Nevoile nutritionale minime ale femeilor gravide diabetice sunt aceleasi ca cele ale unei gravide sanatose, trebuie pur si simplu sa i se asigure o alimentatie sanatoasa, combinata cu un echilibru glicemic si un controlul al greutatii. La inceputul sarcinii, in general, sunt necasre trei mese, si uneori, gustari intre mese (aceasta se numeste divizare pentru a contracara hiperglicemia).

Masa gravidei diabetice

Va poate fi de ajutor sa consultati un dietetician care sa va revizuiasca componenta meselor si cantitatile de glucide. Acesta poate colabora cu diabetologul duneavoastra la inceputul sarcinii. In toate cazurile, se recomanda ca toate tipurile de alimente sa fie prezente. Produse dulci, pot fi consumate in limite rezonabile si, de preferinta in combinatie cu o terapie cu insulina functionala, adica atunci cand stim echivalenta de insulina pentru un numar de carbohidrati dat.

Un tabel echivalent este ideal pentru a calcula suma repartizata pentru fiecare tip de alimente.

Insulina si fractionarea

Din luna a patra sau a sasea, multe femei la care absorbtia de glucide in urma meselor antreneaza hiperglicemia ( in special dupa micul dejun ). Nutritionistii propun in acest caz impartirea meselor, adica de a pastra o parte din masa de carbohidrati pentru a o manca mai tarziu. Acesta fractionare permite pastrarea echilibrului de glucoza. In mod similar, in cazul in care scade glicemia se poate pastra o gustare de la pranz si se poate servi seara inainte de culcare.

Aceasta fractionare a mesei se incepe cu micul dejun cel mai adesea si se va simti ca o ciuguleala de cate ceva toata ziua, dar este un proces care functioneaza foarte bine si permite reglarea nivelului de glucoza din sange.

Cel mai important este sa ne amintim ca glicemiile zilnice ar trebui sa fie cat mai egale posibil. Un diabetolog sau un dietetician va poate ajuta sa gasiti si sa adoptati strategii sau trucuri.

Cu toate acestea, nu uitati ca fiecare reactioneaza in felul sau, si stie cel mai bine felurile de mancare si alimentele care se potrivesc nevoilor lui!

 

Articol de Antoneta Barbu

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole