Refluxul gastro-esofagian la sugari: mai mult decât un fenomen
Rareori cele mai bune metode de diagnostic şi tratament ale unei boli au declanşat...
În cazul copiilor care varsă principalul risc este pierderea apei sau deshidratarea mai ales dacă febra îi face să transpire mai mult sau au şi pierderi de lichide prin diaree.
Când vărsăturile sunt serioase sau prelungite copilul poate pierde şi sodiu, potasiu şi clor. Aceste minerale au rol crucial în transmiterea impulsurilor nervoase şi contracţia musculară şi în reglarea echilibrului hidric al organismului. Atunci când copiii nu primesc o masă sau două nu se întâmplă nimic dacă copilul este sănătos dar este important ca acesta să primească în continuare apă conform nevoilor zilnice şi încă un plus pentru compensarea pierderilor şi prevenirea deshidratării.
Mai ales copiii mici sunt susceptibili la deshidratare pentru că au eficienţă redusă în conservarea apei faţă de copiii mai mari şi adulţii. În plus, dimensiunile mici ale corpului înseamnă şi că o cantitate mai mică de lichide pierdute poate duce la deshidratare. Părinţii trebuie să ofere apă cu înghiţituri mici sau, dacă copilul o refuză, bucăţele de gheaţă de supt. Se recomandă să se ofere 30 ml pe oră apoi 60 ml pe oră până când copilul este capabil să bea apă normal.
Pediatrul poate recomanda o soluţie de rehidratare comercială pentru a ajuta la înlocuirea pierderilor de sodiu şi potasiu în cazul copiilor mici. Acestea se comercializează în recipiente atractive pentru copii. Părinţii trebuie să se asigure însă că aceste lichide sunt ingerate treptat de copil. Unii copii pot cere băuturi comerciale pentru sportivi dar acestea trebuie utilizate cu grijă. Ele pot înlocui sărurile dar pot conţine cantităţi mari de zahăr care poate agrava diareea.
Un copil care nu mai vrea apă se poate să accepte înghiţituri de suc de fructe diluat jumătate-jumătate cu apă sau sifon. Dacă copilul este prea bolnav pentru a primi lichide sau este apatic sau prezintă semne progresive de deshidratare precum gură uscată, lacrimi puţine, urinează mai rar se recomandă de consult medical de urgenţă.
După: Nutrition: What Every Parent Needs to Know; American Academy of Pediatrics 2015
Sursa: https://
Articol tradus de BABY CARE SIBIU