Ce sunt indulcitorii artificiali?

Ei bine, la baza acestia sunt substante artificiale care indulcesc alimentele sau bauturile. Ei sunt folositi ca ingrediente in bauturi carbogazoase, deserturi, bomboane si produse de patiserie.

De asemenea exista doua tipuri de indulcitori, respectiv cei nutritivi (care contin calorii) si cei non nutritivi (care nu contin calorii)

Ce indulcitori artificiali sunt considerati siguri pe perioada sarcinii?

Indulcitorii nutritivi, asa cum este cazul zaharului de masa contin ceea ce se numeste "calorii goale". Aceste calorii contribuie la dieta dar contin foarte putine vitamine si minerale.

Atunci cand sunt folositi cu moderatie, indulcitorii nutritivi sunt considerati siguri pentru consumul in timpul sarcinii, presupunand, evident, ca nu contribuie la cresterea in greutate. Totusi, femeile cu intoleranta la carbohidrati, cum ar fi cele cu diabet gestational, melitus sau rezistenta la insulinaau nevoie sa isi limiteze dozele de consum pentru indulcitorii nutritivi.

In alta ordine de idei, in categoria indulcitorilor nutritivi intra zaharurile precum sucroza, dextroza, mierea, zaharul din porumb, fructoza si maltoza. Bauturile alcoolice din trestie de zahar sunt de asemenea parte din aceasta categorie (Sorbitol, Xylitol, Isomalt, Mannitol, etc.)

Indulcitorii non nutritivi sunt adaugati de obicei in cantitati foarte mici in alimente, avand un efect de indulcire semnificativ, fiind aprobati si pentru a fi folositi in sucurile si alimentele dietetice.

Din pacate cercetarile in domeniul sigurantei indulcitorilor non nutritivi pe perioada sarcini sunt foarte limitate.

Sunett este un indulcitor artificial adaugat la produsele de patiserie, deserturile congelate, gelatinele fara zahar, pudding-uri si bauturi racoritoare. Sunett, altfel cunoscut si ca Acesulfame Potassium a fost considerat sigur de catre Departamentul Federal de Alimentatie a SUA, pe perioada sarcinii.

Sucraloza (splenda) este un indulcitor artificial non caloric fabricat din zahar. Sucraloza a fost acceptata pentru a fi folosita in produsele de patiserie, amestecurile de alimente preparate prin coacere, bauturile non alcoolice, guma de mestecat, produsele pe baza de ceai si cafea, inghetate, sosurile dulci, topping-uri si siropuri. Sucraloza nu are nici un fel de efect asupra nivelului de zahar din sange, nu ofera nici un fel de calorii si este considerata sigura pe perioada sarcinii.

Aspartamul este cel mai des intalnit indulcitor artificial, fiind folosit in produsele cu caracter dietetic. De asemenea aspartamul este considerat sigur atunci cand este folosit in doze moderate.

Pe de alta parte acesta poate cauza probleme femeilor insarcinate, in special celor suferind de PKU, o afectiune ce le impiedica organismul sa dezintegreze fenilalanina ce se regaseste in dieta zilnica. Practic, respectivele femei risca ca, in cazul in care nu respecta o anumita dieta sa dea nastere unor copii cu retard psihic.

Un raport din 1985 redactat de Academia de Pediatrie Americana releva faptul ca : "Nivelurile prezente de aspartam ce se regasesc in produsele alimentare par sa fie sigure pentru femeile care nu au PKU..Nivelul de fenilalanina din sange inregistrate in urma consumului de aspartam s-au situat in limitele normale neimpunand nici un risc de toxicitate atat pentru mama cat si pentru copil".

Ce indulcitori nu sunt siguri pe perioada sarcinii?

Zaharina este, din punct de vedere istoric, una din primele substante dezvoltate in categoria indulcitorilor artificiali. De altfel este mult mai putin folosita in ziua de azi. Este bine de stiut ca zaharina nu a cauzat pana acum defecte la nastere, insa, studiile efectuate pe animale in cadrul laboratoarelor de specialitate au aratat ca zaharina creste riscul de aparitie a cancerului de prostata pe termen lung la copil, fiind de asemenea mult mai greu eliminata din organismul fatului decat din cel al mamei.

Asa ca, daca o femeie insarcina ingereaza o cantitate mare de zaharina, aceasta se va depozita in vezica copilului crescandu-i sansele de a dezvolta o forma de cancer in acea zona. Din aceasta cauza, unii medici interzic femeilor gravide sa consume zaharina.

Stevia este un indulcitor produs dintr-o planta sud americana. Din pacate nu exista suficiente studii care sa releve efectele pe care le poate avea asupra sarcinii.

Ciclamat-ul este un alt indulcitor artificial ce a fost asociat cu cancerul si este in prezent interzis in SUA. Ciclamat-ul nu este considerat sigur pentru nici o persoana in special pentru femeile insarcinate.

Cel mai important aspect in cazul femeilor insarcinate, care folosesc indulcitori artificiali este ca, in felul acesta risca sa piarda multe elemente nutritive din mancarurile pe care le-au inlocuit sau le consuma in cantitate mai mica. De aceea, in general este bine sa fie consultat medicul inainte de a incepe consumul oricarui fel de indulcitor artificial.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole