Si eu ma numar printre acei parinti care au dormit in acelasi pat cu sugarul, fie pana il adormeam, fie dupa ce se trezea noaptea, dar si cand a mai crescut si se trezeste noapte din diverse motive. Mereu m-am intrebat care sunt efectele pe termen îndelungat ale dormitului în acelaşi pat cu copilul?

Un studiu pe părinţii a 86 de copii din clinici de pediatrie şi psihiatrie pediatrică (cu vârste de 2-13 ani) din bazele militare (copii ai personalului militar din UK) a arătat că acei copii care au dormit în acelaşi pat cu părinţii au avut evaluări mai bune ale comportamentului din partea profesorilor şi erau mult mai puţin reprezentaţi între clienţii clinicii de psihiatrie pediatrică comparativ cu copiii care dormeau siguri în cameră. Autorii au concluzionat: „Contrar aşteptărilor, acei copii care nu au beneficiat de atenţie profesională pentru intervenţii emoţionale şi comportamentale dormiseră mult mai frecvent în acelaşi pat cu părinţii decât cei care au avut nevoie de intervenţii psihiatrice. Cei care au dormit mai frecvent cu părinţi în acelaşi pat au avut rate parentale mai reduse de adaptare funcţională.

Acelaşi rezultat a fost găsit şi în cazul băieţilor care ar fi putut fi consideraţi „victorioşi de tip Oedip” (precum băieţii de 3 ani care dorm cu mamele lor în absenţa taţilor) – rezultatele fiind în totală contradicţie cu ceea ce gândirea analitică ar fi spus.

Tot în Anglia, Heron a demonstrat că somnul solitar a fost mult mai frecvent în cazul copiilor mai dificil de strunit (după cum afirmau părinţii) şi care făceau cu mai mare dificultate faţă stressului. Acesţi copii au fost, de asemenea, caracterizaţi şi ca fiind mai dependenţi de părinţi comparativ cu cei care dormeau cu părinţii.

Tu ce parere ai despre dormitul in acelasi pat (co-sleeping) cu bebelusul si apoi cu copilul prescolar?

dormitul in acelasi pat

traducere realizata de https://www.facebook.com/BabyCareSibiu/
Bibliografie:

1. Heron P. Nonreactive CO-sleeping and Child Behavior: Getting a Good Night's Sleep All Night Every Night. Masters Thesis, University of Bristol, Bristol, United Kingdom, 1994.
2. Crawford, M. Parenting practices in the Basque country: Implications of infant and childhood sleeping location for personality development. Ethos 1994
3. Lewis RJ, LH Janda. The relationship between adult sexual adjustment and childhood experience regarding exposure to nudity, sleeping in the parental bed, and parental attitudes toward sexuality. Arch Sex Beh 1988;
4. Crawford, M. Parenting practices in the Basque country: Implications of infant and childhood sleeping location for personality development.
5. Forbes JF, Weiss DS, Folen RA. The Co-sleeping habits of military children. Military Medicine 1992;
6. Mosenkis, J (2000) The Effects of Childhood Co-sleeping On Later Life Development 1998. Masters Thesis. University of Chicago. Department of Human Development 

După McKenna J.J., Department of Anthropology, University of Notre Dame Notre Dame
Sursa: http://cosleeping.nd.edu/frequently-asked-questions/#12

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole