În timp ce stau la marginea pătuţului şi îi zâmbesc nou-născutului majoritatea părinţilor nu ştiu că nou-născutul le poate înţelege emoţiile.

Un studiu foarte interesant al cercetătorilor de la Institute of Psychology al University of Oslo (Norvedia) şi al University of Uppsala (Suedia) a implicat copii cu vârsta de 2-3 zile şi a arătat că distanţa maximă la care nou-născutul distinge dacă părintele este furios sau fericit este de 30 de cm.

Dacă distanţa creşte la 60 cm sau peste 60 cm imaginea văzută de nou-născut este aşa de blurată încât copilul nu mai poate distinge emoţiile pe faţa părintelui. Cercetătorii au folosit înregistrări video de feţe care şi-au schimbat continuu expresia emoţională.

alaptare pat

La început filmele video au fost arătate adulţilor pentru asigurarea că emoţiile înregistrate sunt uşor de recunoscut. Apoi, aceleaşi înregistrări au fost arătate nou-născuţilor şi reacţia acestora la expresiile faciale din video au fost indicatoare pentru faptul că cei mici au putut sau nu să vadă imaginea.

În general nou-născuţii au răspuns întâmplător la imaginile plasate la mai mult de 30 cm dar la distanţe mai mici numărul de răspunsuri corecte a crescut. Conform profesorului Svein Magnussen, nou-născuţii sunt capabili să imite expresiile faciale ale adulţilor din primele zile de viaţă.

Dar aceasta nu înseamnă că ei şi înţeleg ce anume exprimă o expresie facială anume. Dar, dacă părinţii doresc să fie văzuţi de nou-născuţii lor atunci trebuie să se apropie de ei.

Sursa: http://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-016-0880-5

Articol tradus de BABY CARE SIBIU

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole