Pe 7 septembrie 1888, pentru prima dată un prematur a fost tratat într-un incubator în America. Numele fetiţei a fost Edith Eleanor McLean şi, deşi, avea doar 1130g ea a fost tratată la State Emigrant Hospital din New York într-o cutie de 92 cm2, înaltă de 1,2m numită „leagăn de incubaţie”. Pare să fie logic pentru că acest aparat, folosit pentru prima dată în Franţa cu câţiva ani înainte a fost conceput după un incubator de pui folosit la grădina zoologică din Paris.

Dar incubatoarele nu erau ieftine şi spitalele aveau reţineri în a investi în ele – parţial şi pentru că medicii nu erau obşinuiţi să petreacă prea mult timp încercând să ajute pe cei care erau cunoscţi sub numele de „copii slabi”. Dar câţiva medici francezi au venit cu idea de a taxa publicul care venea să se uite la aceşti copii din incubatoare, ideea fiind promovată ca „Uimitoarea mamă mecanică”.

incubator prematuri 1888

Apoi, un medic german numit Martin Couney a mers un pas mai departe şi acreat o expoziţie de prematuri la Expoziţia de la Berlin din 1896. Unii l-au atacat pe Couney acuzându-l că exploata copiii prezentându-i pe aceşti mici copii în ceea ce critici numeau un fel de spectacol. Dar Couney a simţit că ceea ce făcea nu doar îi oferea oportunitatea de a arăta că noua tehnologie ar putea ajuta copiii prematuri dar era şi singurul mod în care se putea asigura că li se dă o şansă la viaţă. Şi publicul s-a aşezat la coadă zi de zi pentru a-i vedea pe micuţi.

Inspiraţi de ideea lui Couney, organizatorii Târgului Mondial din 1904 au organozat propria lor expoziţie de prematuri. Dar spre deosebire de expoziaţia de la Berlin nici un geam nu a separat prematurii de cei care îi priveau. Şi jumătate din copii au decedat ...

Ulterior, Couney, care s-a mutat în America, a aranjat să creeze o expoziţie de prematuri la Coney Island. Atracţia semăna cu o secţie normală de spital, cu prematuri şi asistente care ofereau îngrijiri specializate şi medicul care supraveghea totul. Oamenii au plătit bănuţi ca să poată privi prin sticlă prematurii. Cei mai sănătoşi şi mai măricei au fost puşi în incubatoare pe un hol deschis în timp ce o balustradă ţinea publicul deoparte.
În ultimii 40 de ani mulţi din prematurii născuţi în New York au fost trimişi a Coney Island aunde au fost trataţi fără ca părinţii lor să trebuiască să plătească – taxa de intrare pentru spectatori acoperea costurile. Peste 8000 de prematuri, inclusiv fiica lui Couney au fost îngrijiţi acolo şi 6700 au supravieţuit.

Spre anul 1940 majoritatea spitalelor au început să aibă propriile lor incubatoare şi expoziţia de la Coney Island s-a închis. Dar aceasta, probabil mai mult decât orice altceva, a ajutat la îmbunătăţirea îngrijirii prematurilor. La începutul secolului 20, doar 15% din prematuri supravieţuiau. Azi, peste 85% supravieţuiesc.

Articol tradus de Baby Care Sibiu

sursa http://thepandorasociety.com/this-day-in-history-september

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole