Prietenii din jurul vostru
Inca din prima zi in care ai aflat ca esti insarcinta, viata ta a inceput sa capete noi...
O problema des intalnita si frustranta pentru parinti o reprezinta scurgerile de la nivelul scutecului. Rolul scutecului este de a absorbi si a mentine la distanta de pielea copilului umezeala. Scutecul este responsabil de absorbtia umezelii si mentinerea acesteia pana la schimbarea unui nou scutec. Invelisul scutecului nu este realizat pentru a actiona ca un al doilea strat, ci doar pentru a mentine umezeala in interiorul straturilor scutecului si pentru a preveni raspandirii acesteia.
Scurgerile din scutec se pot datora si faptului ca urina nu este apa pura. De exemplu daca ai pune in scutec un litru de apa, nu va curge nimic in afara, dar daca in acelasi model de scutec vei turna un litru de urina, vei observa cu surprindere ca acesta nu poate absorbi toata urina, si vor exista scurgeri. Cei ce fac spoturile TV in care arata ca intr-un scutec se absoarbe o cantitate mare de lichid (ce nu este urina) de fapt ne mint, pentru ca substantele absorbante din scutece se comporta diferit la urina fata de alte lichide/
Urina nu contine doar apa, are si o cantitate de sare, spre deosebire de apa, sarea va intra atat in exteriorul cat si in interiorul moleculei de poliacrilat (substanta absorbanta din scutece), de aceea molecula de acrilat de sodiu nu va putea absorbi toata apa inainte ca concentratia de ion de sodiu sa fie echilibrata. Cu cat urina este mai concentrata si contine mai multa sare, cu atat capacitatea de absorbtie a scutecului se reduce si apare riscul de a exista scurgeri de urina din scutec.
Daca observi ca scurgerile din scutec sunt frecvente, verifica in primul rand daca felul in care pui scutecul copilului este corect, sau poate este cazul sa schimbi o marime superioara de scutec (este important sa te asiguri ca folosesti marimea potrivita si tipul adecvat pentru copilul tau), sau poti schimba marca scutecului, si daca nici asa nu se rezolva problema e schimba scutecul mai des.
Copiii poarta marimi diferite de scutece, chiar daca au aceeasi greutate, si prin urmare marimile scutecelor se suprapun. Ai putea sa incerci sa folosesti un alt tip de scutec.
De multe ori faptul ca scutecul curge se poate datora unor probleme in schimbarea scutecului. Pentru a putea identifica corect cauza pentru care apar scurgeri la scutec, trebuie sa fiti atenti la pe unde si in ce conditii apar scugerile.
Daca observati ca scutecul curge undeva in partea sus, verifica daca banda adeziva a scutecului sa nu impinga hainele bebelusului. Acesta va face ca scutecul sa actioneze ca un tampon si sa ridice umeazeala spre zona superioara, iar de aici in afara scutecului. Banda scutecului trebuie sa fie plata si realizata dintr-un material care sa nu irite pielea bebelusului.
Daca scutecul curge pe picioruse in jos inseamna ca scutecul respectiv a fost suprasaturat cu urina. Daca se intampal aceasta, ar trebui sa te orientezi catre un scutec cu o putere de absorbtie mai mare sau daca nu este o problema de calitate a scutecului poti sa-l schimbi mult mai des. O alta cauza posibila ar fi o marime prea mica a scutecului, bebelusul a crescut si are nevoie de un scutec ce absorbe mai multa urina.
Pentru a verifica daca marimea scutecului este potrivita pentru bebe, ridica cu mana picioarele bebelusului si vezi cat este din scutec spatiul rezervat funduletului. Daca funduletul bebelusului incape confortabil in scutec, atunci este este o marime potrivita. Daca exista un spatiu prea mare intre scutec si piele, este posibil sa fie o marime de scutec prea mare pentru bebelusul tau.
Daca scutecul curge posterior, ai grija ca banda adeziva sa fie aplicata in mod corect. Daca banda este iesita in afara zonei superioare a scutecului, aceasta va actiona ca un tampon si va ridica umezeala spre haine.
1. Identificati un loc sigur si solid, de preferat o zona permanenta de schimbare a scutecelor, care sa va asigure spatiul de manevra necesar. Daca aceasta nu este disponibila, gasiţi un pat sau un spaţiu pe podea.
2. Nu va intoarceţi niciodata cu spatele la copil cand acesta se afla pe o masa de infasat sau chiar pe podea.
3. Deschideti si despachetati scutecul nou, verificati vizual daca acesta este in ordine. Pregatiti tot ceea ce va este necesar, precum haine de schimb, uleiuri, pubra, servetele umede in apropiere.
4. Întindeţi copilul pe masa sau pe zona de infasat, fara a-i scoate scutecul folosit.
5. Desfaceti scutecul folosit, apropiaţi picioarele copilului si ridicati-l. Indepartati scutecul murdar.
6. Stergeti copilul cu atentie.
7. Aşezati noul scutec desfacut sub copil si asezati copilul deasupra acestuia.
8. Fixati scutecul cu atentie, apoi verificati daca sa pozitionat corect.