De ce sa consumam produse BIO?
Din ce in ce mai multi dintre noi alearga dupa produse BIO, oare aceasta goana dupa BIO...
Atat consumatorii cat si medicii sunt de acord ca alimentatia joaca un rol determinant pentru sanatate. Dar, ce risti daca nu manaci sanatos? Desigur lumea se informeaza din ce in ce mai mult in legatura cu alimentatia, insa unele idei si obiceiuri alimentare pot fi combatute cu greu.
Care este perceptia despre alimentatie la inceputul mileniului 3? Doua studii, unul realizat impreuna cu consumatorii, iar celalalt realizat impreuna cu medici generalisti ne va permite sa intelegem mai bine.
Pentru medici, a respecta cateva reguli in materie de nutritie este un mod eficient de a preveni si a ameliora unele boli. Cele mai multe persoane intrebate au raspuns ca cel mai teama le este bolile provocate de metabolism: boli cardiovasculare, obezitate, colesterol. Principala preocupare majora ramane insa greutatea. In 93 % dintre cazuri probleme legate de greutate sunt din cauza alimentatie neglijente.
La intrebarea: Ce urmaresti in primul rand la alimentatie? Raspunsurile au fost astfel: 29% au ales calciul, acesta aflandu-se in fruntea listei, urmat de zaharuri “usoare” (22%) , proteine (19%) si fibre (18%). Medicii au raspuns intr-un mod putin diferit. Pentru ei fructele si legumele sunt in fruntea listei pentru aportul de vitamine. Si produsele lactate sunt cele mai bune surse de calciu, departe de medicamente (11%).
73% dintre ei au considerat ca principala sursa de proteine este carnea, iar pestele, ouale si produsele lactate fiind rar mentionate.
In schimb, grasimea se afla in fruntea listei de substante nutritive care trebuie evitate (60% dintre consumatori spun ca le evita), urmata de zahar (35%) si colesterol (28%).
In ceea ce priveste alimentatia, barbatii nu se gandesc si nu se agita asa de mult ca femeile. Acestea din urma sunt mai constiente de problemele pe care alimentatia poate sa le provoace asupra sanatatii si asupra familiei. In schimb, pentru barbati mancarea este o sursa de placere si raspunde nevoii de energie.
De ce o astfel de diferenta? Cu siguranta pentru ca femeile se arata vadit mai sensibile la aspectul fizic care trebuie sa fie suplu. Din pacate, ele se ingrasa mai usor decat barbatii si de aceea este necsar sa isi urmareasca de doua ori in plus nutritia.
Dintre persoanele care isi urmaresc alimentatia, 31% o fac pentru a-si mentine formele, 27% pentru a-si diminua formele si 31% pentru a reveni in forma, cu alte cuvinte au grija ce mananca din motive medicale.
Cei care vor sa ramana in forma si cei care vor sa piarda in greutate au tendinta sa se concentreze pe fibre, magneziu, proteine si vitaminele A si B. Cand celor care urmeaza un regim din motive medicale, in locul consumului de proteinelor va fi mai degraba tendinta de a evita zaharul, produsele grase, colesterolul si sarea, ceea ce prescrie si medicul.
Vitamina C este asociata numai cu fructele, desi legumele sunt o sursa la fel de importanta. Carbohidratii provin in cea mai mare parte din paste, iar orezul, cartofii sau alte alimente care contin amidon nu sunt mentionate. Spanacul a fost votat ca fiind singura sursa de fier in dieta, desi carnea ofera mult mai mult fier decat spanacul.
O alta eroare: tendinta de a alunga anumite alimente considerate “rele” pentru sanatate. Acesta este cazul produselor alimentare care contin grasimi saturate, cum ar fi branza si mezelurile.
Mare atentie la regimuri prea triste. Notiunea de placere este adesea subestimata atat de catre medici cat si de catre consumatori. Principala observatie pe care o semnaleaza pacientii care tin un regim drastic este absenta gustului placut la alimente. Un regim in care alimentele cu gust neplacut sunt inlocuite cu alimente placute de catre pacient este mai eficient.
Articol de Antoneta Barbu