Se amesteca toate zarzavaturile, se toarna deasupra sosul preparat din ulei, zeama de lamaie si sare, si se serveste.

Salata de spanac

Ingrediente: 250 g spanac, 1 lingura ulei, 2 fire usturoi verde, 1 praf de sare, 1 lingura zeama de lamae, 1 legatura ceapa verde.

Mod de prepare: 1. Se toaca ceapa si usturoiul, 2. Salata va iesi mult mai gustoasa daca, pe langa foile de spanac, se mai adauga si loboda, papadie sau salata verde. 3. Se amesteca totul si se adauga sarea si zeama de lamaie, dupa care se mai amesteca o data.

Deserturi

Mere imbracate

Ingrediente: 200 g faina, 140 g unt, 70 g zahar, un ou, sare, mere de marimea unui ou, gem acrisor.
Mod de preparare: Din faina, unt, zahar, galbenus si putina sare se face o coca pe care o lasam sa stea o ora. Se aleg merele, se spala bine, se curata de coaja, se scobesc si se umplu cu gem. Coca se intinde ca o foaie groasa de 2-3 mm, se taie patrate si se imbraca apoi fiecare mar in coca adunand cele patru colturi in partea de sus. Se moaie in albus, se tavalesc in zahar si se dau la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc usor. Se servesc calde.

Budinca de fructe

Ingrediente ( pentru 4 portii ): 250 g fructe, 250 g zahar pudra, 4 foi de gelatina, 6 albusuri, frisca.
Mod de preparare: Fructele proaspete ( capsuni, zmeura, caise sau piersici ) se spala, se farama cu lingura ( sau se dau la mixer ), se storc apoi prin tifon sau sita si se freaca spuma cu zaharul. Se adauga gelatina dizolvata in apa fierbinte si albusurile batute spuma tare, se toarna intr-o forma, clatita cu apa rece, si se pun la rece. Se serveste cu frisca.

Crema de zahar ars

Ingrediente ( pentru 5 portii ): ½ l lapte, 4 linguri de zahar pentru crema si 2-3 linguri pentru ars, 4 oua intregi, vanilie.
Mod de preparare: Se freaca bine ouale intregi cu zaharul si se adauga incet laptele, amestecand mereu. Apoi se toarna compozitia intr-o forma tapetata cu zahar ars si se aseaza forma in baie de apa, la cuptor. Se lasa 20-30 de minute, pana se incheaga, apoi se da la racit. Se rastoarna in farfurie in momentul servirii.

Budinca de gris

Ingrediente ( pentru 4 portii ): 3 oua, 120 g gris, 2 linguri zahar, ½ l lapte, sare, coaja de lamaie, vanilie, sirop de zmeura sau dulceata fina.
Mod de preparare: Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul, apoi se adauga grisul in ploaie, coaja de lamaie, albusurile batute spuma si sarea. Se coace la foc potrivit in forma unsa si presarata cu gris pana cand se desprinde de marginea formei, ceea ce inseamna ca este gata. Intre timp se fierbe laptele cu vanilia si cu o lingura de zahar. Cand se scoate budinca din cuptor se toarna deasupra laptele fierbinte, se lasa in forma pana se absoarbe tot laptele, apoi se rastoarna si se unge cu gem sau dulceata. Poate fi servita si cu sirop de zmeura sau frisca.

Fursecuri cu miere

Ingrediente: 500 g zahar tos, 4 oua, 4 linguri de miere calda, faina cat cuprinde, ½ pachetel praf de copt.
Mod de preparare: Jumatate din zahar se freaca bine cu ouale intregi, se adauga mierea calda, apoi faina in care s-a amestecat restul de zahar si praful copt; se face un aluat consistent si se formeaza bilute de 1,5 - 2 cm diametru care se coc la foc potrivit. Avamtajul este ca se pot pastra mult timp ( se fragezesc dupa 2-3 zile ).

Bautura racoritoare pentru " petreceri " intre copii

Pentru aceasta reteta se vor cumpara diferite fructe proaspete, bine coapte, suculente ( caise, piersici, capsuni, zmeura, portocale). Se spala bine, se taie in cuburi mici si se aseaza intr-un castron ( de sticla ) adanc si se adauga fructe conservate ( cirese, visine, ananas din compot ); toate acestea se presara cu zahar si se toarna peste ele apa fiarta si racita, zeama de lamaie si ceai rusesc tare, proaspat si racit. Se amesteca totul bine si se pune la frigider. Cand se serveste se adauga cuburi de gheata sau sifon.

 

Mai multe articole