Natura oferă părinţilor o multitudine de motive să-şi adore nou-născutul. Ochii gigantici, sunetele adorabile, pielea catifelată.

Dar, în zilele care au urmat naşterii fiului meu, în mai, mirosul său proaspăt, uşor dulceag şi aroma imens îmbătătoare m-au învăluit. În orele dimineţii îl miroseam îndelung pe măsură ce noaptea dispărea. Deja am uitat orele nedormite dar nu voi uita niciodată mirosul lui.

Dar de fapt, ce miroseam eu?

E o întrebare la care s-a dovedit surprinzător de greu să aflu răspunsul. Şi există un grup mărişor acolo, după cum mi-a demonstrat căutarea pe Web, grup care insistă asupra faptului că mirosul de nou-născut este mai degrabă un mit, efectul persistent al unor şerveţele parfumate sau o halucinaţie olfactivă determinată de deprivarea de somn. Nu am putut să cred asta.

Recent, un studiu publicat în revista Frontiers in Psychology confirmă ceea ce eu credeam sugerând că mirosul nou-născutului este nu numai real dar acţionează ca un fel de compensare senzorială pentru mame.

Cercetătorii au rugat 30 de femei – 15 care născuseră recent şi 15 care nu au născut niciodată – să identifice mirosuri necunoscute în timp ce activitatea lor cerebrală era monitorizată. Când li s-a dat să miroasă mirosul de nou-născut impregnat în hainele acestora toate femeile au demonstrat activitate pe aceleaşi căi dopaminergice care se activează după ingestia de cocaină, alimente favorite sau alte comportamente plăcute. Reacţiile au fost observate la toate femeile dar au fost mai puternice la cele care născuseră recent.

Johan Lundström, un biolog de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia şi unul din autorii studiului, crede că creierul femeilor este conceput în acest fel pentru a furniza un stimulent evolutiv. „credem că este o parte a mecanismului care face ca atenţia mamei să se focuseze asupra copilului”, a spus el. „Când interacţionezi cu un nou-născut, te simţi răsplătit”. Un proces similar se poate aplica şi bărbaţilor, spune dr. Lundström, deşi nu are date să confirme acest lucru.

Multe din cercetările anterioare în sfera mirosului nou-născuţilor şi sugarilor s-a concentrat pe cum reacţionează copiii la mirosul mamei lor. S-a demonstrat, de exemplu, că sugarii se îndreaptă mai degrabă spre o batistă îmbibată cu mirosul sânului mamei decât către o batistă curată şi că nou-născuţii care suferă proceduri dureroase sunt calmaţi de administrarea de lapte de la mama lor dar nu şi de la alte mame. Nu este deci surprinzător că personalul spitalelor aşează adesea o haină a mamei în incubator, lângă copiii născuţi prematur în speranţa că asta îi va calma.

mirosul unui nou nascut si ce simte mama si tata

Dar există şi studii despre mirosul nou-născutului. Un studiu din 1984 arăta că mamele cărora li s-au dat 3 hăinuţe purtate de copii ghiceau în 80% din cazuri care hăinuţă aparţinea copilului lor. Acest lucru a fost confirmat şi de alte studii, ulterior.

Un studiu din 2006 a arătat că mamele preferă mirosul scaunului copiilor lor faţă de mirosul scaunului altor copii. Interpretaţi asta cum doriţi.

Totuşi, nimeni nu pare să ştie sigur ce determină mirosul nou-născutului. Dar, ca orice un alt miros, este, probabil, o combinaţie de factori.

„Mirosurile sunt chimicale”, a spus dr. Lundström dar e greu de stabilit care chimicale. În mirosul natural al corpului nostru avem 120-130 de produşi chimici individuali şi aceştia variază de la o persoană la alta.

Ceea ce complică lucrurile este faptul că mirosul de nou-născut este atât de efemer. Pe la 6 săptămâni, de obicei, acest miros dispare. O componentă probabilă este vernix cazeosa, o substanţă albă, brânzoasă, care acoperă copiii la naştere, a spus dr. Lundström. Personalul medical spală, de obicei această substanţă imediat după naştere dar urme mai rămân pe părul copilului şi în cutele braţelor şi picioarelor şi poate contribui la mirosul de nou-născut pe măsură ce dispare.

Lichidul amniotic, de asemenea, are un miros distinct pe care mamele şi taţii îl recunosc şi ar putea fi o sursă pentru mirosul de nou-născut. În 1998 cercetătorii au rugat 15 mame şi 12 taţi să ghicească care din 2 sticluţe cu lichid amniotic aparţinea copilului lor. 12 mame şi 11 taţi au ghicit corect. 

Şi poate industria parfumurilor ştie ceva ce cercetătorii nu ştiu. În fond, ei sunt cei care inventează loţiuni şi pudre care miros „proaspăt ca un copil”, conţinând ingrediente precum moscul, vanilia şi portocala.

Foarte interesant, aceste ingrediente variază de la o ţară la alta. „Dacă te uiţi la produsele pentru copii din Spania sau Franţa acestea tind să aibă aromă de floare de portocal ca ingredient pentru că se găseşte în ţară şi pentru că este proaspătă”, a spus Michelle Krell Kydd, consultant în industria parfumurilor şi blogger cunoscut pe teme de arome şi parfumuri. „Americanii, pe de altă parte folosesc mai mult vanilia şi aromele pudrate”

Acum fiul meu se apropie de 5 ani şi mirosul său de nou-născut a dispărut de mult. Dar încă iubesc acest miros, atât de proaspăt şi de plăcut – chiar addictiv – ca şi înainte. Cine ştie? Poate este o loţiune.

După Douglas Quenqua

Sursa: http://well.blogs.nytimes.com/2013/10/02/ah-theres-nothing-like-new-baby-smell/

Foto: http://jayemmephotography.com/

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole