Eveniment “Parinti Autentici”
Anuntam cu drag lansarea proiectului “Parinti Autentici”, care va avea loc sambata, 23...
Sunt diverse dispute in legatura cu faptul daca este bine ca bebelusul sa doarma in pat cu parinti, in aceeasi cameara cu patut separat sau in camera seaparata. De aceea am considerat ca este util publicarea uni studiu realizat pe baza datelor comunicate de parintii a peste 29 de mii de copii mici din Australia, Canada, China, India, Coreea de Sud, Japonia, Noua Zeelanda, Statele Unite, Marea Britanie, etc., a analizat comportamentul copiilor mici, in timpul somnului in situatia in care copilul doarme in aceeasi camera cu parintii, si are la baza si un studiu mai vechi in care bebelusul dormea in acelasi pat cu parintii.
Copiii mici, de pana la 2 ani, daca dorm intr-o camera separata de cea a parintilor au adormit mai repede si cu mai putine probleme, au dormit mai mult, si s-au trezit de mai putine ori decat copiii care adorm in prezenta parintilor. Diferentele, considerate semnificative din punct de vedere clinic, s-au constatat indeosebi in tari in care majoritatea populatiei apartine rasei caucaziene (albi), nu si in tarile cu populatie predominant asiatica. In tarile predominant "albe", 11,8% dintre parinti impart patul cu copiii mici, iar 22 la suta dorm in aceeasi camera cu ei. In tarile asiatice procentajele corespunzatoare sunt 64,7 si 86,5.
Coordonatorul studiului, Jodi A. Mindell, profesor de psihologie la Universitatea Saint Joseph, din Philadelphia, Statele Unite, prin studii anterioare a aratat ca acei bebelusi care dorm in pat cu parintii au probleme mai mari cu somnul, manifestate mai ales prin treziri mai dese in timpul noptii, prin scancete mai dese, etc.
Totusi se pare ca frecventa crescuta a problemelor cu somnul nu are drept cauza primara faptul ca se doarme in acelasi pat sau in aceeasi camera. Copilasii care dorm intr-o camera separata adorm in mod independent de parintii lor si de aceea adorm din nou singuri atunci cand se trezesc in mod natural in timpul noptii - ceea ce le asigura un somn cu mai putine probleme. In cazul copilasilor care dorm in camera cu parintii, unul dintre parinti ii ajuta de obicei sa adoarma seara si au nevoie de ajutorul parintelui de fiecare data cand se trezesc noaptea. De asemenea si starea psihica a parintilor influenteaza somnul copilului, daca parintele este agitate, nervos, stresat va transmite aceasta stare si bebelusului, astfel incat este posibil ca copilul sa devina agitat in somn sau chiar sa se trezeasca des.