Se vorbește deseori despre mâncatul emoțional, în care emoțiile sunt factorul principal care determină comportamentul alimentar.

Există însă și alți factori (fiziologici, psihologici sau socio-culturali) care influențează modul în care ne alimentăm. Contextul socio-cultural influențează preferințele alimentare, dar și cantitatea alimentelor consumate. Printre factorii psihologici care influențează dezvoltarea comportamentului alimentar se numără și factorii de dezvoltare (ex. expunerea copilului la anumite alimente), factorii cognitivi (ex. credințe pe care le avem cu privire la alimentație) și preocuparea legată de greutatea corporală.

Preocuparea legată de greutatea corporală este un fenomen tot mai des întâlnit, chiar de la vârste fragede. Influența acestui factor asupra alimentației poate merge de la restricționarea unor alimente (ex „nu mai mănânc dulciuri”) până la reducerea severă a consumului de alimente și dezvoltarea unor tulburări de comportament alimentar cum sunt anorexia și bulimia nervoasă.

comportamenul alimentar infografic

sursa: https://www.facebook.com/PsihologiaAlimentatiei/

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole