Esenţial dar dureros: acele sunt folosite pentru vaccinare în copilărie. Aceasta poate produce disconfort copiilor dar şi părinţilor şi celor care îi îngrijesc şi poate duce la anxietate şi teamă de ace.

Cercetătorii conduşi de Harrison et al au examinat dacă alăptarea reduce durerea la vaccinare la sugari cu vârstă de 1-12 luni iar rezultatele au fost publicate în Cochrane Database for Systematic Review. Într-o revizuire din februarie 2016 cercetătorii canadieni au căutat în literatura medicală studii randomizate controlate care să evalueze eficienţa alăptării după perioada neonatală până la vârsta de 1 an în timpul înţepăturilor.

Ei au comparat eficienţa alăptării în reducerea durerii. (măsurată prin durata plânsului şi scoruri de durere) cu ţinerea copilului în braţe de către părinţi, contactul piele-la-piele, aşezarea copilului pe spate, oferirea de apă sau soluţii dulci, placebo, alte intervenţii sau nici o intervenţie.

Pentru colectarea datelor şi analiză au fost evaluate câteva baze de date medicale şi au fost identificate 10 studii cuprinzând un total de 1066 sugari cu vârste între 1 şi 12 luni. Toate studiile au examinat dacă alăptarea reduce durerea în timpul vaccinării. Rezultatele au arătat că alăptarea a redus durata de plâns la sugarii mici în timpul vaccinării comparativ cu nici un tratament, oferirea de apă sau alte intervenţii precum îmbrăţişarea, glucoză pe gură, anestezice topice, masaj sau spray "rece". În medie, copiii alăptaţi cu plâns cu 38 de secunde mai puţin faţă de cei care nu au fost alăptaţi iar scorurile de durere au fost semnificativ mai mici.

Nu au existat dovezi că alăptarea ar avea efect asupra răspunsurilor fiziologice precum frecvenţa cardiacă. Nici un studiu nu a raportat vreun efect advers privind alăptarea pe durata vaccinării. Nici un studiu inclus în această revizuire nu a implicat populaţii de copii spitalizaţi care să fi suferit puncţii cutanate. Pentru că studiile au evaluat doar efectele alăptării pe durata vaccinării mai sunt necesare dovezi pentru a afla dacă alăptarea ajută copiii mai mari din spital, atunci când e necesară puncţie pentru recoltare de sânge sau proceduri precum inserţia de linii venoase

vacinarea la sugari

Articol tradus de BABY CARE SIBIU

sursa: http://www.efcni.org/index.php?id=1947&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1968&cHash=983ee2c2347bf981ae360109d8c79061

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole