Ce vezi când te uiţi în ochii unui nou-născut?"

Când m-am uitat prima dată în ochii fiului meu am văzut încredere, curiozitate şi bucurie. Nu am văzut nici o urmă de nesinceritate, josnicie sau egoism. În acel moment mi-a devenit clar că dacă va fi vreodată nesincer, josnic sau egoist atunci comportamentul său va fi datorat circumstanţelor, nu lui. În acel moment am ştiut că ce responsabilitate aveam să onorez şi să protejez inocenţa şi bucuria sa de viaţă. 

Copiii se nasc inocenţi. Ei vor doar să fie iubiţi, să înveţe şi să facă parte din lumea noastră. Acei părinţi care nu sunt capabili să aprecieze acest adevăr pierd ceea ce ar trebui să fie cel mai preţios moment al vieţii lor. Ei nu pot avea încredere în copiii lor, în loc de încredere îi suspectează că greşesc şi că au nevoie de corecţie. Accentul e pus pe fixarea lucrurilor şi nu pe bucuria de a învăţa despre o nouă persoană.

Focusul, din acel moment, se pune pe comportamentul copiilor şi nu pe relaţia părinte-copil. Atitudinea părintelui este absolut critică pentru determinarea tipului de relaţie pe care părintele şi copilul o vor avea. Cred că nimic nu este mai trist decât să vezi un părinte căruia i-au scăpat cumva dulceaţa şi bunele intenţii ale copilului şi care crede că sunt necesare pedepse pentru a-l aduce pe calea cea bună.

copiii inocenti

Acest părinte va fi mereu de veghe, căutând mereu căi de corecţie a copilului, spulberând exuberanţa naturală a copilului. Acest tip de suspiciune îi împlineşte dar copilul pedepsit răspunde emoţional - la fel ca orice altă persoană – cu furie şi fantezii de răzbunare şi, psihologic, cu o descărcare bruscă de cortizol, hormon de stress. Copilul este văzut ca o potenţială sursă de necazuri, ca un inamic.

Părintele care este destul de norocos să vadă în ochii nou-născutului său dragoste, curiozitate şi bucurie va continua să aibă încredere în el şi să se bucure de copilul său. În loc să caute cu lumânarea „comportamente rele” acest părinte caută moduri de a se apropia de copilul său şi de a aduce bucurie în viaţa lui. Această atitudine îl împlineşte, de asemenea, prin dragostea şi încrederea pe care o primeşte înapoi. 

Ceea ce are loc în momentul în care părintele se uită pentru prima dată în ochii copilului său stabileşte pentru totdeauna o conexiune pe viaţă plină de bucurie sau plină de luptă. Permite formarea unei legături de încredere şi alianţă sau apariţia unei bătălii între adversari. Această primă întâlnire poartă seminţele unor ani de fericire sau mizerie. Pentru cei care pot vedea inocenţa şi purele intenţii ale nou-născutului creşterea copilului poate fi provocatoare uneori dar nu este niciodată o povară. 

Priviţi atent de la început. Învăţaţi de la copil cât de plăcută şi simplă trebuie să fie viaţa. Este doar un moment dar o dată ce l-ai prins pe de-a-ntregul durează pentru totdeauna.” 

După Jan Hunt; Sursa:http://www.naturalchild.org/jan_hunt/born_innocent.html

 

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole