Acizii grasi Omega 3 sunt buni pentru inima, soia este benefica pentru femei, trebuie sa imbogatim alimentatia cu iod si sa evitam dulciurile rele... Exista numeroase afirmatii despre sanatatea din farfuriile noastre. Dar cum facem diferenta intre ce este adevarat si ce este fals?

Bineinteles, ca ce manacam are un impact asupra sanatatii noastre, dar cum stim precis ce este "bun"?

Trebuie sa crestem consumul de acizi grasi Omega 3?

Adevarat

Produsele bogate in Omega 3 invadeaza raioanele din supermarketuri. Si ele par sa devina brusc esentiale pentru sanatatea noastra. Dar cat este oare de adevarat? Pentru oamenii de stiinta, acizii grasi Omega 3 au proprietati incontestabile impotriva bolilor cardiovasculare. Aceastia fac tensiunea arteriala sa scada la persoanele hipertensive si scad triglicliceridele la persoanele care au in exces. Dar nu au efecte asupra colesterolului rau. Singurul inconvenient este acela ca aceaste beneficii s-au dovedit eficiente la persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare. Efectele pozitive la persoanele sanatoase sunt mai degraba exceptii.

Totusi trebuie subliniat faptul ca noi consumam totusi prea putini acizi grasi Omega 3. Aceasta ar trebui sa reprezinte 0,8 % din aportul nostru energetic total, dar testele arata ca nu atingem decat un prag intre 0,1 si 0,4 %. Opteaza pentru peste (somon, hering, pastrav, ton, macrou si sardine), seminte de in (acestea sunt produsul care se bucura de cel mai mare continut de acizi esentiali Omega 3. O singura lingurita de seminte de in este suficienta pentru a acoperi nevoile zilnice in Omega 3), spirulina (cunoscuta si sub numele de alga albastru-verzuie, este un produs cu o bogatie nutritionala deosebita si cu multiple proprietati terapeutice), soia (atat uleiul, cat si semintele din soia au rol antioxidant ), nuci (acestea aduc si un aport important de magneziu, vitamina B6, vitamina E si fier), ulei de rapita.

Ducem lipsa de iod?

Adevarat

Iodul este un mineral necesar la fabricarea hormonilor tiroidieni. Acesta este indispensabil la femeile insarcinate (pentru dezvoltarea cerebrala a fatulu), la copii si adolescenti , dar si la adulti. Studiile au aratat ca 17 % dintre femeile insarcinate prezinta un deficit de hormoni tiroidieni in ultima parte a sarcinii, iar 11 % sufera de gusa. Riscul de deficit de iod este mai mare la adolescenti si la adulti. In schimb, nevoile copiilor mai mici de 10 ani sunt in mare parte acoperite, existand chiar riscul de exces la copiii de 3 ani.

Pentru a evita carentele de iod, ar trebuie sa stii ca iodul nu se gaseste in pamant, ci in mare si ca nu exista multe alimente ce pot fi consumate ca sursa de iod, exceptandu-le pe cele care se formeaza in largul marii: pestele, fructele de mare. Cu toate acestea ouale si produsele lactate sunt o sursa de iod interesanta, deoarece aceste alimente sunt imbogatite. Dar principala sursa de iod este sarea, care este completata cu iod, dar asta nu inseamna ca trebuie sa facem abuz de sare. Autoritatile de sanatate intentioneaza sa schimbe acest vector si sa imbogateasca cu iod, sistematic si paine, biscuiti si produse de panificatie. Si totusi sunt specialisti care considera ca imbogatirea cu iod a sarii de consum nu este chiar asa de benefica.

Trebuie sa reducem consumul de zahar?

Fals

Paradoxal a ceea ce pare, pentru a lupta impotriva obezitatii nu trebuie sa mancam mai putin zahar. Trebuie sa ne echilibram aportul energetic, inlocuind grasimile din alimentatia noastra cu glucide complexe (amidon). Din contra, este adevarat ca trebuie diminuat si consumul de glucide simple. De exemplu, sucurile si alte bauturi dulci sunt adevarati dusmani ai siluetei.

- Un iaurt cu fructe = 3 zaharuri

- O bara de ciocolata = 6 zaharuri

- Un pachet de biscuiti cu ciocolata (300 g) = 15 pana la 20 de zaharuri si 3-4 linguri de ulei

Soia este buna pentru femeile aflate la menopauza

Fals

Alimentele pe baza de soia si alte suplimente alimentare cu soia sunt consumate din ce in ce mai mult, mai ales la femeile aflate la menopauza. Motivul? Aceasta planta contine substante apropiate cu hormonii feminini: fitoestrogeni. Cu ce putem sa inlocuim aceste substante produse de ovare? Daca ne uitam la literatura stiintifica, nu putem recomanda femeilor acesti fitoestrogeni din soia. Efectul asupra bufeurilor de caldura nu a fost dovedit clinic. Fitoestrogenii nu au niciun efect concludent impotriva osteoporozei, nici macar o scadere a fracturilor, chiar daca acesti hormoni favorizeaza mineralizarea osoasa. Protejarea impotriva cancerului este, de asemeni, greu de afirmat... Singurul beneficiu care a fost demonstrat este acela ca amelioreaza functiile cognitive.

Si mare atentie cand cumparati soia, deoarece mugurii de culoare alba, care se gasesc peste tot, inclusiv in forma de rulouri sau salata primavara, nu sunt din soia. Acestea sunt din fasole mung. Cu toate acestea, soia este intr-adevar in tofu, in bauturile fermentate de soia, creme desert, etc.

Pofta buna... si multa sanatate!

 

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole