Am auzit pe multi afirmand ca un om trebuie sa bea 2 litri de apa pe zi, dar parerea mea este ca acestia gresesc. De ce? Sa ne gandim simplu, sunt adulti ce au 40 de kg si altii ce au 140 KG, cum crezi ca amandoi au nevoie sa bea aceeasi cantitate de apa zilnic?  Se spune ca corpul nostru contine aproximativ 70% apa, deci primul are in corp 28 kg de apa, iar  al doilea 98 kg de apa.

De asemenea sunt diferente mari si de suprafata pielii prin care se pierde apa (transpiratie), marimea plamanilor si cantitatea de aer inspirata si expirata (si prin respiratie se pierde apa).

Apoi mai este vorba si de tipul de activitati pe care le desfasoara fiecare, un om care depune mult efort fizic pierde mai multa prin respiratie, unul care sta relaxat si se uita la TV mult mai putin, la fel o persoana care sta afara la 40 de grade transpira mai mult decat cineva ce sta relaxat intr-o camera cu aer conditionat.

Aceasta apa din organism se consuma prin diferite procese biologice, o parte din ea este "pierduta" prin transpiratie, respiratie, urina, etc. Apa din organism se reimprospateaza periodic.

Concluzia logica a celor de mai sus ne spun ca fiecare om are nevoie de o cantitate diferita de apa, in functie de corpul sau, de procesele fiziologice, de tipul de activitati pe care le desfasoara si de mediu.

Si totusi cati litri de apa trebuie sa bem zilnic?

am nevoie de apa?Daca bei apa doar atunci cand simti ca ti-e sete, gresesti, setea fiind un semnal ca esti deja usor deshidratat. Daca ai o stare persistenta de oboseala, sa stii ca si aceasta poate fi si ea un semn ca .

In zilele de vara caniculara, chiar daca respectam cantitatea de apa recomandata, tot putem suferi de deshidratare. Mai mult decat cantitatea de apa pe care o bem, conteaza si modul si momentul in care o bem, si asta spun oamenii de stiinta.

Beti apa putina si des

Un anume nutritionist spunea ca recomandarea medicilor de a cosnuma in fiecare zi 2,4 litri de apa vine doar in sprijinul companiilor care comercializeaza apa imbuteliata. Poate ca are dreptate, sau poate ca nu, dar ideeal ar fi sa bem cat mai des apa la temperatura camerii si in cantitati mici, si nu doar pentru ca ne este sete.

Putem sa ne hidratam suplimentar consumand si ceaiuri, supe, sucuri naturale din fructe sau chiar consumand fructe si cu legume proaspete.

Ideala este apa alcalina, deoarece organismul nostru este usor alcalin.

Excesul de apa poate provoaca dezechilibre

Daca bem apa in cantitati mari doar atunci cand ne este sete, se pare ca nu un beneficiu important pentru organismului. deoarece senzatia de sete apare atunci cand organismul are deja un deficit de apa (este deja deshidratat). In momentul cand este deshidratat, organismul are dificultati in asimilarea a apai, asa ca este posibil ca o cantitate de apa prea maresa faca mai mult rau decat bine.

Se considera ca 80% din necesarul zilnic de apa trebuie sa provina din ceea ce bem, si 20% din alimente, in special din fructe si din legume proaspete.

In caz de deshidratare sunt necesare si sarurile

Consumul de apa pura nu este suficient pentru a ne reveni din deshidratare, deoarece apa naturala contine si anumite saruri, necesare pentru electrolitii folositi de organism.

Prin transpiratie nu se elimina doar apa, se pierd si electroliti, de exemplu o pierdere prea mare de potasiul, poate avea consecinte serioase asupra reglarii frecventei cardiace, in consecinta pot sa apara extrasistole sau chiar aritmii mult mai severe. In astfel de situatii este recomandata administrarea sarurilor de rehidratare cu continut de potasiu

Daca deshidratarea este consecinta a pierderilor masive de apa prin tulburari digestive (diaree si voma), devine necesara rehidratarea fie cu ajutorul unor ape minerale bogate in mineral fi consumand saruri pentur deshidratare de la farmacie.

Poate aparea fenomenul de intoxicare cu apa, deoarece apa in exces dilueaza foarte mult electrolitii din organism (sodiul, potasiul, clorul)  ceea ce poate duce la dezechilibre importante.

Cum stii ca esti deshidratata?

Deshidratarea usoara apare atunci organismul are un deficit de aproximativ 2% din volumul total de apa al organismului, aceasta se manifesta prin sete si, uneori, prin pierderea apetitului si prin senzatia de piele uscata. Daca apa pierduta nu este recuperata prin consumul de lichide, deshidratarea se poate accentua.  Apa mai putina, inseamna mai putina plasma sanguina, iar pentru a comensa scaderea in volum a plasmei sangvine, iar ritmul cardiac al respiratiei cresc. Apoi datorita transpiratiei mai reduse, organismul nu se poate racori si temperatura corporala creste.

Daca deficitul de apa ajunge la 5-6% din volumul total de apa al organismului, pot apare o stare de somnolenta si de oboseala persistenta, ameteala, dureri de cap, iar mai rar chiar si amorteala unuia dintre membre.

O greseala pe care o fac multe persoane dishidratate este ca incearca sa o combata cu consumul de cafea sau alcool, deoarece scafeaua si alcoolul, deshidrateaza suplimentar organismul.

Devine destul de grav daca organismul ajunge la un deficit de apa de 10-15%, in acest moment apar spasme musculare, pielea capata aspect uscat si isi pierde elasticitatea (atunci cand o apesi cu degetul isi revine greu la pozitia initiala), vederea se incetoseaza, apare starea de confuzie si chiar halucinatii, transpiratia si nevoia de a urina se reduc considerabil.

Depasirea unui deficit de apa de 15% duce la deces, viata nu mai este posibila in asemenea conditii.

In cazul in care esti insarcinata, un deficit de apa in timpul sarcinii poate afecta si dezvoltarea fatului, deoarece lichidul amniotic contine o cantitate imporantanta de apa.

Analizeaza culoarea urinei sa vezi daca esti deshadratat

Culoarea unei urine normale este usor galbuie si limpede. Daca urina devine mai inchisa la culoare, ar trebui sa tragem in semnal de alarma, iar daca aceasta devine maronie si tulbure, este necesara de urgenta o vizita la medic.

Acest fenomen apare datorita faptului ca un deficit de apa in organism face ca rinichii sa lucreze in mod deficitar. In consecinta este eliminata o cantitate mai mica de urina, care este insa foarte concentrata si care contine mai ales reziduuri.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole