Toti stim, ca in majoritatea cazurilor, primele cuvinte rostite de un copil le rosteste sunt, de cele mai multe ori, "mama" si "tata" (sau variantele acestora in diferite limbi). Si acest lucru nu este deloc intamplator pentru ca, la varste foarte fragede, copilul cel mai usor poate reda silabe repetitive.

Bucuria parintilor, atunci cand aud ca micutii pronunta cuvintele magice "mama" si "tata" , este o consecinta fireasca a activitatii cerebrale, in primii ani de viata, ne informeaza livescience.com.

Cercetatorii britanici au realizat un studiu potrivit caruia copilul poate pronunta, inca de mic, doar ultimele silabe dintr-un cuvant intreg, pe care le repeta. Nu intamplator, mai cred cercetatorii, cele doua cuvinte, "mama" si "tata", sunt foarte asemenantoare in majoritatea limbilor. Cercetatorii au analizat activitatea cerebrala a 22 de nou nascuti (2 sau 3 zile), atunci cand gangureau. Copiii pronuntau doar silabe repetitive precum "mubaba" sau "penana".

Activitatea craniana a bebelusilor este intensa in partea frontala, zona responsabila de pronuntarea primelor sunete. Astfel, cercetatorii au concluzionat ca cele doua cuvinte prin care sunt identificati parintii sunt foarte bine alese si intr-o perfecta concordanta cu ceea ce poate un copil sa pronunte la acea varsta.

primele cuvinte: mama si tata

"Nu este o coincidenta faptul ca in cele mai multe limbi ale lumii, numele parintilor contin silabe repetitive, "papa" sau "tata"", a spus cercetatorul Judit Gervain. Ea a mai spus ca descoperirea permite parintilor sa aplice copiilor lor o noua metoda de invatare a primelor cuvinte.

"Zonele responsabile pentru invatarea limbii in cazul unui adult nu inregistreaza dezvoltarea limbajului, ci forma finala in care au fost percepute cuvintele. Datorita acestor descoperiri, parintii au posibilitatea de a-si invata micutii, inca de la o varsta frageda, cuvinte intregi", a explicat Gervain.

Sursa: Ziare.com

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole