Un studiu de la Loyola University Medical Center oferă noi dovezi că fetiţele născute prematur tind să se descurce mai bine faţă de băieţii prematuri. Studiul a arătat că fetiţele premature s-au alimentat independent cu o zi mai repede faţă de băieţi.

Abilitatea de a suge, înghiţi şi respira simultan sunt reflexe pe care mulţi prematuri nu le au. Învăţarea acestor abilităţi şi alimentaţia independentă, fără tuburi de alimentaţie, este necesară pentru ca un copil să poată fi externat din spital în siguranţă.

Cercetătorii au dorit să afle vârsta medie la care prematurii sunt capabili să se alimenteze oral din biberon sau la sân şi dacă sexul, vârsta de gestaţie, modul de naştere sau anul naşterii afectează aceste reflexe.

Aceştia au efectuat un studiu retrospectiv a 2700 prematuri născuţi înainte de 37 de săptămâni care au fost internaţi într-o terapie intensivă neonatală de nivel III între 1978 şi 2013. Autorii studiului au aflat că prematurii au reuşit să se alimenteze independent, în medie, la 36 de săptămâni şi 4 zile.

bebelus inot

În afara rezultatelor legate de sex, cercetătorii au arătat că naşterea înainte de 29 de săptămâni de sarcină a influenţat negativ abilitatea prematurilor de a se alimenta independent (abilitate câştigată, în medie, la 37 de săptămâmni şi 3 zile versus 36 de săptămâni şi 1 zi la cei născuţi între 29 şi 33 de săptămâni şi 36 de săptămâni şi 3 zile la cei născuţi între 34 şi 36 săptămâni şi 6 zile de sarcină). Prematurii care au prezentat complicaţii severe au avut, de asemenea, o întârziere a alimentaţiei orale independente.

Prematurii născuţi pe cale vaginală au făcut mai rapid cu 3 zile tranziţia la alimentaţie orală independentă comparativ cu cei extraşi prin operaţie cezariană.

Prematurii născuţi înainte de anul 2000 au obţinut tranziţia la alimentaţie independentă cu 2 zile mai târziu faţă de cei născuţi după 2000. Din 1981 rata prematurităţii a crescut în SUA cu peste 33% iar în 2012, 11,5% din toate naşterile au fost naşteri premature (sub 37 de săptămâni de sarcină), 29% din aceste naşteri având loc sub 34 de săptămâni de sarcină. Multiple progrese în îngrijirea medicală au condus la supravieţuirea copiilor născuţi extrem de prematuri.

Cu toate acestea, în ciuda creşterii ratei de supravieţuire, prematurii născuţi la mai puţin de 28 de săptămâni sa sarcină continuă să prezinte o incidenţă crescută a complicaţiilor medicale. Durata medie de spitalizare în terapia intensivă neonatală a crescut datorită creşterii ratei de supravieţuire a copiilor născuţi prematur. Studiul confirmă că majoritatea prematurilor pot fi externaţi în siguranţă la 3-4 săptămâni înainte de data la care ar fi trebuit să se nască.

În acest moment prematurii sunt suficient de maturi pentru a-şi putea menţine temperatura corpului, pentru a creşte constant în greutate şi pentru a coordona suptul, înghiţitul, alimentaţia şi respiraţia fără a se îneca. "Acest studiu oferă o privire spre factorii care influenţează momentul în care un prematur este capabil să se alimenteze independent, fără complicaţii. Aceste informaţii vor permite părinţilor şi profesioniştilor din sănătate să conceapă planuri mai bune pentru externarea prematurilor din spital", spune Jonathan Muraskas, de la Loyola University Health System, profesor la Loyola University Chicago Stritch School of Medicine. 

După: Loyola University Health System; 2015 
Sursa: http://m.medicalxpress.com/news/2015-04-evidence-premature-girls-boys.html
Traducere realizata de BABY CARE SIBIU

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole