Este clar: bebelusii plang si nu asa fara motiv, acesta este modul lor de a-si comunica nevoile si trairile. Ei plang pentru ca le este foame, pentru ca ii doare ceva, pentru ca ii sperie ceva, pentru ca vor sa doarma sau pur si simplu pentru ca vor putina atentie.

Nici pentru parinti nu este usor sa identifice motivul pentru care micutii lor plang, insa mergand pe calea eliminarii, iata cele mai frecvente 11 motive de smiorcaiala:

 

1. "Mi-e foameeee"

A invata care sunt semnele ce preced plansul pe motiv de foame este o foarte buna solutie. Astfel ,cei mai multi experti in domeniu sunt de acord ca atunci cand copilul incepe sa se agite, sa dea din buze si sa isi duca mainile la gura, este cazul sa il hraniti.

2. Un scutec murdar

Aici lucrurile difera putin. Multi copii dau imediat de stire parintilor, in cel mai galagios mod posibil atunci cand au nevoie sa fie schimbati, insa exista si copii care pot tolera un scutec mordar pentru o perioada lunga de timp.

Oricum ar fi, acesta este unul dintre cele mai usoare motive de plans avand in vedere ca parintii pot afla destul de repede daca micutul lor trebuie schimbat

3. Nani, nani...

Adultii ii considera de cele mai multe ori norocosi pe bebelusi: se culca cand vor, se scoala cand vor, sau cel putin asa se crede.
De fapt, cu cat sunt mai obositi cu atat mai greu le este sa adoarma, iar cand sunt cu adevarat obositi, micutii pot deveni foarte nervosi si agitati.

La fel ca si in cazul alimentatiei, solutia consta in preventie. Inca de la primele semne de oboseala (cascat, comportamentu evident obosit) copilul trebuie pus de indata la culcare pentru a se odihni.

4. "Vreau atentieeee"

motive pentru care plangeCopii au nevoie de cat mai multa dragoste si iubire manifestata in fiecare moment. Micutilor le face placere sa vada fetele parintilor, sa le auda vocile si bataile inimii atunci cand ii tin la piept si sunt chiar capabili sa ii recunoasca dupa miros. Iar plansul poate fi modul lor de a cere putina atentie

Desi este posibil ca unii parinti sa considere ca risca sa isi rasfete prea mult copilul, adevarul este ca in primele luni de viata. bebelusii, cu cat sunt tinuti mai mult in brate si alintati cu atat mai fericiti sunt si astfel se consolideaza si relatia dintre parinti si copil.

5. "Ma doare burtica"...

Durerile de burtica, asociate cu balonarea sau cu colicii pot duce la reprize prelungite de plans. De altfel, afectiunea oarecum misterioasa numita colici a mai fost definita si ca plansul copilului ce nu poate fi linistit, ce tine cel putin trei ore pe zi, cel putin trei zile pe saptamana si cel putin trei saptamani la rand.

Daca micutul incepe sa se agite si sa se smiorcaie imediat ce a fost hranit, este posibil sa il doara burtica. Insa nici un tratament pentru aceasta problema nu trebuie administrat copilului fara acordul medicului.

Chiar daca copilul vostru nu a manifestat predispozitie la gaze pana acum, este posibil ca uneori sa aiba si el parte de asa ceva. Nu va impacientati si daca banuiti ca asta ar fi problema, folositi o metoda simpla cum ar fi sa il asezati pe spate, sa ii miscati picioarele in stilul mersului pe bicicleta.

6. Prea mult aer

Copii mici au nevoie uneori sa ragaie. Astfel, in timpul alaptatului, indiferent ca este vorba de san sau de biberon, micutii inghit aer, pe care daca nu reusesc sa il elimine, le poate cauza un discomfort destul de pronuntat.

7. Ba-i prea cald, ba prea rece...

Cand micutului ii este frig, spre exemplu cand il schimbati sau cand il stergeti la fundulet cu un servetel umed, e posibil sa protesteze plangand
Nou nascutilor le place sa le fie cald...dar nu prea cald. De fapt, ca o regula generala, lor le este bine atunci cand poarta cu un strat de haine mai mult decat un adult.
De asemenea este bine de stiut ca bebelusii nu vor plange atat de tare atunci cand le este prea cald, cum o vor face atunci cand le este prea frig.

8. Nu conteaza ca e mic...

Copii mici pot fi deranjati de cele mai marunte lucruri, chiar si de un fir de par infasurat in jurul unui deget si care le obtureaza partia circulatia in acea zona.
De asemenea la fel de deranjant poate fi si materialul din care sunt facute hainutele in care tocmai l-ati schimbat asa ca este bine sa fiti foarte atenti si sa nu scapati nici cel mai mic detaliu.

9. Dintii

Iesitul primilor dinti poate fi foarte dureros, pentru ca acestia incep sa strapunga gingiile tinere si foarte sensibile ale bebelusului. Evident unii copii sufera mai mult decat altii dar cel mai probabil orice copil va deveni agitat si va incepe sa planga la un momentdat
Daca vedeti ca bebelusul vostru este brusc foarte agitat si plange mai mult decat de obicei, incercati cu un deget sa ii pipaiti gingiile si este foarte posibil sa descoperiti un dinte pe cale sa iasa
In medie, primii dinti apar intre 4 si 7 luni dar la fel de bine pot aparea mai devreme sau putin mai tarziu

10. Depasit de situatie

Bebelusii invata despre lumea din jurul lor cu ajutorul stimulilor vizuali, auditivi, olfactivi, tactili, etc, totusi uneori, micutul se poate simti depasit de tot ceea ce are in jur - lumini, zgomote, atingeri asa ca plansul poate fi modul lui de a spune " gata, ajunge, nu mai pot"
Atunci cand vedeti ca micutul pur si simplu nu mai poate si devine agitat, luati-l si retrageti-va intr-un loc linistit unde se poate linisti.

11. "Mi-e rau"...

Daca ati trecut prin toti pasii de mai sus si copilul vostru inca plange, atunci e posibil sa nu se simta bine. De altfel, plansul unui copil bolnavior sau care se simte rau, difera de plansul unuia caruia ii este foame sau care are nevoie de atentie.

Si daca totusi nu merge?

Exista si metode universale de a linisti un copil ce se pot aplica in mai toate cazurile si care va pot ajuta sa castigati timp pentru a rezolva problema

Ceva de supt.

Suptul poate stabiliza pulsul unui copil, ii poate relaxa stomacul si in general il poate linisti asa ca uneori, o suzeta sau un deget pot face minuni

Leganat si alintat

Nou nascutii simt nevoia sa se simta la fel de in siguranta cum erau si in burtica mamei. Asa ca incercati sa il inveliti pe micut intr-o paturica care sa ii tina de cald si sa il tineti in brate pe langa umar pentru a recreea aceeasi senzatie.
Insa aceasta solutie nu este valabila in toate cazurile si unii copii se pot simti constransi daca incercati reteta descrisa mai sus asa ca cel mai bine este sa ii observati comportamentul si sa va adaptati in consecinta.

Muzica si ritm

Experimentati cu diferite genuri muzicale, dansati cu micutul in brate si vedeti cum reactioneaza. Nu uitati, muzica poate face minuni.

Zgomotul alb

Poate ca zgomotul produs de un aspirator nu vi se pare cine stie ce linistitor dar pentru un copil mic, zgomotul alb, asemanator cu cel din burtica mamei, este foarte linistitor.

Aerul curat

Uneori, simpla deschidere a usii si iesirea la aer curat va poate linisti imediat micutul. Daca este asa, atunci savurati momentul, priviti cerul si natura si aratati-i si lui, va fi incantat.

In miscare

Simpla plimbare in camera cu el in brate sau pe afara cu carutul, va poate linisti micutul

Masajul

Cei mai multi copii adora sa mie mangaiati si atinsi asa ca un masaj usor s-ar putea sa fie solutia

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole