Nevoile nutritionale minime ale femeilor gravide diabetice sunt aceleasi ca cele ale unei gravide sanatose, trebuie pur si simplu sa i se asigure o alimentatie sanatoasa, combinata cu un echilibru glicemic si un controlul al greutatii. La inceputul sarcinii, in general, sunt necasre trei mese, si uneori, gustari intre mese (aceasta se numeste divizare pentru a contracara hiperglicemia).

Masa gravidei diabetice

Va poate fi de ajutor sa consultati un dietetician care sa va revizuiasca componenta meselor si cantitatile de glucide. Acesta poate colabora cu diabetologul duneavoastra la inceputul sarcinii. In toate cazurile, se recomanda ca toate tipurile de alimente sa fie prezente. Produse dulci, pot fi consumate in limite rezonabile si, de preferinta in combinatie cu o terapie cu insulina functionala, adica atunci cand stim echivalenta de insulina pentru un numar de carbohidrati dat.

Un tabel echivalent este ideal pentru a calcula suma repartizata pentru fiecare tip de alimente.

Insulina si fractionarea

Din luna a patra sau a sasea, multe femei la care absorbtia de glucide in urma meselor antreneaza hiperglicemia ( in special dupa micul dejun ). Nutritionistii propun in acest caz impartirea meselor, adica de a pastra o parte din masa de carbohidrati pentru a o manca mai tarziu. Acesta fractionare permite pastrarea echilibrului de glucoza. In mod similar, in cazul in care scade glicemia se poate pastra o gustare de la pranz si se poate servi seara inainte de culcare.

Aceasta fractionare a mesei se incepe cu micul dejun cel mai adesea si se va simti ca o ciuguleala de cate ceva toata ziua, dar este un proces care functioneaza foarte bine si permite reglarea nivelului de glucoza din sange.

Cel mai important este sa ne amintim ca glicemiile zilnice ar trebui sa fie cat mai egale posibil. Un diabetolog sau un dietetician va poate ajuta sa gasiti si sa adoptati strategii sau trucuri.

Cu toate acestea, nu uitati ca fiecare reactioneaza in felul sau, si stie cel mai bine felurile de mancare si alimentele care se potrivesc nevoilor lui!

 

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole