Un studiu recent a evaluat interacţiunea verbală dintre părinţi şi copii lor în primele luni de viaţă şi au testat ipoteza că vocalizările reciproce ale diadei mamă-copil ar fi mai frecventă decât cea a diadei tată-copil. Această cohortă prospectivă a inclus 33 de prematuri mari şi nou-născuţi la termn.

Au fost efectuate 16 ore de înregistrare a limbajului pe durata spitalizării şi la domiciliu la vârsta postmenstruală de 44 de săptămâni şi la 7 luni de la naştere şi au fost analizate numprul de cuvinte al adulţilor, vocalizările copiilor şi schimburile conversaţionale. Sugarii au fost expuşi mai mult la limbajul femeilor adult faţă de cel al adulţilor de sex masculin de la naştere şi până la vârsta de 7 luni şi diferenţa a fost statistic semnificativă (p < 0,0001).

cum comunica bebelusii

Comparativ cu adulţii se sex masculin, femeile adulte au răspuns mult mai frecvent la vocalizările copiilor lor de la naştere şi până la vârsta d 7 luni (p < 0,0001). Sugarii au răspuns preferenţial la vorbirea gâfemeilor adult comparativ cu cea a bărbaţilor adulţi (p = 0,01 la naştere, p < 0,0001 la 44 de săptămâni şi la 7 luni). Mamele au răspuns preferenţial fetelor faţă de băieţi la naştere (p = 0,04) şi la 44 de săptămâni (p = 0,0003) şi mai puţin la 7 luni (p = 0,15) şi a existat o tendinţă de răspuns preferenţial al taţilor la vocalizările băieţilor la 44 de săptămâni (p = 0,10) şi la 7 luni (p = 0,15).

Concluzia autorilor este că mamele oferă majoritatea afluxului verbal şi răspund mai prompt semnalelor copiilor lor faţă de taţi iar copiii au o preferinţă de răspuns vocal către mamele lor în primele luni de viaţă. Aceste rezultate sugerează, de asemenea, că părinţii răspund preferenţial sugarilor în funcţie de sex. Informarea părinţilor despre efectele vorbitului precoce cu copilul mic este recomandată şi de autorii acestui studiu.

Autori: Johnson K, Caskey M, Rand K, Tucker R, Vohr B; Pediatrics. 

Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25367542

Traducere BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole