Numerosi sugari mici prezinta repetate accese de plans, atat in timpul zilei cat si in timpul noptii. Acest plans nelinisteste parintii si creeaza copilului discomfort de alimentare, somn si chiar de dezvoltare.

Prima intrebare pe care parintii si-o pun este daca aceste accese de plans sunt sau nu in legatura cu o boala. Ce este drept ele pot fi rezultatul unor dureri ce pot fi provocate de otita medie, de o infectie urinara,etc; in aceste cazuri plansul este insotit de modificarea curbei termice ( subfebrilitate, accese pasagere febrile ), uneori de varsaturi, paloare sau stationare in greutate; alteori durerea este in legatura cu o ocluzie intesntinala, caz in care episoadele de plans sunt accentuate si coincid cu lipsa gazelor si contractura abdominala.

Totusi trebuie sa tineti cont ca pentru bebelusi, plansul este o forma de comunicare cu adultii din jurul lor.

Cand copilul plange, parintii trebuie sa se asigure in primul rand ca nevoile sale fiziologice sunt satisfacute si ca bebelusul nu se afla in disconfort fizic (sunt hraniti, au scutece schimbate, temperatura ambientala omptima, sunt curati, etc).

Daca nu exista cauze fiziologice si bebelusul continua sa planga, atata timp cat aveti un dubiu indicat este sa mergeti la un control, iar medicul va pune diagnosticul corect si va alunga eventualele temeri in cazul in care acestea sunt nefondate.

Accesele de plans pot avea insa si alte cauze, cum ar fi:

Accese de plans- subalimentara: cantitativa sau calitativa – plansul precede cu 1-2 ore orarul obisnuit al pranzului iar copilul se calmeaza dupa ce primeste portia suplimentara;

- malalimentatia – alimente nepotrivite sau gresit preparate pentru varsta copilului;

- tehnica gresita de alimentare – alimente prea fierbinti sau prea rapid administrate;

- colici abdominali - majoritatea bebelusilor au in primele luni de viata asa numitele "colici abdominale", ce apar in a doua parte a zilei spre seara de obicei, avand ca simptome agitatie, accese de plans insotite de  frecarea picioruselor.
- oboseala – reprezinta o cauza frecventa a acceselor de plans; oboseala sugarului mic nu provoaca somn ci plans, asadar este importanta realizarea unui program veghe-somn potrivit cu varsta copilului;

- hiperexcitabilitate neuropsihica – favorizata de exces de atentie, alintare, plimbat permanent in brate, raspuns favorabil la orice capriciu;

- hipertonie cu contractura musculara mai mult sau mai putin intensa si variabila – are legatura cu antecedente obstetricale si neonatale;

- Stresul de mediu poate fi un alt factor ce pot declansa accese de plans, de exemplu unii sugari au tendinta sa planga excesiv in public. Atunci cand copiii sunt expusi unei multitudini de stimuli externi proveniti din mediu, pentru ei poate fi forte stresant pentru ca nu ii pot filtra, ceea ce poate cauza plansete. De exemplu, mersul la cumparaturi unde sunt lumini si zgomote puternice, multimi mari de oameni poate fi stresant pentru bebelusul tau.

 

Organizarea corecta a programului de viata va duce, in scurt timp, la disparitia acceselor de plans.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole