5 metode pentru a reduce febra copilului in mod natural
Există anumite momente pentr o mama in care apare acel sentiment de neputinta, ca...
Sistemul imunitar include celule albe, care sint specializate in atacul si distrugerea bacteriilor invadatoare. In aceasta lupta, corpul genereaza caldura in exces, care ajunge la cap si la membre, de unde este eliminata prin piele.
Alt factor in care temperatura creste este si in caz de insolatie. Insolatia este periculoasa si apare cand copilul sta prea mult in plin soare pe plaja sau e lasat inchis in masina cu ferestrele inchise intr-o zi torida. Copilul cu insolatie trebuie dezbracat de hainute si dus imediat intr-un loc racoros. Daca temperatura nu scade, apelati la medic.
In general, nu incercati sa scadeti febra masurata rectal sau in ureche (numai pentru copiii peste trei luni) cand este sub 38,3°C si nu o considerati ca pe o amenintare la sanatatea copilului. E recomandat totusi sa urmariti cu atentie evolutia copilului mai mic de 3 luni care are febra..
Temperatura copilului luata rectal este mai relevanta decat temperatura masurata la subsuoara. Temperatura medie normala masurata rectal este de 37,6 °C, iar temperatura normala masurata la subrat poate varia de la 35,9 °C la 36,4 °C. In cazul termometrelor pentru ureche , temperatura normala variaza, asa ca trebuie sa cititi instructiunile producatorului. ( Retineti, termometrele pentru ureche nu masoara foarte corect temperatura copiilor mai mici de trei luni.)
Daca temperatura copilului luata la subrat este de 37,2 °C sau mai mare , este posibil sa aiba febra. Pentru a fi siguri, masurati-i temperatura rectal. Poate avea febra atunci cand temperatura masurata rectal este de 38 °C sau mai mare .
O febra mare nu inseamna neaparat ca boala sau infectia este foarte grava.
Nu este nevoie sa masurati temperatura copilului decat daca simtiti ca este pielea copilului este fierbinte sau se comporta ca si cum nu s-ar simti bine (nu mananca si nu doarme bine, este agitat etc.).
O febra mare inseamna 40 °C si peste aceasta valoare (prin orice metoda de masurare). Febra in sine nu face rau unei persoane decat daca ajunge la 41,1 °C pana la 41,7 °C, iar aceste niveluri de febra nu apar in cazul unor boli comune, ci la insolatii.
Temperatura oricarui om are fluctuatii in functie de activitate si de momentul zilei. O temperatura normala este de obicei mai mare la sfarsitul dupa-amiezii si inceputul serii.
Daca febra creste brusc - de exemplu, de la 38.9 la 40.5 grade, s-ar putea sa fie vorba de o "criza febrila". De obicei aceste crize nu sint periculoase, dar va pot speria foarte tare. Daca bebelusul are o astfel de criza (respira greu, se invineteste, da ochii peste cap, isi scutura bratele si picioarele incontrolabil), ce e de facut?
Asezati-l imediat pe spate sau pe o parte, departe de obiecte tari. Intoarceti-i usurel capul pe o parte, pentru ca saliva sau voma sa curga in afara. Asigurati-va ca nu are nimic in gura si nu-i puneti nimic in gura pana la trecerea crizei.
Dupa ce criza a trecut, stergeti cu atentie voma, asezati copilul cat mai comod si incercati sa-i scadeti febra. Dezbracati-l si frictionati-l cu apa calduta. Daca poate sa bea, dati-i lapte. O doza potrivita de acetaminofen sau ibuprofen ajuta la scaderea febrei, de asemenea.
Notati cat a durat criza - de obicei e intre 10 secunde si 3-4 minute. Chiar daca a fost o criza scurta sau nu prea puternica, consultati medicul, pentru a elimina posibilitatea unei meningite. Daca observati invinetirea copilului in timpul crizei, sau convulsii mai lungi de cateva minute, sau dificultati de respiratie dupa ce a trecut criza, sau stare letargica la o ora dupa criza, trebuie sa chemati salvarea.
Pe durata primelor trei luni de viata a copilului, nu trebuie sa-i dati niciun fel de medicamente pana cand nu consultati medicul. Nu-i dati copilului niciodata aspirina sau produse care contin aspirina. Doctorii au descoperit o legatura intre aspirina si sindromul lui Reye, o boala grava cu varsaturi progresive si cu scaderea starii de constienta. Utilizati acetaminofen ( paracetamol ) in forma lichida pentru copii , pentru a-l administra mai usor si in doze mai precise. Acetaminofenul pentru copii exista si sub forma de supozitoare rectale care sunt foarte potrivite atunci cand din cauza vomei medicamentul este eliminat din organism. Nu folositi ibuprofen pentru copii decat dupa varsta de sase luni.
Febra determina pierderea unei cantitati mai mari de lichide din organism decat in starea normala. Pentru a preveni deshidratarea copilului cu febra, datii mai multe lichide, incercati sa-l alaptati mai des sau sa-i dati sa bea mai mult din biberon.
Nu tratati febra cu medicamente daca temperatura copilului masurata rectal nu este mai mare de 38,3°C si atunci doar daca copilul pare sa se simta rau. Hainele usoare, mai multe lichide si o camera placuta, racoroasa sunt deseori metode mai bune de a trata febra decat medicamentele.
Unii medici spun ca baile cu buretele si baile in cada, inclusiv compresele cu alcool, nu sunt indicate ca tratament impotriva febrei.
Dozele de acetaminofen si ibuprofen pentru copil recomandate in caz de febra. Acetaminofenul (paracetamolul) si ibuprofenul pentru copii exista in multe forme si concentratii. Un picurator plin cu lichid produs de un fabricant poate sa nu aiba aceeasi cantitate de medicament ca produsul altui fabricant. De asemenea, majoritatea medicilor stabilesc doza de medicament pe baza greutatii copilului, nu a varstei. Daca aveti intrebari despre dozare, contactati doctorul copilului sau un farmacist.
Mai jos aveti cateva indrumari referitoare la administrarea de acetaminofen si ibuprofen pentru copii :
- Folositi intotdeauna pentru dozare un picurator sau dozator de uz medicinal.
- Nu dati niciodata ibuprofen unui copii mai mic de sase luni si nu-i tratati febra dandu-i alternativ cand acetaminofen, cand ibuprofen , decat daca medical copilului va indica sa procedati astfel.
- Masurati cu atentie dozele de acetaminofen sau ibuprofen pe care i le administrati copilului si intervalele de timp intre administrarea lor. Supradozarea medicamentelor poate produce greata, varsaturi si transpiratie excesiva, iar in unele situatii ar putea fi chiar fatala. Daca banuiti ca bebelusului dumneavoastra i s-a administrat o supradoza, sunati imediat medicul.
- Nu dati niciodata copilului mai mult de o doza de paracetamol (acetaminofen) intr-un interval de 4 ore sau mai mult de o doza de ibuprofen mtr-un interval de 6 ore. Medicamentele isi fac efectul in circa 30 de minute.
- Masurati temperatura copilului mainte de a-i administra alta doza din medicamentul impotriva febrei. Puteti observa astfel o crestere a febrei sau puteti opri administrarea medicamentului daca observati ca copilul nu mai are nevoie.
- Nu treziti copilul pentru a-i da medicamentele sau pentru a-i lua temperatura . Somnul este mai important pentru copil.