Beta carotenul
Beta carotenul este un tip de pigment ce se gaseste in plante, mai ales in morcovi...
Daca nou-nascutul este scos pe balcon sau in gradina ori este dus la plimbare atunci cand vremea este rece, mamica trebuie sa aiba grija sa nu ii fie deloc racoare, si sa ii puna o jachetita de lana si caciulita. Dar atentie : multi sugari nu suporta lana pe piele, asa ca mamica trebuie sa fie atenta ca la gat, la mansete sau la nivelul snurului de la caciulita lana sa nu vina in contact direct cu pielea. Dupa ce a fost imbracat potrivit cu vremea de afara, sugarul va fi apoi invelit cu o paturica de lana.
In zilele calde, vara in special, capul bebelusului trebuie protejat de razele soarelui sau de vant cu o bonetica, palariuta sau sapca de culoare deschisa.
Pentru o dezvoltare normala a copilului de orice varsta aerul si soarele au o importanta deosebita. Oricine a ingrijit plante sau animale stie ca acestea se ofilesc, nu se dezvolta fara aer si raze de soare. Florile tinute in camere intunecate si neaerisite sunt galbene si plapande; puii de animale tinuti numai in grajd raman mici, cu oase subtiri, parul zburlit si friabil. Ceva asemanator se intampla si cu sugarii carora nu li se asigura aer, lumina si soare. Si totusi sunt familii care in cursul iernii nu-si duc deloc copilul afara, saptamani si chiar luni de zile, de frica sa nu " raceasca ".
Gresit! Degeaba este ingrijit bine, alaptat la san, schimbat si imbaiat la timp daca el nu beneficiaza de aer curat si de razele de soare. Un copil tinut la aer curat este rezistent la infectii, creste bine, se imbolnaveste mai greu si se vindeca mai usor. Un organism calit se adapteaza mai usor la schimbarile de temperatura: nu are guturai, nu se invineteste si nu tremura cand este schimbat intr-o camera mai racorasa; ii place baia si se poate face dus de timpuriu. In plus s-a vazut clar, sugarul care este scos la aer curat frecvent, doarme mult si linistit, mananca mai bine si este vioi.
In principiu, in timpul verii nou-nascutul la termen poate fi scos afara dupa primele doua saptamani de viata, iar in cursul iernii la 4 ( 6) saptamani. Prematurii vor fi scosi afara vara dupa ce au implinit 4 saptamani si au greutatea peste 2500 g, iar in timpul iernii la 8-10 saptamani.
In primele luni de viata sugarul poate fi dus afara daca in camera este mai racoare decat afara sau invers, daca in casa este zapuseala iar afara la umbra este mai placut. Desigur va fi plimbat in locuri ferite de vant, de praf, iar vara, daca temperatura este peste 22 grade C, va fi tinut numai la umbra.
Scoaterea afara se va face progresiv, cu prudenta. In momentul cand bebelusul va fi scos afara se va urmari cu atentie: daca plange, daca devine palid sau se invineteste, si atunci plimbarea va lua sfarsit. In timpul iernii daca sugarul devine palid sau vanat, iar picioarele se racesc , va fi mai bine acoperit sau va fi readus in casa.
Exista bebelusi care, atunci cand ajung afara, devin palizi dar sunt vioi, cu stare generala buna; acestia vor fi scosi afara cu prudenta, pe perioade scurte la inceput, apoi marite foarte incet si numai pe timp favorabil.
Din octombrie pana in aprilie expunerea la aer se va face treptat. La inceput sugarul va fi tinut in dreptul ferestrei deschise cateva minute; in 3-4 zile se va ajunge la un sfert de ora, iar apoi timp de 6-7 zile poate sta in apropierea ferestrei deschise timp de 1\2 ora.
Din lunile mai-iunie pana in septembrie, daca este cald si frumos, progresele pot fi mult mai rapide. Dupa 2-3 saptamani de viata sugarul va fi tinut afara din prima zi 15 minute. Daca nu este agitat sugarul poate fi tinut 30 minute in a doua zi, 1-2 ore in a treia zi, tot intervalul dintre mese in a patra zi si in final, mai ales daca familia sta la casa, sugarul poate fi scos afara cat de mult.
Daca afara este foarte cald sugarul va fi scos numai pe racoare, de preferat dimineata intre orele 7 si 10, iar seara intre orele 17 si 20. Daca este plimbat cu caruciorul prin locuri expuse direct la soare, fara umbra, se va pune pe capul sugarului o sepcuta sau o palariuta de culoare deschisa si cu boruri mari. Se va avea grija ca lumina prea puternica sau razele soarelui sa nu ii vina direct in ochi, ci din spate spre fata.
Sfat! Pentru a se obisnui mai usor cu lumina si soarele, sugarul nu va fi tinut in camere intunecoase, cu perdelele sau jaluzelele trase.
In general bebelusii nu vor fi scosi afara daca este prea frig ( sub minus 4-6 grade C ), daca este vant puternic, daca ploua torential, daca este ceata densa, iar in timpul verii in zilele sau orele de canicula. Exista insa cateva exceptii:
- Iarna, chiar daca este frig dar sugarul este sanatos si obisnuit cu frigul, poate fi scos afara, mai ales daca a nins recent sau este un ger uscat, fara vant si fara ceata;
- Daca ploua linistit, bebelusul poate fi scos afara intr-un carucior de copii cu coviltir;
- In lunile de toamna si indeosebi de iarna se intampla ca saptamani intregi sa fie ceata sau nor; chiar si pe o astfel de vreme cetoasa si/sau innorata sugarul sanatos va fi scos la aer; numai daca ceata este prea densa este interzisa plimbarea;
- La schimbarea vremii, la vant puternic ( vijelie ), sugarul nu va fi scos din casa.
Orarul scoaterii la aer a sugarului este in functie de anotimp, de altitudine, de clima si de timpul liber al parintilor. Va fi scos afara in acea parte a zilei cand temperatura de afara nu difera prea mult de cea a camerei. Iarna va fi scos in jurul pranzului, in miezul verii - dimineata si pe inserate, iar primavara si toamna - toata ziua, daca timpul este frumos. Dimineata aerul este mai curat, cu mai putin praf, asa ca este indicat ca sugarul sa fie scos afara dimineata si inainte de masa, la pranz.
La campie si deal sugarul poate fi scos afara intre orele 7.30 - 11, la munte in jurul pranzului ( 10.30 - 12.00 ), iar pe litoralul Marii Negre intre 7.30 - 9.30 dimineata.